Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Županija

Više poreza u županijski proračun

  sbg           25.11.2003.         4631 pogleda
Više poreza u županijski proračun
VIROVITICA, 25. studenoga - Izvješće o izvršenju županijskog proračuna do kraja rujna, koje je bilo na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Poglavarstva Virovitičko-podravske županije, pokazuje povećanje prihoda, osobito od poreznih što je, rečeno je na sjednici, pokazatelj blagog porasta gospodarskih aktivnosti. Osim poreza, povećana je i učinkovitost naplate poreza na cestovna i motorna vozila.
No, smanjeni su očekivani prihodi od zakupa poljoprivrednog zemljišta, što je i razumljivo budući da je zbog suše dio poljoprivrednika, koji su prijavili štete, oslobođen ovoga nameta pa će i priliv novca biti manji. Zbog toga, na primjer, ove godine neće biti obećanog poticaja za povrtlarstvo, ali zato je dodijeljeno prvih 4.500 kuna za poticanje ekološke proizvodnje. Dobili su ih Gordana Kuruc iz Slatine za uzgoj povrća i vinove loze, Franjo Bačmaga iz Crnca za uzgoj ekološke soje i Branko Janković iz Virovitice za uzgoj kamilice.

2,4 MILIJUNA KUNA ZA ŽENE I MLADE

Poglavarstvo je potvrdilo i odluku Povjerenstva za provedbu programa kreditiranja poduzetničkih projekata žena i mladih u 2003. godini za dodjelu dvanaest kredita vrijednosti 2,4 milijuna kuna. Donijelo je i Poslovnik o radu ovoga Povjerenstva, koje se sastalo još prošloga tjedna, i prije nego je imalo izrađen Poslovnik. Posao oko distribucije ovih kredita, na prijedlog Povjerenstva, povjeren je Hrvatskoj poštanskoj banci.

NOVI STIPENDISTI

Županijsko poglavarstvo je podijelilo i 14 novih studentskih stipendija. Od ove jeseni županijski stipendisti su Vlatka Rastija iz Sopja, studentica prve godine Geodetskog fakulteta, Sanja Perić iz Turanovca, studentica prve godine Ekonomskog fakulteta i njena fakultetska kolegica s iste godine Marija Bregovec iz Virovitice. Zatim su tu Helena Ila iz Vukosavljevice, studentica pete godine Katoličko-bogoslovnog fakulteta, Lidija Cerić iz Slatine, studentica treće godine Hrvatskih studija, smjer povijest, Maja Volenik, studentica treće godine pedagogije i sociologije,i Ante Blažević iz Slatine, student druge godine Muzičke akademije, Vedrana Vuković iz Korije, studentica treće godine Ekonomskog fakulteta, Ana Deskar iz Pitomače, studentica druge godine studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu, Silvija Štimac iz Čačinaca, studentica druge godine engleskog i španjolskog jezika, te Virovitičanke: Marija Rudec, studentica druge godine Medicinskog fakulteta, Katarina Krmpotić, studentica druge godine hrvatskog jezika i književnosti, Sanja Matijek, studentica druge godine Visoke učiteljske škole, smjer engleski jezik i književnost i Tijana Turudić, studentica treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstava.

POVJERENSTVO ZA PLAN NAVODNJAVANJA, DOZVOLA MINISTARSTVU OBRANE…

Svakako je za istaknuti da se krenulo s još jednim važnim projektom: imenovano je Povjerenstvo za izradu projektnog zadatka za izradu Plana navodnjavanja za područje Virovitičko-podravske županije. Povjerenstvo predvodi zamjenik župana Dražen Vujčić, a osnova za ovaj plan nedavno je predstavljen «Projekt višenamjenskog vrednovanja zemljišta Virovitičko-podravske županije».
Poglavarstvo je predložilo Skupštini da odobri čistu sječu šuma na predjelu Drenovačke planine na području Šumarije Slatinski Drenovac. Ovo izdvajamo kao zanimljivost jer je svrha čiste sječe na području Parka prirode Papuk izgradnja obilaznog puta oko špilje Uviraljke što je posljednjih mjeseci bila tema o kojoj su mediji često javljali. Obilazni put dug je 140 metara i prolazi kroz sastojinu bukve starosti 27 godina. Za potrebe njegove izgradnje bit će posječeno 50 prostornih metara obične bukve, 15 prostornih metara gorskog javora, metar prostorni brijesta i devet prostornih metara četinjače. Ministarstvu obrane dan je trogodišnji rok da zemljište privede namjeni zbog koje je dozvoljena sječa, a ako to ne učini morat će taj dio zemljišta ponovno pošumiti. Izvješće o izvršenju proračuna do kraja rujna, koje je također bilo na dnevnom redu, pokazuje povećanje prihoda, osobito od poreza što je, rečeno je na sjednici, pokazatelj blagog porasta gospodarskih aktivnosti, a povećana je i učinkovitost naplate poreza na cestovna i motorna vozila.

NOVI PROČELNICI

Bez rasprave i jednoglasno imenovana su i dva nova pročelnika: Biljana Berda na mjesto pročelnice Službe za javne financije i Mirko Kovačević na mjesto pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo i komunalne poslove!
Raspoređen je i nepotrošeni novac – 591.000 kuna - u Odjelu za društvene djelatnosti namijenjen za srednje škole, te 736.000 kuna ušteđenih zbog manjih troškova prijevoza učenika osnovnih škola.
Osnovano je i Povjerenstvo koje će ocijeniti kako će na okoliš utjecati izgradnja Betonare poduzeća «Nikola», uz državnu cestu u Lukaču ili točnije, na Kolcu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija