Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Virovitičko-podravska županija riješila više od 35 posto zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada


  Gospodarstvo           vpz.hr           13.05.2015.         742 pogleda
Virovitičko-podravska županija riješila više od 35 posto zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada

Prema najnovijim podacima Ministarstva graditeljstva, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije riješio je 4.837 od 15.157 zaprimljenih zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, a 1.500 predmeta je preuzela i ujedno rješava Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u Zagrebu.

Županija je ukupno riješila 35,42 posto zahtjeva te je važno naglasiti da je, u usporedbi s ostalim hrvatskim županijama na samom vrhu, konkretno samo Međimurska i Primorsko-goranska županija imaju veći postotak riješenih predmeta. Također, ukupan postotak riješenih predmeta u Republici Hrvatskoj je 32,67 posto, što znači da je Virovitičko-podravska županija i iznad prosjeka u državi.

Ovim putem napominjemo kako je iznimno bitno nekretnine papirnato „dovesti u red“ i to iz dva razloga. Kao prvo, vlasnici nelegalnih zgrada ne mogu evidentirati iste u katastru i gruntovnici. Osim toga, imat će velik problem primjerice kod njihove eventualne prodaje, kao i kod prijava na natječaje za dodjelu sredstava Europske unije ili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća (npr. izmjena stolarije, krovišta ili izrada toplinske fasade), koja se ne mogu odobriti za zgrade za koje nije izdana uporabna dozvola. Upravo takav problem nastao je i na prethodnom natječaju FZOEU za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, na kojem mnogi građani nisu mogli sudjelovati, odnosno ako su se prijavili njihova ponuda nije razmatrana, jer im građevina nije imala urednu dokumentaciju. U interesu je svih građana da izbjegnu takve posljedice u budućnosti. (www.vpz.hr)

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: