Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Politika

Vladimir Šišljagić nositelj lista HDSSB-a

        13.11.2011.         2157 pogleda
Vladimir Šišljagić nositelj lista HDSSB-a

Prof. dr. sc. Vladimir Šišljagić jednoglasno je izabran za nositelja svih izbornih lista HDSSB-a na sjednici Glavnog odbora Hrvatskog Demokratskog Saveza Slavonije i Baranje održanoj u nedjelju 13. studenoga 2011. godine. Predsjedništvo HDSSB-a zasjedalo je u petak (11. studenog 2011. godine) i donijelo odluku o sazivanju Glavni odbora za nedjelju (13. studenog 2011. godine). Na samom početku sjednice predsjednik Glavnog odbora dr. Dinko Burić pročitao je pismo koje je 11. studenog 2011. godine poslao utemeljitelj stranke i predsjednik Zajednice udruga HDSSB-a general Branimir Glavaš:

„Odluka Glavnog odbora stranke kojom ste me odredili za nositelja svih izbornih lista HDSSB-a na predstojećim parlamentarnim izborima za mene je iznimna moralna, politička i prijateljska potpora i posebno priznanje" stoji, među ostalim,  u pismu.

No, Glavaš je, kako navodi u pismu, svjestan opasnosti i skrivenih namjera DIP-a, uputio i sljedeću poruku:

„Iznimno počašćen vašom odlukom kojom ste me odredili za nositelja izbornih lista HDSSB-a na predstojećim parlamentarnim izborima i zahvaljujući vam se na toj odluci, istu u ovom trenutku, u interesu cijele stranke, ne mogu prihvatiti. Predlažem Glavnom odboru da, sukladno Statutu Stranke, za nositelja izbornih lista HDSSB-a na ovim parlamentarnim izborima odredi predsjednika HDSSB-a prof.dr.sc. Vladimira Šišljagića. Važniji od svakog pojedinca je HDSSB! Ovaj koji smo zajedno stvorili... I na samom kraju, svim onima koji su opsjednuti HDSSB-om, ali i bolesno opsjednuti sa mnom kako bi me spriječili u sudjelovanju na ovim parlamentarnim izborima poručujem: Vidimo se na izborima 2015. Godine!

Predsjednik stranke prof.dr.sc. Vladimir Šišljagić obratio se Glavnom odboru:

„Progon HDSSB-a započeo je još 2005. godine kada je tadašnji premijer i predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader izrijekom ustvrdio da Glavaš više ne postoji, taj se progon nije zaustavio do današnjeg dana. Odluka Glavnog odbora od 23. listopada 2011. godine da će Branimir Glavaš biti nositelj izbornih lista HDSSB-a izazvala je brojne javne reakcije, pa tako i onu predsjednice Vlade RH gopođe Kosor koja je rekla kako je to protuzakonito i da takve stranke trebaju prestati postojati čime je izvršila izravan utjecaj na Državno izborno povjerenstvo te dala naputak kakvu bi odluku DIP trebao donijeti. Obzirom da nisu postojale zakonske prepreke kojima bi DIP zabranio isticanje Branimira Glavaša kao nositelja izbornih lista, Državno izborno povjerenstvo na prvi upit HDSSB-a odbilo je dati jasan i konkretan odgovor. Od počeka svjesni političkog pritiska na sve institucije uključene u izborni proces, a kako bi se na sve moguće načine otežalo i onemogućilo političko djelovanje HDSSB-a, sazvali smo sjednicu Glavnog odbora. I bez stajališta Ustavnog suda izrečenog u njihovom jučerašnjem dopisu postalo je potpuno jasno da aktualna vlast svojim političkim pritiskom ide u smjeru eliminacije HDSSB-ovih lista, a potom i zabrane političkog djelovanja HDSSB-a."  

Na ovom primjeru javnost se mogla uvjeriti u dvostruka mjerila ne samo Državnog izbornog povjerenstva, nego i Ustavnog suda, poručio je Šišljagić, te dodao:

„Nevjerojatno je kako se Ustavni sud brzo oglasio i time kazao što misli o radu predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina koji se ujedno  nalazi i na čelu Državnog izbornog povjerenstva. Ustavni sud ocjenio je ovaj predmet od osobitog nacionalnog značaja, ali je porazno da Ustavni sud ne misli da je od presudnog nacionalnog značaja pravomoćna sudska presuda Vrhovnog suda, kojeg se uzgred na čelu nalazi Branko Hrvatin, kojom se presudom Domovinski rat do 8. listopada 1991. godine  kvalificira kao građanaski rat, a ZNG i HVO-a paravojnim postrojbama. Po toj sramotnoj presudi, do 8. listopada 1991. godine nije bilo agresije na Hrvatsku jer je jedina regularna postrojbna bila JNA, a Hrvatska država do tog datuma nije postojala?! Očito je da su takve konstatacije za Ustavni sud marginalno pitanje ili se s takvim konstatacijam slažu. Jučerašnji očitovanje Ustavnog suda ocjenjujemo kao preslobodno tumačenje izvan sadržaja zakonskih odrednica čime je Ustavni sud preuzeo ulogu arbitra parlamentarnih izbora. Što bi se dogodilo da je HDSSB, naivno, imajući povjerenja i vjerujući u autoritet DIP-a i predsjednika Vrhovnog suda  predao liste», upitao je Šišljagić, te zaključio: "Više je nego očito da bi HDSSB bio eliminiran na izborima za Hrvatski sabor."

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stole123
17.11.2011. 23:17
idenpedente neslažem se sa tvojim mišljenjem a evo i zašto imam jako puno prijatelja u samoj slavoniji i do sada mi nije niti jedan rekao ništa loše za glavaša .nego naprotiv sve naj bolje o njemu i tvrde da mu je sve ovo oko suda i zatvora sredio preko veze upravo šeks i to isti onaj koji je na hdzeovoj listi prvi samim tim što ga je netko predložio za prvo mjesto u saboru hdzeu je unapred osigurana propast njega je trebao hdz. maknuti u mirovinu bolje bi prošao ali postoji uvjek jedno ali .što će se desiti sa njim ako ode u mirovinu .vjerovatno će otići praviti društvo sanaderu i toga je i on sam svestan zato je i otišao na prvo mjesto u 4 izbornoj. a ako hdssb .dobije više mandata zapamti da će prvo tražiti ponovo suđenje glavašu ali realno i bez namještanja od pojedinih nekadašnjih prijatelja
pljuska
14.11.2011. 17:43
Kolega independente što se tiče presuda tu smo zasigurno država kurioziteta, naravno onih negativnih.

Slažem se da ova cirkus sa stavljanjem Glavaša nije trebao. To je loša ideja vodstva HDSSB-a, a tom se idejom sigurno nije stekla blagonakolonost Slavonaca spremnih da podrže jedinu regionalnu stranku u našoj izbornoj jedinici.

independente
14.11.2011. 15:52
čovjek bi se i složio s ovim konstatacijama što se tiče utjecaja politike na pravosuđe, pogotovu od strane sove! međutim, pitanje koje se nameće je slijedeće: tko je od nas pozvan, kompetetan i mjerodavan da verificira odluku nekog od sudova u RH? bojim se da bi otišli u apsolutnu krajnost a to bi bio početak kaosa . koliko god u presudama u RH ima apsurda: od minimalnih presuda za teške pronevjere u državnim i sličnim poduzećima preko presuda suca Lozine i onog nenadmašnog za rukovanje "prstom u anus" i sličnih "karikaturista"....
zato, glavašu je mjesto tamo gdje je, na listama hdssb-a sigurno ne - ali ne zbog njega nego slavonaca koji žele podržati slavonsku stranku...i kojoj pored hdz-a ne treba uteg glavaševog zločina.
crna ruka
14.11.2011. 15:05
Ako misliš na SDSS, NISAM ČLAN NI JEDNE, onda si na žalost u pravu jer ima onih koji su dolazili u pregovore u Slatinu u vojnoj uniformi za vrijeme rata da bi sada opet bili politički aktivni. Vjerovatno se zna o kome pišem. U međuvremenu mu je i povučena optužnica za zločine. Tko je tome kriv???
pljuska
14.11.2011. 11:49
crna ruka a da se malo osvrneš na činjenicu koliko je ratnih, ali aboliranih zločinaca na listama tvoje stranke!?

crna ruka kako bi bilo da nam odgovoriš koliko je ratnih zločinaca koji se neometano šeću Hrvatskom, pa čak su čak ostvarili pravo i dobivaju mirovine za vrijeme dok su na okupiranom teritoriju provodili genocid nad hrvatskim stanovništvom.
crna ruka
14.11.2011. 11:22
Trebali ste staviti za nositelja Antu Pavelića!
Pardon, ispričavam se Anti jer on nije osuđen za ratne zločine!
pljuska
14.11.2011. 8:56
Kolega independente nema dvojbe da je Branimir Glavaš osuđen za ratni zločin, ali on je osuđen u jednom od HDZ-a montiranom političkom procesu.

Iz prošlosti svi znamo koliko treba držati do takvih osuda i institucija koji takve presude donose. Hrvatsko je pravosuđe čvrsto u rukama upravo onoga čovjeka koji bi da Glavašev proces i optužnica nije montirana skupa s njim, ali kao prvi optuženik, trebao sjediti na optuženičkoj klupi.

Nije li krunski svjedok optužnice bio upravo čovjek koji je počinio zločin za kojeg optužnica tereti Glavaša. Počinitelj zločina kojeg je njegovo "svjedočenje" spasilo od zaslužene kazne. Politički deal u kojem je alfa i omega tadašnjeg vremena izbjegao svu odgovornost za zbivanja u tada presudnim događanjima na području Slavonije i Baranje. Zbivanja u kojima je Branimir Glavaš bio samo jedna karika u lancu odgovornih. Ispred njega su bili ne samo Franjo Tuđman bez čije suglasnosti se nije moglo zaposliti ni portira na HTV-, ili tetu u vrtiću. Zar smo zaboravili da je Vlabimir Šeks bio ispred Glavaša. Tu je bio i tadašnji predsjednik Okružnog suda u Osijeku Petar Kljajić, a ne zaboravimo i sve one silne HDZ-ove jastrebove bez čije podrške Tuđman, Gojko Šušak, glavni pravosudni kadrovnik Vladimir Šeks i ostala klika HDZ-a nebi opstala.

Da nema zabune svaki zločin treba osuditi, bez obzira tko ga je počinio, ali političko montirani procesi kao što je ovaj Glavašev ne služi na čast hrvatskom pravosuđu, jer je u njemu suđeno za Sanadera i lupeže iz HDZ-a politički neugodnog i opasnog, bolje rečeno odmetnutog Glavaša.
independente
13.11.2011. 23:07
hdssb si je lupio pljusku ( biračima je lupio !! ) planiranjem stavljanja osuđenog ratnog zločinca za nositelja lista.
pod pritiskom javnosti i signala iz naroda ( a ne zbog DIP-a, Ustavnog ili Vrhovnog suda, jer njima te institucije nisu svetinja ) sada su to promijenili, i to je korektno - samo, bojim se, malo prekasno.
podcijeniti snagu hdssb-a u Slavoniji nije ni malo mudro niti od sdp-a niti od hdz-a. oni će kolač ugrabiti ali će im ova virtuozija sa bolesno narcisoidnimratnim zločincem odnijeti dio glasova..
hdznedajboze
13.11.2011. 22:33
pljuska dali je Glavaš bolji od Šeksa i HDZ-ea?ne on je puno gori već je osuđen za ratni zločin.Šeksu i HDZ-eu tek predstoji suđenje.
stole123
13.11.2011. 21:50
samo da dodam da će masa hdzeovih birača dati glas upravo hdssb-u baš zbog saborskih zastupnika koji su u saboru pokazali da su za narod i da nisu za eu. takvu u kakvu nas guraju i hdz i sdp
stole123
13.11.2011. 21:47
pljuska djelim tvoje mišljenje jedino što mislim da bi se moglo desiti iznenađenje pa da hdssb dobije puno više i od tvoje procjene jer ni jedan član hdzea neće dati glas kukuriku koaliciji a hdzeovi birači će se ovaj put podjeliti između hdssbea,stranke prava i laburista jer su zastupnici od tih stranaka jedini koji su poštovali svoje birače u saboru čak sam uvjeren kad bi te stranke napravile koaliciju da bi ugrozili i kukuriku i hdz na izborima
pljuska
13.11.2011. 15:50
hdznedajboze ne sudi po sebi, već pogledaj istini u oči!
hdznedajboze
13.11.2011. 15:44
HDSSB je ono u gaćama ha ha ha ,,,,
pljuska
13.11.2011. 15:37
Budu li birači birali one kojima mogu vjerovati da ih neće izdati HDSSB bi u IV. izbornoj jedinici mogao dobiti najmanje 5.-6. zastupnika.

Uz pretpostavku da birači u V. izbornoj jedinici također shvate da Slavoniju i Baranju može spasiti samo jaka regionalna stranka HDSSB bi u saboru mogao imati više od deset zastupnika, a za razliku od Nade i ostalih zagrebačke poturica bili bi to zastupnici koji bi branili interes birača koji su im dali povjerenje, a ne vođe kojem liži pete, jer ih je unatoč dokazane nesposobnosti opet stavio na čelna mjesta izborne liste.

Ili je možda netko uvjeren da bi se Borzanička, Čavlovićka i neko drugo stranačko spadalo usudilo suprotstaviti Zokiju, kao što je to učinio Vinković i unatoč tome pobijedio na izborima za gradonačelnika.

Upravo je Vinković dobar primjer i dokaz da su HDZ i SDP kao guzica i gaće u nastojanju da unište one kojima su građani dali povjerenje direktnim izborom, a ne zbog podrepaštva i ulagivanja vođama stranke.
www.radio-djakovo.hr/2011/09/zagreb-i-bandic-u-dakovu-se-nece-ponoviti-porucio-gradonacelnik-vinkovic/
Sonic
13.11.2011. 13:52
HDSSB neće dobiti više od 2 mandata u IV., možda 3 zbog HSP-ovih birača koji se dijele.
Manji dio SDP-ovaca će im dati glas zbog Vinkovića, još jedan manji dio otpada na bivše HDZ-ovce kojima je desnica bliža, ali nemaju svoje stalno biračko tijelo kao Kukuriku i HDZ tako da će teško postići uspjeh.
pljuska
13.11.2011. 13:10
Mislim da je svima postalo jasno da je u IV i V izbornoj jedinici HDSSB postao ozbiljan protivnik koji bi mogao poremetiti planove kukurikavaca i lupeža iz HDZ-a.

Svima je postalo jasno da bi HDSSB mogao osvojiti 4-6 zastupnika, a misli da je moguće i desetak. U tom bi slučaju smatram Slavonija i Baranja konačno imale realnu šansu da prekinu odljev novca u metropolu i druge Županije koje su do sada imale sreću da se njihovi zastupnici nisu prostituirali na štetu birača koji su im dali povjerenje.


Još iz kategorije Politika