Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Obavijesti

Vlada Republike Hrvatske – smjernice za Model C pomoći gospodarstvu

  vpž           20.04.2010.         1579 pogleda
Vlada Republike Hrvatske – smjernice za Model C pomoći gospodarstvu

Hrvatska država pomoći će poduzetnicima koji se nalaze u posebno velikim poteškoćama otpisom ili djelomičnim otpisom duga prema državi, ili pretvaranjem potraživanja države u udio u kapitalu, a jedini kriterij za takvu pomoć će biti kvalitetan plan restrukturiranja tih tvrtki. Predviđeno je to Smjernicama za pomoć poduzetnicima u teškoćama koje je prihvatila Vlada Republike Hrvatske. Riječ je o tzv. Modelu C kojim se pomaže tvrtkama koje su u poteškoćama bile i prije početka gospodarske krize, a u provedbu Smjernica bit će uključeno nekoliko ministarstava, kazala je premijerka Jadranka Kosor.
- Država, odnosno Vlada, ne može otvarati radna mjesta, ali može stvoriti povoljni okvir", dodala je.
Poručila je kako Vladu ništa neće spriječiti da osnaži gospodarstvo i Hrvatska počne nazirati prve naznake izlaska iz krize.
- Nikakve kritike, objede ni omalovažavanja neće nas spriječiti. Znamo što radimo, napravili smo programe za pomoć gospodarstvu - kazala je Kosor.
Podsjetila je da te mjere nisu mogle biti prihvaćene dok se nisu sredile neke druge stvari, da su rebalansima proračuna u prošloj godini stvoreni uvjeti za mjere iz modela A i B. Kosor je ponovila poziv svima koji mogu pomoći, bez obzira na političku pripadnost, da se priključe, kako je rekla, ne samo kritiziranjem već realnim mjerama i prijedlozima.
Model C, naglasila je, predviđa dva instrumenta pomoći - pretvaranje državnih potraživanja u kapital, ili otpis potraživanja države, ako poduzeća izrade prihvatljiv plan restrukturiranja i ako ih odobri Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.
Zaključkom kojim prihvaća smjernice, Vlada ujedno zadužuje sva resorna ministarstva da u roku 15 dana osiguraju sve uvjete za provedbu smjernica, a rok od 30 dana imaju neka ministarstva za predlaganje programa pomoći malim i srednjim poduzetnicima u teškoćama te njihovo upućivanje Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker napominje kako poduzeća koja se ne nađu u ovom modelu vjerojatno nemaju posebnu budućnost. I Šuker je ponovio kako je jedini kriterij za pomoć države po modelu C da poduzeća naprave održiv plan restrukturiranja.
- To je jedino mjerilo, a oni koji ne daju taj plan neće moći sudjelovati u ovim mjerama - naglasio je.
Kao osnovne karakteristike tvrtki koje bi mogle računati na pomoć po modelu C Šuker navodi njihovo generiranje duga prema državi, nepodmirivanje obveza prema drugim vjerovnicima, njihov značajan utjecaj na nelikvidnost.
- Te tvrtke često ne podmiruju ni obveze prema zaposlenicima, daju lažnu sliku o gospodarstvu i stanju zaposlenosti - naveo je Šuker.
- Dosta njih posluje na rubu zakona, ispunjavaju uvjete za stečaj i poslovanje vode preko tvrtaka kćeri - kazao je.
Ističe i kako treba ubrzati stečajeve, jer, kaže, stečaj ne mora biti ništa loše.
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da će na jednoj od narednih sjednica biti predstavljen paket mjera iz nadležnosti tog ministarstva usmjeren na jačanje gospodarstva, a odnosit će se na ubrzanje predmeta pred trgovačkim sudovima i smanjenje zaostataka na tim sudovima.
Ministar gospodarstva Đuro Popijač pozvao je i banke, kao velike vjerovnike tvrtki u poteškoćama, da se, zajedno s vlasnicima, menadžerima i državom, aktivno uključe u rješavanje dugogodišnjih problema tih tvrtki.
- Tvrtke koje ne izrade kvalitetan plan restrukturiranja u protivnom moraju biti spremne na stečaj ili likvidaciju - kazao je. (www.vlada.hr)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

josip
20.4.2010. 14:05
spašavajte koga hoćete ali zašto bi novce dali onima koji su uništili gospodarstvo. i ponovno iz džepova sirotinje, jel nije dosta što su nas već jednom pokrali
cuccurin
20.4.2010. 11:16
model "C" ....ili drugim imenom - idiotarija!! pa s modelima "A" i "B" ( ako ih je uopće i bilo ) gospodin Rohatinski je jacinom dječjem vrtiću ponudio 10 milijardi kuna. i što?? iskorišteno je samo sto deset ili dvadeset milijunčića!! a zašto? pa zato što velikom dijelu gospodarstva treba izvozna strategija, bolje rečeno, očekuju potporu i pomoć vlade u tom smislu, u smjeru proboja na vanjska tržišta što je svojevremeno nudio Mesić ali glupi sanader zbog svoje taštine tu suradnju i smjernice nije prihvatio po cijenu propasti hrvatskog gospodarstva. što vrijede milijuni našim proizvođačima ako će ih utrošiti samo na plaće i trošak? ništa. zato, između ostalog i jest povučeno samo mizernih stotinu milijunčića. sdp s partnerima po tko zna koji put ima šansu, ne samo dotući protivnika politički-to je i do sada umjesto njega radio narod, nego šansu hrvatskom narodu pokazati da zna i može ovu zemlju izvući iz ove krize i nakon toga voditi je manirom dobrog gospodara a ne pijanih i bahatih tatinih (HDZ) sinova...


Još iz kategorije Obavijesti