Radnička fronta: Nužna hitna i učinkovita implementacija Istanbulske konvencije
DHMZ: Sunčano vrijeme
HAK: Na granicama moguća čekanja
Jutarnji list: Prosječna plaća raste 270 kuna
Večernji list: Sigurno ostaje bar šest ministara
Požega: Jedan novooboljeli, četvero pušteno iz bolnice
Afera Fimi media: Uskok tehnički izmijenio optužnicu protiv Sanadera i HDZ-a

  Zdravlje

Više od 20% Virovitičana alergično na ambroziju

  S.Kadić/Glas Slavonije           27.07.2014.         824 pogleda
Više od 20% Virovitičana alergično na ambroziju

Prije nekoliko godina u Virovitici je osnovana Udruga za borbu protiv ambrozije čija je predsjednica Tea Pšihistal, dopredsjednik prof. Josip Polašek, a tajnica prof. Sandra Matošina Borbaš.

Cilj je Udruge smanjiti količine ambrozije te drugih alergenih biljaka na području Virovitice i Virovitičko-podravske županije kako bi se smanjile alergijske reakcije stanovnika. Udruga edukativnim akcijama podiže svijest građana o štetnosti peluda i korova te potiče njihovo iskorjenjivanje. U Zavodu za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije dobili smo informaciju da oni redovito provode mjerenja i rezultate objavljuju na web stranici http://www.zzjzvpz.hr/izbor/pelud/pelud.htm .

- Mnogi stanovnici Virovitice i drugih mjesta Županije pate od problema prouzročenih alergijskim reakcijama na ambroziju, ali i na druge alergene biljke. Simptomi mogu biti od blagih, ali i ozbiljnijih reakcija najčešće povezanih s teškoćama u disanju. Oko 20 posto stanovnika Virovitice pati od ovih problema, ali tim su postotkom obuhvaćeni samo oni koji se obraćaju liječniku zbog problema, dok je broj stvarnih alergičara vjerojatno višestruko veći - kaže Tea Pšihistal.

Članovi Udruge nerijetko i sami govore o problemima koje imaju kao alergičari i savjetuju:

- Za mene je kasno, već sam obolio od astme, ali za našu djecu i djecu naših susjeda nešto moramo učiniti - rekao je jedan stanovnik prigradskog naselja Rezovac. Potresno je bilo i svjedočenje majke teško oboljele djevojčice.

- Kucala sam na sva vrata, od komunalnih službi do poljoprivrednih inspektora, ali su svi odgovornost prebacivali na druge. Kada sam vidjela da nitko ne haje za moje probleme, sama sam ovoga ljeta po gradu čupala ambroziju - kazala je.

Udruga okruglim stolovima, predavanjima, medijskim nastupima i izravnim razgovorima s poljoprivrednicima i stanovništvom te dijeljenjem promidžbenog materijala pokušava educirati. Osim toga, u kontaktima s dužnosnicima lokalne uprave i samouprave te poljoprivrednim inspekcijama nadziru poštuje li se zakon i pravilnici o suzbijanju alergenih biljaka. Manji gradovi se samostalno organiziraju preko komunalnih službi u suzbijanju tog korova. Primjer grada Virovitice kada su organizirali čupanje biljke s korijenom i za to donositelju plaćali deset lipa po stabljici lijepa je gesta. No, nije svuda tako, neki gradovi jednostavno nemaju sredstava za borbu protiv partizanke, a mnogi i ne mare za te probleme.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mikeš
28.7.2014. 10:23
ŠTO SI OVI U UDRUZI MISLE?
JESMO LI UŠLI U EU-JESMOOO
SVE ŠTO JE LOŠE BUDE SAMO OD SEBE NESTALO.hihi
UOSTALOM VIŠE NISMO U GRADU NEGO U SELU.
A O INSPEKTORIMA I NJIHOVIM NADLEŽNOSTIMA ??????????????.
Loco
27.7.2014. 17:53
Ma kakva partizanka? Nema se više novaca ni za
redovno košenje po gradu, parkovi i sve što je Flora redovito održavala. Trebalo bi oko palače da "obraste" trava i partizanka. Možda bi nadležni onda primjetili u što se grad pretvara. Zastupnici, pritisnite malo na sjednicama.
siniša prpić
27.7.2014. 15:43
Za 3800000 kuna, koliko se bespotrebno spiskalo za kupovinu 385 m2 poslovnog prostora u reambuliranom dijelu Palače Pejačević, moglo se riješiti ovaj problem. Pretpostavljam da ovo znaju i u Udruzi, i u "Svetom Roku"....


Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.