Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Dolci

Virovitičko-podravska županija: Mate Vukušić zlonamjerno obmanjuje javnost o projektu izgradnje akumulacije Marjanac

  Virovitičko-podravska županija           27.01.2023.         2908 pogleda
Virovitičko-podravska županija: Mate Vukušić zlonamjerno obmanjuje javnost o projektu izgradnje akumulacije Marjanac

Vezano za članak objavljen 26. siječnja 2023. na portalu Virovitica.net pod naslovom Tuđe nećemo, svoje ne damo: Županijski atak na privatnu imovinu bez presedana, autora Mate Vukušića, predsjednika SDP-a Virovitičko-podravske županije i potpredsjednika Županijske skupštine VPŽ iz Virovitičko-podravske županije stigao nam je nepotpisani demanti uz napomenu da ga objavimo sukladno članku 56. Zakona o medijima („Narodne novine“ 59/04., 84/11., 81/13. I 114/22.).

U tekstu pod navedenim naslovom, autor Mate Vukušić, zlonamjerno, tendenciozno i senzacionalistički s ciljem obmanjivanja cjelokupne javnosti, iznio je niz neistina na račun Virovitičko-podravske županije, a vezano za projekt izgradnje akumulacije Marjanac u prigradskom naselju grada Orahovice, Dolcima, te postupak osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina, koji su kao investitor izgradnje akumulacije pred nadležnim upravnim tijelom Županije pokrenule Hrvatske vode.

Županijska skupština Virovitičko-podravske županije je prije 16 godina (ponovit ćemo, prije 16 godina) na 16. sjednici održanoj, 10. srpnja 2007., na kojoj su sudjelovali i vijećnici SDP-a, jednoglasno usvojila Izmjene i dopune Prostornog plana Virovitičko-podravske županije, kojim je planirana i obuhvaćena, između ostaloga, i akumulacija Marjanac, a koja činjenica nije mogla ostati nepoznata autoru teksta.

Mati Vukušiću, kao vijećniku i potpredsjedniku Skupštine Virovitičko-podravske županije, dobro je poznata zakonom propisana procedura za donošenje prostornih planova na lokalnoj i regionalnoj razini, odnosno tko je zakonom ovlašteni predlagatelj izmjena i dopuna planova za izgradnju građevina od interesa za Republiku Hrvatsku (vodnih građevina, cesta, pruga, energetskih objekata, itd.), način na koji je propisana procedura za održavanje javnih rasprava, te koje tijelo nakon zadovoljavanja svih zakonskih procedura usvaja predložene izmjene prostornog plana. Zakonitost, transparentnost i ispravnost svih postupaka koji su prethodili izmjeni prostornog plana i uvrštavanja akumulacije Marjanac u prostorni plan nije upitna i lako je provjerljiva.

Osobito je zlonamjeran navod autora teksta da mještani naselja Dolci zemlju moraju prodati Županiji za male novce.

Naime, Virovitičko-podravska županija je po odredbama Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade, nadležna za provođenje postupka osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina, te se u ovom postupka pojavljuje isključivo kao tijelo nadležno za provođenje postupka. Prema tome, mještani naselja Dolci, svoju zemlju ni u kom slučaju neće prodavati Županiji, niti će Županija biti stjecatelj predmetnih nekretnina. S obzirom na svrhu izvlaštenja i zakonom utvrđenog korisnika izvlaštenja, stjecatelj predmetnih nekretnina u konkretnom slučaju mogu biti isključivo Hrvatske vode.

Nejasno je uz to, temeljem čega autor teksta zaključuje naprijed navedeno, obzirom da procjena vrijednosti predmetnih nekretnina u pokrenutom postupku osiguranja dokaza nije ni započela, a po izradi procjembenih elaborata o stanju i vrijednosti nekretnina elaborati se bez odgode dostavljaju vlasnicima. Nakon zaprimanja procjembenih elaborata, po pozivu Hrvatskih voda, vlasnici nekretnina mogu prihvatiti ili odbiti elaboratom procijenjeni iznos nekretnine. U slučaju odbijanja elaborata, Hrvatske vode imovinsko-pravne odnose mogu riješiti isključivo pokretanjem postupka izvlaštenja, u kojem postupku će se vrijednost predmetnih nekretnina ponovno utvrđivati.

Vezano za dolazak službenika Virovitičko-podravske županije u naselje Dolci, točno je da su isti 17. siječnja 2023., došli u Dolce, ali na pisani i telefonski poziv predsjednika Mjesnog odbora, gospodina Maria Gubeljaka, te inicijative mještana navedenog naselja.

Službenici su došli isključivo vezano za pokrenuti postupak osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretninama koji je u nadležnosti Županije, te u dobroj namjeri odgovorili na sva postavljena pitanja mještana te pokušali otkloniti sve nejasnoće vlasnika nekretnina u svezi postupka.

Sve radnje u postupku pred upravnim tijelom Županije su transparentne i o svakoj dosad poduzetoj radnji u postupku osiguranja dokaza, svi vlasnici i posjednici su obaviješteni pisanim putem službenim aktom (poziv na dostavu prijedloga za imenovanje vještaka, rješenje o imenovanim vještacima, vremenu i mjestu održavanja očevida).

Tekst autora u kojem navodi niz neistina atak je bez presedana na tijelo javne vlasti u kojem Mate Vukušić, predsjednik SDP-a VPŽ-a, obnaša dužnost potpredsjednika Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, te je usmjeren isključivo na obmanjivanje javnosti u dnevno-političke svrhe na štetu ugleda Virovitičko-podravske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Dolci