Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Dossier: Tolušić

Vlasnici dviju firmi koje spominje Uskok bliski su s Tolušićem, jedan mu je izvodio radove na kući

  Nikola Patković, Dušan Miljuš/ Jutarnji list           21.02.2022.         4418 pogleda
Vlasnici dviju firmi koje spominje Uskok bliski su s Tolušićem, jedan mu je izvodio radove na kući

Cestogradnja Slatina, Megamont Čađavica, tako je glasila poruka koju je 14. studenoga 2018. tadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat izravno poslao svojoj bivšoj pomoćnici Ani Mandac, raspitujući se o isplati bespovratnih sredstava iz državnog proračuna iz programa "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina". Spomenutim dvjema tvrtkama u konačnici je novac isplaćen - Cestogradnji 199.999 kuna, a Megamontu 197.290,60. Ono što je prethodilo dodjeli sredstava navelo je istražitelje da zaključe kako nisu imale pravo na državne potpore, ali su ih ipak, intervencijom Tolušića i Horvata, dobile - piše Jutarnji list.

Vlasnik Cestogradnje iz Slatine u vrijeme dok je Tolušić bio virovitičko-podravski župan bio je Zvonimir Koić. On je u prvom Tolušićevom mandatu čak bio i dožupan jer je izabran kao član HDZ-ove i HSLS-ove koalicije. Gospodin Koić je tvrtku, nakon što se povukao iz posla, ostavio svojim nećacima Mariu i Goranu Koiću, koji ju i danas vode kao direktor i prokurist.

Popis Tolušićevih telefonskih kontakata

Istražitelji su analizirati telefonske kontakte Maria Koića, te utvrdili da je od siječnja 2021. do siječnja 2022. 394 puta kontaktirao s Tolušićevim kumom Mariom Abramovićem, te 106 puta s Tolušićevim OPG-om Terra Slavonia. S Petrom Rončevićem, direktorom Megamonta (sin načelnika Općine Čađavica Mirko Rončević, na naslovnoj fotografiji s Tolušićem) Koić je kontaktirao desetak puta.
 
Prema dokumentaciji do koje su istražitelji došli pronađena je još čvršća povezanost bivšeg ministra s dvojicom poduzetnika. Naime, Megamont je bio dobavljač građevinskog materijala za Cestogradnju, koja je pak tijekom 2018. i 2019. radila na kući Tomislava Tolušića. Sve to, vjeruje USKOK, ukazuje na Tolušićevu povezanost s dvojicom poduzetnika za koje je intervenirao kod Horvata.
 
Poruke bivšeg ministra Horvata

Horvat je, kako se navodi na popisu dokaza, 14. studenog 2018., dakle dok je još trajao natječaj za ove potpore poslao Ani Mandac poruku: “Cestogradnja Slatina Megamont Čađavica”. Ona se kod članova povjerenstva zatim raspitala za te dvije firme i dobila odgovor da ne prolaze jer su im prijave po bodovima među zadnjima. Nakon što joj je na još jedan upit potvrđeno da njihove prijave nikako ne prolaze, to je javila i Darku Horvatu.
 
U nastavku rasvjetljavanja sumnjive dodjele novca istražitelji su pronašli i kontakte između tadašnje Tolušićeve suradnice Ružice Njavro i Horvatove pomoćnice Ane Mandac. Nakon što su se dvije visokopozicionirane žene sastale, Ana Mandac poslala je Ružici Njavro poruku u kojoj navodi upravo imena tvrtki Cestogradnja i Megamont.
 
Cijeli lanac poruka nastavlja se i par dana kasnije, 20. prosinca 2018., kada je Horvat svojoj pomoćnici poslao sliku zaslona iz koje je proizlazilo da mu je Tomislav Tolušić poslao poruku s kontaktima Petra Rončevića iz tvrtke Megamont, i Maria Koića iz Cestogradnje. U konačnici su dvije firme završile na popisu za spornu dodjelu potpora, a uz njih je bilo navedeno (T), što je, tvrde istražitelji, značilo da je za njih intervenirao Tolušić. - piše Telegram.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Tolušić