Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica

Virovitičko-podravska županija donirala 50.000 kuna za gradnju Hrvatsko-slovačkog doma u Miljevcima

        13.04.2009.         1226 pogleda
Virovitičko-podravska županija donirala 50.000 kuna za gradnju Hrvatsko-slovačkog doma u Miljevcima

Uz nazočnost saborske zastupnice Zdenke Čuhnil, župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić, uručio je predsjedniku Matice slovačke Miljevci Đuri Sobolu potvrdu o doniranju županijskih 50.000 kuna za gradnju Hrvatsko-slovačkog doma u Miljevcima. Prigodnoj svečanosti, između ostalih, nazočili su i Zlatko Milošević, načelnik Općine Nova Bukovica, Andrija Kuruc, predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj...

Prošle godine, na prvim „Miljevačkim danima kukuruza", župan Tomislav Tolušić je obećao pomoć Virovitičko-podravske županije u izgradnji navednog Doma. Osim toga, nazočni su obišli i Hrvatsko-slovački dom koji je u izgradnji. Vrijednost radova na navedenoj građevini iznosi oko milijun kuna. Projekt financira Hrvatska vlada, odnosno Ministarstvo kulture, Virovitičko-podravska županija i općina Nova Bukovica.

Na ovom području oko 30 posto stanovnika je dio slovačke manjine. Matica slovačka Miljevci djeluje u tri sekcije: plesno-pjevačka skupina najmlađih, plesno-pjevačka skupina mladih i plesno-pjevačka skupina starijih.

Osim plesa i pjesme, njeguje i slovački jezik, običaje i nacionalnu kulturu. Sve tri skupine sudjeluju na svim manifestacija Saveza Slovaka. Slovačku kulturu, pjesmu i ples uspješno predstavljaju na svim događanjima u općini i županiji. Slovaci su u Miljevce došli u prvoj polovici 19. stoljeća.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica