Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Književnost

Vlasta Golub dobitnica je književne nagrade „Zvonko“ za 2016. godinu za roman 'O ljubavi, spletkama i svemu pomalo'

  gg           04.10.2016.         2390 pogleda
Vlasta Golub dobitnica je književne nagrade „Zvonko“ za 2016. godinu za roman 'O ljubavi, spletkama i svemu pomalo'

Virovitičanka Vlasta Golub dobitnica je književne nagrade „Zvonko“ za 2016. godinu za rukopis 'O ljubavi, spletkama i svemu pomalo'. Nagradu dodjeljuje Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade - Klub prvih pisaca za najbolji neobjavljeni roman. Ove godine dodjeljuje se po treći puta, a u žiriji su bili Silvija Šesto, predsjednica Kluba prvih pisaca, Nena Lončar, dobitnica prethodnih dvaju nagrada Zvonko, i Snježana Babić Višnjić, urednica izdanja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Oni su ocijenili kako se djelo ističe „vještim stilom, zanimljivo postavljenom pričom i duhovitim pristupom suvremenosti“.

Autorica je osvojila žiri svježinom, dorađenim rečenicama, uvjerljivim situacijama koje prate odrastanje i optimizmom koji nadvladava svako razočaranje i vrlo porazne situacije s kojima se tinejdžeri susreću tijekom odrastanja. „Pred nama je djelo koje neće moći ispustiti iz ruku nitko tko započne s čitanjem prije nego što dozna tko je napisao fatalno pismo za Valentinovo. Međugeneracijska komunikacija i iskustvo starijih koji se uključe u rješavanje problema ključni su mehanizam koji pokreče rasplet prema pozitivnom razrješenju i jedan su od vrednijih trenutaka ovog romana.“, napisali su.

I ovim je natječajem, naglašavaju u Klubu prvih pisaca, ispunjena svrha i nakana nagrade Zvonko, nazvane po našem pokojnom piscu Zvonimiru Todorovskom, da se na vidjelo predoče vrijedne radove nastali u sjenama i zakucima Hrvatske, koji bi možda tamo i ostali zbog slabe izdavačke aktivnosti kada je riječ o djelima namijenjenim najmlađim čitateljima.

Vlasta Golub znana je kao glumica Kazališta Virovitica i do sada široj javnosti nije bilo poznato da se bavi i pisanjem. Glumom se počela baviti kao srednjoškolka u Omladinskoj sceni virovitičkog kazališta. Svoj profesionalni angažman započinje 1992. godine ulogom Duvne u predstavi Posljednji Zrinjski u režiji Snježane Banović. U svojoj osamnaestogodišnjoj karijeri odigrala je šezdesetak uloga. U predstavama za odrasle bila je Ana u Feldmanovoj Vožnji, Adriana u Shakespeareovoj Komediji zabuna, Feba u Kako vam drago, Kaliban u Oluji. Bila je Gwendolin u Wildeovoj komediji Važno je zvati se Ernest, Višnja u Zagorkinim Jalnuševčanima, Učenica u Ionescovoj Instrukciji, Julija u Kishonovoj komediji Bila je to ševa, Bromija u Plautovu Amfitruonu (Kazalište KKV Sisak) itd. U predstavama za djecu: Krizantema u Plavoj boji snijega, Ijarica u Medo Winnie zvani Pooh, Bela u Bela, Boss i Buli, a po nekoliko uloga igrala je u Ofelijinom kazalištu sjena, Grimmovim pričama, Zlatnim basnama, Pričam ti priču…

Od kuda i od kada interes za pisanjem, zašto baš za djecu i mlade, što joj znači ova nagrada,  ima li u rukopisu ili ladicama još priča i romana i još puno toga  ukoro više u intervjuu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Književnost