Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Ekologija

Vlada prihvatila odrednice za razvoj Zelenog gospodarstva

        03.10.2011.         1047 pogleda
Vlada prihvatila odrednice za razvoj Zelenog gospodarstva

Vlada Republike Hrvatske donijela je  Zaključak kojim se prihvaćaju Strateške odrednice za razvoj zelenog gospodarstva - „Zeleni razvoj Hrvatske". Radi se o strateškom dokumentu koji će poslužiti kao osnova za izradu konkretnih međuresornih aktivnosti kao temelja razvoja zelenog gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

Inicijativa za Zeleni razvoj Hrvatske predviđa postupno preoblikovanje i novo fokusiranje razvojne politike, investicija i potrošnje prema posebnim sektorima, kao što su čistije tehnologije, energetska učinkovitost, zelena gradnja, obnovljiva energija, zeleni promet, vodno gospodarstvo, gospodarenje otpadom, održiva poljoprivreda i šumarstvo i održivi turizam.

Odrednice se ne temelje na osiguranju sredstava iz Državnog proračuna, već na korištenju Strukturnih fondova Europske unije, postojećih fondova i namjenskih sredstava u Republici Hrvatskoj (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske vode, Hrvatska banka za obnovu i razvitak) i kao najvažnije, na privlačenju domaćeg i inozemnog privatnog kapitala, te stranih investitora, u izgradnju, razvoj i transfer tehnologija.

Sredstva koja su planirana iz Državnog proračuna minimalna su i koristit će se za informiranje i educiranje građana o glavnim postavkama Strateških odrednica. Ostala sredstva koja idu iz izvanproračunskih stavki jesu sredstva koja će se po principu "onečišćivač plaća" preusmjeravati  na poticanje i financiranje aktivnosti predviđenih ovim odrednicama.

Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva izradilo je Strateške odrednice u skladu s mjerom „Poticanje investicijskih projekata s naglaskom na zaštitu okoliša (zelene tehnologije)" Plana provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka s ciljem usmjeravanja razvoja države prema „zelenom gospodarstvu", što podrazumijeva restrukturiranje poslovnog sektora i infrastrukture prema prirodnim, ljudskim i kapitalnim kapacitetima i potrebama, uz istovremeno učinkovito korištenje energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova, učinkovito korištenje prirodnih resursa, stvaranjem manje otpada i smanjenjem socijalnih nejednakosti.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo turizma  izradit će akcijske planove, odnosno odgovarajuće dokumenata za provedbu Strateških odrednica za razvoj zelenog gospodarstva.

Strateške odrednice za razvoj zelenog gospodarstva - „Zeleni razvoj Hrvatske" možete pročitati na www.mzopu.hr .

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija