Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Zdravlje

Virovitičko-podravska županija i Zavod za javno zdravstvo provode jedinstveni ekološki projekt usmjeren zaštiti zdravlja najmlađih

        28.09.2015.         2420 pogleda
Virovitičko-podravska županija i Zavod za javno zdravstvo provode jedinstveni ekološki projekt usmjeren zaštiti zdravlja najmlađih

Nakon što su Virovitičko-podravska županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopili ugovor prema kojemu će Fond financirati provedbu projekta „U zdravom i čistom okolišu osjećam se zeleno“, Virovitičko-podravska županija sporazumom je u nadležnost provedbu projekta povjerila Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Opći cilj projekta koji će se u prvome polugodištu školske godine 2015./2016. provoditi u osnovnim školama u Virovitičko-podravskoj županiji jest poučiti učenike važnosti očuvanja okoliša za njihovo zdravlje. Kako bi se ostvario ovaj glavni cilj projekta važno je osposobiti učitelje učenika osnovnih škola u Virovitičko-podravskoj županiji za daljnje educiranje njihovih učenika o odgovornom odnosu prema okolišu čime se posredno skrbi i o tjelesnom i mentalnom zdravlju.

Slijedom toga, za učitelje učenika prvoga razreda osnovnih škola organizirana je edukacija koja je provedena 25. rujna 2015. godine u Pučkom otvorenom učilištu Slatina koje je provoditelj ove edukacije. Edukacija je obuhvatila sljedeće predavače i teme:

1. prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus (povezanost očuvanja okoliša i tjelesnog zdravlja),

2. Siniša Brlas, prof. (povezanost tjelesnog i mentalnog zdravlja),

3. Davor Šunk, samostalni umjetnik i autor slikovnice „Osjećam se zeleno“ (prikaz slikovnice kao pomoćnog nastavnog sredstva i njezina primjenjivost u nastavi),

4. mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped. (metodičke i didaktičke smjernice za kurikularno ostvarivanje teme o tome kako navedene sadržaje ostvariti kroz nastavni proces).

Nakon ove edukacije svi će učenici uskoro u svojim školama dobiti slikovnicu „Osjećam se zeleno“ koja na njima primjeren i blizak način obrađuje ovu temu, a učitelje uskoro očekuje još i terenski dio edukacije koju će provesti tvrtka „Flora“ iz Virovitice, a koje je cilj da se učitelji u stvarnoj situaciji kroz princip zornosti senzibiliziraju i educiraju o važnosti razvrstavanja otpada i gospodarenja otpadom. Stečena znanja učiteljima će omogućiti da kvalitetnije s učenicima obrađuju relevantne teme zaštite okoliša i očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Ovaj je projekt jedinstven po tome što uspijeva povezati očuvanje okoliša sa zaštitom i tjelesnog i mentalnog zdravlja djece i mladih. Poznato je da Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije već godinama u našoj zemlji prednjači u području proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju, pa su stoga ova iskustva i znanja uspješno pretočena u navedeni projekt.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mike?
29.9.2015. 10:54
Ma fantazija,vodimo brigu o otpadu u korist firmi,a gospoda i dalje dopuštaju da se ambrozija razmnožava i to na plantažama.
Što ponovno neuvedete otkup papira kao što se to nekada radilo,skupio se novac za maturalce,a danas još i plačamo da odvezu.
Plastika je donekle rješena i to je dobro.


Još iz kategorije Zdravlje