Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Poljoprivreda

Virovitičko-podravska županija – vodeća županija u projektima navodnjavanja

        03.11.2015.         1174 pogleda
Virovitičko-podravska županija – vodeća županija u projektima navodnjavanja

Prema obradivim površinama u odnosu na broj stanovnika Virovitičko-podravska županija je prva u Hrvatskoj – oranične površine zauzimaju 6,8 % svih hrvatskih oraničnih površina. Županija je prepoznala činjenicu da je poljoprivreda grana na kojoj se temelji njena budućnost te radi na izgradnji najvećeg sustava navodnjavanja u Republici Hrvatskoj, a to su Kapinci – Vaška I. faza, veličine 1.280 hektara. Također, Županija ima lokacijsku dozvolu za sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac – 880 hektara te sustav navodnjavanja Đolta veličine oko 500 hektara, a u tijeku je i projektiranje sustava na području općine Lukač veličine oko 1.000 hektara. To je ukupno oko 5.000 hektara navodnjavanih površina, a u Republici Hrvatskoj se ukupno navodnjava 10.000 hektara. Dovršetkom sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška Virovitičko-podravska imat će 13 % od ukupno navodnjavane površine u RH, a dovršetkom svih planiranih projekata sustava navodnjavanja ukupno navodnjavane površine povećale bi se za 50 %.

Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška

U sklopu Nacionalnog programa navodnjavanja Virovitičko-podravska županija je pri završetku provedbe najvećeg pilot projekta za sustav navodnjavanja u Republici Hrvatskoj – „Kapinci – Vaška“ I. faza. Projekt, čija ukupna vrijednost iznosi 67.365.699,32 kune, na državnoj razini pokrenut je još 2005. godine. U tijeku je projektiranje za II. fazu površine oko 800 ha, a koja je vrijedna oko 15.640.333,00 kuna

Taj će sustav predstavljati značajan pomak u smislu razvoja poljoprivrede, kao i otvaranja novih radnih mjesta.

Sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac

Područje projekta navodnjavanja „Novi Gradac – Detkovac“ vrijednog 26.539.627,00 kn proteže se na površini od 750 ha s mogućnošću proširenja za dodatnih 96,7 ha (ukupno 846,7 ha) te se većinskim dijelom nalazi na općini Gradina i dijelom na općini Lukač.

Kao nastavak realizacije Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj te Vodnogospodarskog plana navodnjavanja Virovitičko-podravske županije, ovaj sustav navodnjavanja predstavlja daljnje ulaganje u razvoj poljoprivredne proizvodnje na području naše županije.

Sustav navodnjavanja Đolta

Područje sustava navodnjavanja Đolta smješteno je zapadno od sela Lozan. Zemljište je okrupljeno i sastoji se od 7 međusobno povezanih tabli, ukupne površine cca 392 ha. Na tom području tradicionalno se uzgaja duhan, no tvrtka "Biofarma" uvela je u proizvodnju ljekovito bilje, tako da se u okviru njihovog gospodarstva uglavnom proizvodi kamilica.

Projekt je vrijedan 8.954.263,16 kn.

 Sustav navodnjavanja Lukač

Tijekom 2014. godine provedena je anketa zainteresiranih korisnika javnih sustava navodnjavanja na području općine Lukač. Na osnovu prikupljenih podataka određeno je područje obuhvata budućeg sustava navodnjavanja na ukupnoj površini od 1768 ha, a interes za navodnjavanje iskazan je na površini od 1070 ha. Budući sustav navodnjavanja vrijedan 1.868.540,00 kuna nastavak je sustavnog plana navodnjavanja Virovitičko-podravske županije u okviru kojeg se realiziraju ili će se u roku idućih nekoliko godina realizirati 6 projekata na ukupno 5.000 ha.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda