Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Zdravstvo

Virovitičko rodilište ispunilo uvjete za UNICEF-ovu titulu Rodilište-prijatelj djece

        13.07.2009.         1229 pogleda
Virovitičko rodilište ispunilo uvjete za UNICEF-ovu titulu Rodilište-prijatelj djece

UNICEF je zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom još 1991. godine pokrenuo inicijativu ''Rodilište - prijatelj djece'' kako bi ih potaknuli da više pažnje posvećuju prvim trenucima majki i beba. Ista kampanja provodi se u Hrvatskoj, a virovitičko rodilište koje se nalazi pri Odjelu za ženske bolesti i porode Opće bolnice Virovitica, ispunilo je stroge uvjete za dobivanje prestižne titule.

U Hrvatskoj je stroge uvjete postavljene od UNICEF-a ispunilo još 30 posto rodilišta. Projekt „Rodilište-prijatelj djece" inicijativa je UNICEF-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koje edukacijom zdravstvenih djelatnika nastoji osigurati podršku za majke i bebe u rodilištima, a koje je potaknuto sve većim korištenjem umjetne prehrane novorođenčadi te smanjenim iskorištavanjem majčinog mlijeka.

Svako rodilište koje želi postati „Rodilište-prijatelj djece", mora dokazati da je sustavno primijenilo 10 koraka do uspješnog dojenja. Radi se o 10 kriterija koji direktno utječu na podršku majkama da budu uspješne u dojenju i prihvate ga kao isključivu hranu za svoju dojenčad, a koji su osmišljeni u suradnji UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Jedan od kriterija je da se majkama omogući da budu uz svoju bebu. Druga stvar koju UNICEF traži jest da cijelo osoblje, od ginekologa i pedijatara do medicinskih i patronažnih sestara majkama objasni važnost dojenja jer bebe koje su u prvim mjesecima dojene imaju jači imunitet, nisu toliko podložne alergijama te nekim drugim poremećajima vezanim uz umjetnu prehranu...

Prema riječima šefa Odjela za ženske bolesti i porode Opće bolnice Virovitica dr. Tvrtka Kovačevića, bolnica će izabrati datum za službenog promoviranje virovitičkog rodilišta u „Rodilište-prijatelj djece".

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo