Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Obrtništvo

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o obrtu

  HOK           10.11.2013.         1384 pogleda
Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o obrtu

Vlada RH je ovotjdne sjednice u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o obrtu, kojim se po mišljenju HOK-a, ne rješavaju ključna pitanja hrvatskog obrtništva.

Konačnim prijedlogom Zakona o obrtu nisu riješeni glavni ciljevi, a to je izjednačavanje prava obrtnika s drugim poduzetnicima te poboljšavanje uvjeta poslovanja obrtnika. Očekivanja od novog Zakona o obrtu išla su u smjeru izjednačavanja položaja obrtnika u odnosu na druge gospodarske subjekte, posebice u pogledu odgovornosti, što je i bio osnovni zahtjev HOK-a upućen krajem prošle godine Ministarstvu poduzetništva i obrta, ujedno i razlog za pokretanje postupka izmjene Zakona.

Međutim, ovaj prijedlog Zakona o obrtu, nudi samo djelomično rješenje ključnog obrtničkog pitanja - jamstvo svom svojom imovinom. Ministarstvo nije prihvatilo prijedlog o ograničenoj odgovornosti obrtnika za obveze koje nastaju u obavljanju obrta, a koji je formuliran po uzoru na europsko rješenje iz francuskog zakonodavstva.

Nadalje, Ministarstvo nije prihvatilo prijedlog Hrvatske obrtničke komore da trgovačko društvo koje obavlja djelatnost koja je opasna za život i zdravlje (npr. automehaničar, električar, plinoinstalater, frizer i dr.), mora imati zaposlenu stručno osposobljenu osobu, kao što je to slučaj u obrtu. Nadalje, prema odredbama zakona, čak i član obiteljskog domaćinstva obrtnika koji samo pomaže obrtniku, zarazliku od trgovačkog društva, mora ispunjavati navedeni uvjet, s čim se HOK nije složio. Primjedba HOK-a odnosila se i na odredbe vezane uz obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja. Naime, ovakvim rješenjem omogućava se svima obavljanje obrtničkih djelatnosti bez stručne osposobljenosti.  S resornim ministrom je u prijedlogu Zakona o obrtu koji je bio na prvom čitanju u Hrvatskom saboru prije ljeta dogovorno riješeno smanjenje komorskog doprinosa za 50%, kao doprinos rješavanju krize, a što je u konačnom prijedlogu zakona iz rujna izbacio i predložio dobrovoljno članstvo. U posljednjoj verziji konačnog prijedloga zakona koji je išao jučer na Vladu, ministar je vratio obveznu članarinu i ujedno je smanjio za još dodatnih 50 %.

Ministarstvo poduzetništva i obrta nema sluha za probleme obrtništva, što je i pokazala izrada Zakona o obrtu. Podsjetimo da se od prvotnog traženja HOK-a da se u Zakonu o obrtu izmjeni odredba vezana za odgovornost obrtnika u poslovanju cjelokupnom imovinom, i zbog čega se u stvari krajem prošle godine i krenulo u izmjene Zakona, došlo do ovog konačnog prijedloga zakonskog teksta koji je sadržajno značajno mijenjan proteklih mjeseci, koji nema veze s obrtničkom realnošću i u vezi kojeg, što je najžalosnije, nije konzultirana struka.  

Izvor: Službene stranice HOK-a

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo