Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Virovitičko-podravska županija ima drugi najmanji broj ovisnika u Hrvatskoj


  Aktualnosti           vn/H           20.08.2018.         1514 pogleda
Virovitičko-podravska županija ima drugi najmanji broj ovisnika u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, kanabis je bio glavna i najzastupljenija ilegalna droga prošle godine, amfetamini su na drugom mjestu, a među opijatima najčešće se upotrebljava heroin, pokazuju podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prema kojima je najviše liječenih ovisnika 2017. bilo u Zadarskoj županiji.

Najmlađa osoba koja je eksperimentirala psihoaktivnim drogama imala je 13, a najstariji evidentirani ovisnik čak 76 godina.
U 2017. godini prvi je put liječeno 958 osoba, na liječenju je gotovo pet puta više muškaraca nego žena, a populacija ovisna o opijatima sve više stari, pokazuje Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2017., koje se temelji na raspoloživim podatcima pristiglima iz zdravstvenog sustava.

Najgore u Zadru i Istri

Za cijelu Hrvatsku stopa liječenih ovisnika o drogama iznosi 248,3 (248,3 osobe na 100.000 stanovnika u dobi od 15. do 64. godine). Čak sedam županija ima višu stopu ovisnika od hrvatskog prosjeka, u čemu dakle prednjači Zadarska županija (496,2), zatim Istarska (495,9), Šibensko-kninska (449,7), Grad Zagreb (366,7), Primorsko-goranska (342,5), Splitsko-dalmatinska (331,9) te Dubrovačko-neretvanska (246,3). Ostale županije imale su stope niže od hrvatskog prosjeka. Najbolja je pak Bjelovarsko-bilogorska županija sa stopom od samo 22,7 liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika, a odmah iza nje je i jedna slavonska županija - Virovitičko-podravska (31,7) te Ličko-senjska (31,8). Preostale četiri slavonske županije su u sredini ljestvice - Osječko-baranjska županija ima stopu od 171,8 liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika, Vukovarsko-srijemska 134,3, Brodsko-posavska 106,1, a Požeško-slavonska 94,3.
Situacija je slična i s brojem ovisnika liječenih o opijatima kojih je najviše u Zadarskoj županiji (485,4 na 100.000 stanovnika), slijedi Istarska (432,8), Šibensko-kninska (431,1), Primorsko-goranska (326,2), Splitsko-dalmatinska (284,3), Grad Zagreb (261,4) te Dubrovačko-neretvanska županija (214,1). Za cijelu Hrvatsku stopa je iznosila 200,3, a u odnosu prema prošloj godini (2016.) nije došlo do znatnije promjene u redoslijedu županija. I tu najmanji broj ovisnika bilježi Bjelovarsko-bilogorska županija sa stopom od samo 7,6 liječenih ovisnika o opijatima na 100.000 stanovnika, a prva do nje je opet Virovitičko-podravska (14,1). Ostale slavonske županije ponovo su u sredini ljestvice, s malo promijenjenim redoslijedom - Vukovarsko-srijemska županija ima stopu od 122,5 liječenih ovisnika o opijatima na 100.000 stanovnika, Osječko-baranjska 115,6, Brodsko-posavska 95,5, a Požeško-slavonska 80,6.

I preko interneta

Vrlo slično kao i godinu dana prije, među liječenima zbog ovisnosti najveći je broj osoba sa završenom srednjom školom, kojih je 67,6 posto među liječenima zbog zlouporabe opijata. Najviše je liječenih, kao i prijašnjih godina, živjelo s primarnom obitelji, a 37,6 posto liječenih ovisnika imalo je i djecu. Eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se pak događa u dobi od 20 godina, a prvo intravenozno u 21. godini života.
Roditelji ovisnika o heroinu za problem ovisnosti najčešće su doznali nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja.
Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni i vrlo toksični sintetski kanabinoidi, koje se povezuje s 13 smrtnih slučajeva i 23 nesmrtonosna otrovanja u osam europskih država prošle godine. Snažni psihostimulans, sintetski katinon alfa-PVP, povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva. Njihovi konzumenti, kako se navodi u izvješću, uglavnom i ne znaju što su uzeli niti kako će to djelovati na njihov organizam. U izvješću se također upozorava i na još jednu veliku prijetnju koju u novije vrijeme predstavlja sve veća opskrba drogama preko interneta, a nju je, logično, i vrlo teško kontrolirati.

Ecstasy sve popularniji

Europsko izvješće o drogama pokazuje da je ecstasy sve popularniji, da se kokain više konzumira u državama zapadne i južne Europe, a amfetamini se više koriste u sjevernoj i istočnoj Europi. U mnogim europskim zemljama sve je više osoba koje dolaze na liječenje zbog zlouporabe i ovisnosti o amfetaminima, a gotovo polovina ih to primjenjuje intravenozno. U izvješću je objavljeno i da kanabis zauzima najveći udio u vrijednosti nezakonitog europskog tržišta droga, te je proizvodnja kanabisa tako postala glavni generator prihoda organiziranom kriminalu. Kaznena djela povezana s kanabisom čine oko tri četvrtine svih kažnjivih djela povezanih s drogama, a procjene govore da oko jedan posto odraslih osoba u europskim zemljama upotrebljava kanabis svakodnevno ili gotovo svakodnevno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: