Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Više od dvadeset godina sama šiša ovce

  Vinko Gazdik/Slatinski petak           31.07.2009.         8712 pogleda
Više od dvadeset godina sama šiša ovce

BAKIĆ - Zlaticu Kovačić, 62-godišnju Bakićanku za nedavnih nesnosnih vrućina koje su zahvatile i slatinski kraj, zatekli smo u, za ženu, neobičnom i teškom poslu - šišanju janjadi. Time se bavi već više od trideset godina. Dok joj je suprug bio živ imali su i po šezdeset ovaca, no, već godinama, otkako je umro, živi bez primanja te ovaj posao radi sama i iz nužde.

- Pokojni suprug i ja prvu smo ovcu dobili '71. godine. Jednom smo čovjeku iz Sladojevaca znali ići u ispomoć kod prikupljanju sijena, pomagali okopavati vinograd, pa nas je tim poklonom odlučio nagraditi za trud. Vremenom smo imali čak šezdeset ovaca, a nakon njegove smrti imala sam ih petnaestak, kaže Zlatica ogorčena što joj je na dan muževljeve smrti netko ukrao janje. U Bakić je iz Čađavačkog Luga doselila 1965. godine, zahtjevnom poslu šišanja ovaca morala se naučiti sama, a sve koje je pitala za pomoć tražili su pedeset tadašnjih njemačkih maraka po ovci.

- Prvi put sam sama ošišala ovcu 1983. godine. Naučila sam se tom poslu promatrajući kako to radi jedna obitelj iz Sladojevaca. Sama sam morala vezati ovce teške i po 120 kilograma, bilo mi je jako teško, ali nisam imala drugog izbora. Nisam imala mirovinu i od toga sam živjela, dodaje. U početku se bojala takvog posla, jer je ovcu teško savladati, polegnuti i povezati. Ožiljak na ruci podsjetnik joj je na mukotrpan posao. Zbog nemirne ovce dobrano se zasjekla škarama. Bilo je teško, ali i sad, kaže, kad god vidi ovce zaigra joj srce.

Život ovu Bakićanku nije milovao. Osim s neimaštinom borila se i s brojnim bolestima koje su podrazumijevale trinaest operacija. Zbog takvog je zdravstvenog stanja, tvrdi, u bolnici u Zagrebu provela četiri, a u osječkoj bolnici tri mjeseca. Živi bez mirovine i drugih primanja a u svakodnevnim brigama ususret joj izlazi prijatelj Niko. Unatoč problemima uspjela je zadržati vedru narav i, u skladu s mogućnostima, pomagati drugima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
3.8.2009. 17:07
Eh Zlatice da ti je netko došapnuo da kreneš na vrime priko oceana u australasian region tamo bi ti dali ime shearer (šierer) i zaradila bi mlogo dolari a osim toga dok bi se ovce tovile i vunu skupljale ti bi otvorila muško-ženski salon i pravila moderne frizure australskim farmerima. Zato oni i imaju tako lijepe i nadasve suvremene frizure.


Još iz kategorije Slatina