Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Kultura

Virovitički uzgajivači izložili 39 minijaturnih drvaca starih od 6 do 60 godina Japanski veleposlanik oduševljen.

  Izidora Popović           04.05.2018.         3954 pogleda
Virovitički uzgajivači izložili 39 minijaturnih drvaca starih od 6 do 60 godina Japanski veleposlanik oduševljen.

Na Svjetski dan Sunca (3. svibnja), u Tehničkoj školi Virovitica organizirana je izložba Tajna Japana koja povezuje svijet.  Izložba je održana uz nominalnu potporu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj koje je ovom prigodom predstavljao savjetnik veleposlanika Kazumasa Miyazaki.

„Iznimno mi je zadovoljstvo i čast što mogu sudjelovati na ovoj izložbi. Posebno mi je drago što smo u ovu izložbu mogli uklopiti i obilježavanje 25. obljetnice diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Iako su ove dvije zemlje jako udaljene, vrlo su povezane i često se prezentira japanska kultura u Hrvatskoj, kroz haiku i borilačke vještine, te u ovom slučaju kroz bonsai. U uzgoj bonsaia potrebno je uložiti velik trud i puno vremena, isto tako tu se spaja i prijateljstvo, dakle radi se o suživotu prirode i čovjeka“ rekao je Miyazaki.

Izloženo je 39 raznovrsnih bonsaija koji su mamili poglede svih prisutnih. Minijaturna drvca, stara su od 6 do 60 godina. Svoje prekrasne primjerke izložili su nastavnik Tehničke škole Virovitica i idejni začetnik ove izložbe Dino Davidović, Nenad Car, Zlatko Mlinarić, Zlatko Šafar i obitelj Fučkar.

Dino Davidović ovim se hobijem bavi 20-tak godina, ističe kako je bonsai poput malog djeteta koje iziskuje stalnu njegu. Osim ustrajnog rada koji je tu najbitniji, treba jako puno strpljenja i brige. To je nikada ne dovršeno umjetničko djelo. „Volim uzgajati biljku iz sjemena jer tako najbolje poznajem biljku i njezino porijeklo. Najviše uzgajam autohtone vrste grab, brijest, glog, bukvu, ali sam i vlasnik ginka, likvidambara, zelkove, medvjeđe lijeske, japanskog javora“ objašnjava Davidović.

Obitelj Fučkar uzgojem bonsai se ne bavi profesionalno, sve je počelo kada su krenuli u intenzivnije uređenje okućnice obiteljske kuće u Virovitici. Bonsai je samo jedan djelić te priče, također uzgajaju i topijariju te ostale vrste uzgojnih oblika koje se vežu za Japan. Njihova je okućnica u akciji Zeleni cvijet 2005. godine osvojila prvo mjesto na državnoj razini u kategoriji najuređenije okućnice na gradskom području. Ističe kako je glavni recept za uzgoj bonsai ljubav.

„Danas ovdje imamo izložena samo dva primjerka, jer su se ostali ovu zimu smrzli, pa ćemo sad krenuti ispočetka. Izuzetno mi je drago što sudjelujem na izložbi kao predstavnik obitelji. Bonsai u doslovnom prijevodu bi značilo drvce u posudi. Od bilo kojeg drveta koje se nalazi u prirodi se može napraviti bonsai, ako imaš neko temeljno znanje, dovoljno vremena i ako to voliš. Postoje tri osnovna načina uzgoja iz sjemena, sadnice ili uzimanjem iz prirode gotovog stabalca, pa ga se onda kod kuće dorađuje. Bit svega je da bonsai bude što manji, razgranat i da mu se smanji list tako da bude razmjeran njegovoj veličini u posudi. Starost bonsai se može odrediti po stanju kore“, kaže  Ivan Fučkar.

Zlatko Mlinarić uzgojem bonsai drveća se bavi od 2003. godine. Redovno je posjećivao sve rasadnike i uzgajališta istočne i sjeverozapadne Hrvatske, kao i odredišta na kojima se potencijalni predbonsai (drveća od kojeg bi se mogao uzgojiti bonsai) mogu pronaći. Godine 2006. u trajnim (keramičkim) i privremenim posudama imao je posađeno više od 350 drvaca, a u vrtu više od tisuću. Brojna predbonsai drvca je poklonio. Danas ih ima oko 100.

Zlatko Šafar među prvima u Virovitici se je počeo baviti oblikovanjem bonsaija. Ljubav prema šumi, drveću i lijepome potaknula ga je na bavljenje ovom umjetnošću. Njegova bonsai drvca bila su mnogima inspiracija za bavljenje ovim načinom oblikovanja minijaturnih drvaca.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura