Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Virovitica

Vlasnici na more, psi na ulicu

  Marina Mađarević           17.07.2021.         2264 pogleda
Vlasnici na more, psi na ulicu

U jednom svom tekstu indijsko-engleski književnik Rudyard Kipling je zapisao: „Probudivši se, muškarac je upitao: ''Što Divlji pas radi ovdje?!'' Žena je odgovorila: ''Njegovo ime više nije Divlji pas, već Prvi prijatelj, i on će biti naš prijatelj zauvijek i zauvijek.''“ I doista: pas je već 12 tisuća godina čovjekov najbolji prijatelj i suputnik. Povijest nas uči kako su psi sjajni terapeuti koji otkrivaju bolesti i postaju oči slijepih, pouzdani detektori za eksplozivna sredstva i opijate, vješti pronalazači ljudi u ruševinama, vjerni čuvari i zaštitnici stada Latinski naziv, Canis lupus familiaris, govori nam kako je spajanjem „vuka“ i „obitelji“ nastao pas, dio zajednice koji u svojim ljudima pronalazi povjerenje, dom i zaštitu.

Njegovo djetinje poimanje svijeta često biva iznevjereno ljudskim faktorom. Osim nasilja, izgladnjivanja i usmrćivanja, psi su prečesto izloženi napuštanju. Dolaskom ljetnih dana i odlaskom vlasnika na godišnji odmor, sve više pasa ostaje bez svojih domova. Posljednjih tjedana i virovitičko Sklonište za životinje nailazi na slične probleme. Ondje se trenutno nalazi 130 pasa koji traže svoj dom.

Ukoliko imate uvjete i želite svoj život podijeliti s psećim pratiteljem, posjetite ih na adresi Matije Gupca 63 u Virovitici (iza Viroexpa). Sjajni djelatnici i volonteri dostupni su za razgovor svakoga radnoga dana i subotom od 10 do 12 sati. S obzirom na to da su vrlo dobro upoznati s karakterima i ponašanjem pasa, moći će vam ponuditi i korisne savjete o brizi za ove četveronožne dlakavce.

Svi psi u svoje nove domove odlaze cijepljeni, čipirani, sterilizirani i s putovnicom. Fotografije pasa smještenih u Skloništu možete pronaći na Facebook stranici Virovitičko sklonište volonteri. Dobro je zapamtiti kako udomljavanjem životinje spašavate čak dva života: život psa kojega udomljavate i život psa kojemu ćete osloboditi mjesto u skloništu.

Podsjetimo, 6. članak Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19; na snazi od 1. travnja 2019.) posjedniku zabranjuje napuštanje domaće životinje, kućnog ljubimca ili uzgojene divlje životinje i druge životinje koju drži pod nadzorom, nanošenje patnje, boli i ozljeda životinjama, a posjednik obavezno mora zatražiti veterinarsku pomoć i osigurati zbrinjavanje ozlijeđenih, bolesnih ili iscrpljenih životinja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica