Malo pritužbi na kršenje izborne šutnje u Hrvatskoj
Stožer: 86 novih slučajeva u protekla 24 sata
Prijatelji životinja protiv prodaje živih riba i rakova u supermarketima
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj
Ponosni Zagreb održao prosvjednu biciklističku vožnju
U inozemstvu se glasuje bez dojava o nepravilnostima
Na području županije nema novozaraženih

  Županija

Virovitički problemi "opteretili" i Županijsku skupštinu

  sbg           02.10.2003.         1373 pogleda
Virovitički problemi "opteretili" i Županijsku skupštinu

VIROVITICA, 2. listopada - Zategnuti odnosi županijske vlasti i gradske vlasti u Virovitici uvelike su opteretili i današnje zasjedanje Skupštine Virovitičko-podravske županije.
Čulo se to tijekom aktualnog sata gdje se mnogo razgovaralo o smjenama u virovitičkoj Gradskoj upravi, ali i u gotovo jedinoj današnjoj skupštinskoj raspravi koja se vodila o izmjeni programa privatizacije vodoprivrednog poduzeća «Brana».
Tu činjenicu da su se za govornicom uglavnom «natresali» virovitički problemi i sukobi zamjerili su vijećnici iz drugih sredina, a tijekom rasprave o «Brani», kada je sukob između bivšeg direktora virovitičkog komunalnog poduzeća Mirka Kovačevića i direktora «Brane» Slavka Rajnovića (obojica su i vijećnici Županijske skupštine!) dosegao vrhunac, čak je i Josip Rastija iz HSS-a priprijetio da će pozvati svoje stranačke kolege da izađu iz vijećnice ako predsjednik Županijske skupštine ne zaustavi takav tijek rasprave.

ODLUKA O «BRANI» POLITIČKI «ATAK» NA RAJNOVIĆA?

Oni koji su slušali izravni prijenos početka sjednice i aktualnog sata mogli su čuti da je vijećnik HDZ-a Slavko Rajnović zatražio da se o izmjeni programa privatizacije «Brane» niti ne raspravlja dok se ne dobije suglasnost Državne uprave za vodu na predloženu izmjenu članka 16. Programa privatizacije u kojemu je - sve do danas - pisalo da će se novac od kupnje udjela «Brane» koji se uplaćuje u županijski proračun trošiti za financiranje vodoprivrednih radova odnosno vodoprivrednih programa. Izmjenom koju su danas izglasali vijećnici Županijske skupštine taj novac više neće imati posebne namjene a razlog zbog kojeg se tražila ovakva izmjena činjenica je da Županiji u ovome trenutku novac treba za isplatu pravomoćnih i ovršnih presuda u korist bivših djelatnika uprave, otpuštenih prije desetak godina. Iznos o kojemu se govori je, kazao je župan, 313.000 kuna, a kako se ne uplaćuje odjednom u ovogodišnjem proračunu od privatizacije «Brane» predviđen je prihod od 180.000 kuna, s time da je do kraja lipnja uplaćeno tek oko 4600 tisuće (tako piše u izvješću i izmjenama i dopunama proračuna.
U raspravi o ovoj temi ponovno su se analizirali odnosi «Virkoma» i «Brane», virovitičke investicije i izvođači iz drugih gradova koji su dobili te poslove, a vijećnik HDZ-a Josip Đakić čak je tvrdio da je ovakva odluka Županije zapravo «politički atak» na «Branu» i njenog direktora Slavka Rajnovića.

PRORAČUN BEZ RASPRAVE

Polugodišnji obračun proračuna koji pokazuje da je do kraja lipnja u proračun prikupljen 21 od planiranih gotovo 60 milijuna kuna ili 35 posto planiranih prihoda, kao i izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna kojim se on povećava na 62 milijuna kuna prihvaćeni su bez rasprave, ali uz suzdržane glasove oporbe.
Na kraju sjednice raspravljalo se i o dostavljenoj informaciji o provođenju Programa razvitka malog i srednjeg poduzetništva na području Virovitičko-podravske županije gdje je još jednom upozoreno na nužnost da se prati i zapošljavanje u poduzećima koja se kreditiraju iz nekoga od programa jer to je, uz povećanje prihoda gospodarstva, jedan od glavnih ciljeva ovih mjera, smatraju vijećnici.

ŽUPANOVI «BIKI» I ZA SKUPŠTINSKOM GOVORNICOM

No, vratimo se još malo na početak sjednice i teme aktualnog sata. Na njemu se, naime, razgovaralo i o trenutačno najzanimljivijoj aferi – tvrdnji Hrvatskog bloka da virovitičko-podravski župan uvozi stoku iz Mađarske dok domaće stočarstvo propada. To pitanje bilo je neizbježno. Župan je još jednom to demantirao, ali se pojavio i dokument – prekršajna prijava koju je protiv njega podnio početkom kolovoza veterinarski inspektor Josip Marojević zbog ometanja rada. Riječ je, naime, o slučaju koji se dogodio 30. srpnja na županovoj farmi u Gornjem Bazju gdje je iz kamiona mađarskih registracija istovarana telad koju je uvezla zagrebačka tvrtka «Finagra». Kako na toj farmi nema karantenskih uvjeta, niti je zatraženo Uvjerenje Veterinarskog ureda, inspektor je želio spriječiti istovar, ali mu se suprostavio župan vrijeđajući ga i prijeteći mu smjenom. Nakon toga inspektor je podino prijavu. Kako slučaj još uvijek nije završen na sudu niti župan, niti inspektor o tome nisu htjeli danas više govoriti, a predsjednik Prekršajnog suda potvrdio nam je samo da je prijava stigla.

HDZ I HSP TRAŽE ŽUPANOVU SMJENU

Posljedica svega toga bila je konferencija za novinare klubova HDZ-a i HSP-a u stanici nakon Aktualnog sata. Oni su priopćili novinarima da su skupili dovoljno potpisa da zatraže izvanrednu sjednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo samo o jednoj temi: glasanju o povjerenju županu Ivanu Begoviću.
«Dosta nam je već njegovog bahatog ponašanja i zloupotrebe govornice, a argumenata za smjenu više je nego dovoljno», tvrde u tim strankama.

«OTPUŠTENI ŠTO SU SRBI - DOBILI PARNICE JER SU SRBI»

Zasigurno najdegutantnija rasprava bila je ona o otpuštenim radnicima uprave kojima sada županija na temelju sudskih presuda mora isplatiti više od milijun kuna.
Na optužbe župana Ivana Begovića da je to «nasljeđe» zbog nezakonitog rada bivše vlasti, koja je te ljude otpustila samo zato što su srpske nacionalnosti, odgovorio je bivši župan Stjepan Mikolčić tvrdeći kako za milijunske odštete nije kriv HDZ, već politika vladajuće koalicije na županijskoj, ali i na državnoj razini.
»Vi ste promijenili ljude u pravosuđu, koji su nakon 2000. godine donijeli presude u korist tih ljudi samo zato da biste se sada, uoči izbora, dodvorili Srbima», riječi su koje je za govornicom izgovorio vijećnik Stjepan Mikolčić. Na to župan mu je odgovorio da je to samo znak da je nakon 2000. godine profunkcionirala pravna država i da je u takvoj situaciji neminovno da se ovakve greške isprave. A sve ovo potakao je Jozo Erpačić (HSS) koji je inzistirao da se ponovno ispita slučaj Vladimira Kiša kojega poslodavac – virovitički gradonačelnik – nije pustio na prošlu sjednicu Županijske skupštine. Onda se zakotrljala lavina i krenula priča o smjenama u Gradskoj upravi u kojoj se zapravo nije čulo ništa novo što kroz brojna priopćenja koja nas doslovce zasipaju već nije rečeno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.