Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Poljoprivreda

Vlada usvojila dva nova programa potpore sektoru svinjogojstva

  mps           25.11.2023.         1693 pogleda
Vlada usvojila dva nova programa potpore sektoru svinjogojstva

Vlada Republike Hrvatske je na 265. sjednici održanoj u četvrtak 23. studenog 2023. godine usvojila još dva programa potpore sektoru svinjogojstva; Program potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge i Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge ukupno vrijedna 7 milijuna eura.

Navedena dva programa odnose se na revitalizaciju gospodarstva i očuvanje aktivnosti proizvođača koji trpe posljedice zbog afričke svinjske kuge.

Programom potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge namjerava se pružiti financijska pomoć uzgajivačima rasplodnih svinja, nadoknaditi povećane troškove držanja uzrokovane otežanim prometovanjem živih svinja te povećanim troškovima hranidbe sukladno zahtjevima brojnih proizvođača. Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja drže rasplodne svinje i upisani su u odgovarajuće upisnike i registre. Potpore se isplaćuju uzgajivačima rasplodnih svinja za dio troškova hranidbe u visini od 60 eura mjesečno po grlu. Vrijednost programa iznosi 2 milijuna eura.

Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge vrijedan je 5 milijuna eura te su prihvatljivi korisnici također mikro, mala i srednja poduzeća koja uzgajaju rasplodne svinje i /ili tovne svinje i upisani su u odgovarajuće registre. Iznos gubitka koji se namjerava nadoknaditi temeljem broja rasplodnih svinja na gospodarstvu utvrđuje se na način da se broj grla množi sa jediničnim iznosom od 2,18 eura i brojem dana nemogućnosti držanja svinja, dok se iznos gubitka temeljem broja tovljenika na gospodarstvu utvrđuje na način da se broj grla množi iznosom od 0,36 eura i brojem dana nemogućnosti držanja svinja. Vrijednost programa iznosi 5 milijuna eura.

Također, na sjednici Vlade u prvo čitanje Hrvatskom saboru upućen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi (EU). Zakonom o akvakulturi utvrđuje se provedba zajedničke ribarstvene politike EU u dijelu koji se odnosi na akvakulturu, utvrđuju se nacionalni ciljevi razvoja akvakulture, nadležna tijela za provedbu potpore, uređenje tržišta, nadzor i kontrola kao i druga važna pitanja za sektor akvakulture. U odnosu na važeći zakon, novine i dorade koje se predlažu ovim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi odnose se na daljnje unaprjeđenje hrvatskog regulatornog okvira za razvoj akvakulture sukladno novim strateškim smjernicama Europske komisije za održiviju i konkurentniju akvakulturu za razdoblje do 2030. godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda