Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Šumarstvo

Vlasnicima šuma do milijun eura od EU

  poslovni.hr           27.08.2015.         2002 pogleda
Vlasnicima šuma do milijun eura od EU

Privatnim šumovlasnicima u RH za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma kroz nacionalni program ruralnog razvoja do 2020. raspoloživo je 92,9 milijuna eura.

To im otvara opciju da za obnovu degradiranih šuma ili uređenje infrastrukture dobiju potporu u rasponu od 50 do 100 posto svih troškova, maksimalno do milijun eura, rečeno je na Trećoj regionalnoj konferenciji šumoposjednika jugoistočne Europe održanoj jučer u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera. U Europskoj uniji 60 posto šuma u privatnom je vlasništvu. Uz zapošljavanje oko četiri milijuna radnika u tom se sektoru godišnje ostvari 500 milijardi eura prihoda. I dok je, primjerice, u Austriji čak 81 posto šuma u rukama privatnika, u Hrvatskoj taj udjel iznosi 22 posto.

Točnije, 581.770 hektara šuma u vlasništvu je oko 600 tisuća Hrvata, a njih trećina nikada nije stupila nogom u svoju šumu. Ipak, ima i brižnih vlasnika, među njima je Mirko Habijanec iz Križevaca. U proteklih 25 godina, kazao je Habijanec sudionicima konferencije, pošumio je 40 hektara, no cilj mu je površina od 100 ha. Samo su sadnice, otkrio je, bile dar Savjetodavne službe i Hrvatskih šuma, sve ostale troškove financirao je sam. Zdenko Bogović, predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, upozorio je na to  da golemi potencijal privatnih šuma može biti značajan kotač zamašnjak gospodarskog razvoja i novog zapošljavanja u ruralnim područjima, no zapreka su kruti zakoni i needuciranost vlasnika.

"Žurno treba pojačati ekipiranost savjetodavne službe kako bi vlasnicima pomogla i kod povlačenja potpora iz EU fondova", poručio je Bogović resornom ministru Tihomiru Jakovini. Europa je jedini kontinent gdje šume ostvaruju veći rast u odnosu na godišnju sječu drvne mase, a Hrvatska jedina na tom području ima očuvane goleme površine šuma listača (hrast, bukva...) pa je izgledno da bi uskoro rasadnim materijalom i savjetima mogli logistički pomoći u obnavljanju europskih šuma. Tu ideju nedavno je iznijelo vodstvo Konfederacije europskih privatnih šumovlasnika, izvijestio je Miljenko Županić. Europa nema hrasta, tek nešto malo u Francuskoj pa žele naš slavonski. "Robu imamo i trebamo je što skuplje prodati", naglasio je Županić. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Šumarstvo