Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Ovisnost

Virovitičko-podravska županija ima drugi najmanji broj ovisnika u Hrvatskoj

  vn/H           20.08.2018.         2503 pogleda
Virovitičko-podravska županija ima drugi najmanji broj ovisnika u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, kanabis je bio glavna i najzastupljenija ilegalna droga prošle godine, amfetamini su na drugom mjestu, a među opijatima najčešće se upotrebljava heroin, pokazuju podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prema kojima je najviše liječenih ovisnika 2017. bilo u Zadarskoj županiji.

Najmlađa osoba koja je eksperimentirala psihoaktivnim drogama imala je 13, a najstariji evidentirani ovisnik čak 76 godina.
U 2017. godini prvi je put liječeno 958 osoba, na liječenju je gotovo pet puta više muškaraca nego žena, a populacija ovisna o opijatima sve više stari, pokazuje Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2017., koje se temelji na raspoloživim podatcima pristiglima iz zdravstvenog sustava.

Najgore u Zadru i Istri

Za cijelu Hrvatsku stopa liječenih ovisnika o drogama iznosi 248,3 (248,3 osobe na 100.000 stanovnika u dobi od 15. do 64. godine). Čak sedam županija ima višu stopu ovisnika od hrvatskog prosjeka, u čemu dakle prednjači Zadarska županija (496,2), zatim Istarska (495,9), Šibensko-kninska (449,7), Grad Zagreb (366,7), Primorsko-goranska (342,5), Splitsko-dalmatinska (331,9) te Dubrovačko-neretvanska (246,3). Ostale županije imale su stope niže od hrvatskog prosjeka. Najbolja je pak Bjelovarsko-bilogorska županija sa stopom od samo 22,7 liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika, a odmah iza nje je i jedna slavonska županija - Virovitičko-podravska (31,7) te Ličko-senjska (31,8). Preostale četiri slavonske županije su u sredini ljestvice - Osječko-baranjska županija ima stopu od 171,8 liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika, Vukovarsko-srijemska 134,3, Brodsko-posavska 106,1, a Požeško-slavonska 94,3.
Situacija je slična i s brojem ovisnika liječenih o opijatima kojih je najviše u Zadarskoj županiji (485,4 na 100.000 stanovnika), slijedi Istarska (432,8), Šibensko-kninska (431,1), Primorsko-goranska (326,2), Splitsko-dalmatinska (284,3), Grad Zagreb (261,4) te Dubrovačko-neretvanska županija (214,1). Za cijelu Hrvatsku stopa je iznosila 200,3, a u odnosu prema prošloj godini (2016.) nije došlo do znatnije promjene u redoslijedu županija. I tu najmanji broj ovisnika bilježi Bjelovarsko-bilogorska županija sa stopom od samo 7,6 liječenih ovisnika o opijatima na 100.000 stanovnika, a prva do nje je opet Virovitičko-podravska (14,1). Ostale slavonske županije ponovo su u sredini ljestvice, s malo promijenjenim redoslijedom - Vukovarsko-srijemska županija ima stopu od 122,5 liječenih ovisnika o opijatima na 100.000 stanovnika, Osječko-baranjska 115,6, Brodsko-posavska 95,5, a Požeško-slavonska 80,6.

I preko interneta

Vrlo slično kao i godinu dana prije, među liječenima zbog ovisnosti najveći je broj osoba sa završenom srednjom školom, kojih je 67,6 posto među liječenima zbog zlouporabe opijata. Najviše je liječenih, kao i prijašnjih godina, živjelo s primarnom obitelji, a 37,6 posto liječenih ovisnika imalo je i djecu. Eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se pak događa u dobi od 20 godina, a prvo intravenozno u 21. godini života.
Roditelji ovisnika o heroinu za problem ovisnosti najčešće su doznali nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja.
Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni i vrlo toksični sintetski kanabinoidi, koje se povezuje s 13 smrtnih slučajeva i 23 nesmrtonosna otrovanja u osam europskih država prošle godine. Snažni psihostimulans, sintetski katinon alfa-PVP, povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva. Njihovi konzumenti, kako se navodi u izvješću, uglavnom i ne znaju što su uzeli niti kako će to djelovati na njihov organizam. U izvješću se također upozorava i na još jednu veliku prijetnju koju u novije vrijeme predstavlja sve veća opskrba drogama preko interneta, a nju je, logično, i vrlo teško kontrolirati.

Ecstasy sve popularniji

Europsko izvješće o drogama pokazuje da je ecstasy sve popularniji, da se kokain više konzumira u državama zapadne i južne Europe, a amfetamini se više koriste u sjevernoj i istočnoj Europi. U mnogim europskim zemljama sve je više osoba koje dolaze na liječenje zbog zlouporabe i ovisnosti o amfetaminima, a gotovo polovina ih to primjenjuje intravenozno. U izvješću je objavljeno i da kanabis zauzima najveći udio u vrijednosti nezakonitog europskog tržišta droga, te je proizvodnja kanabisa tako postala glavni generator prihoda organiziranom kriminalu. Kaznena djela povezana s kanabisom čine oko tri četvrtine svih kažnjivih djela povezanih s drogama, a procjene govore da oko jedan posto odraslih osoba u europskim zemljama upotrebljava kanabis svakodnevno ili gotovo svakodnevno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ovisnost