Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Planinarstvo

Virovitički planinari na „krovu“ Hrvatske

  Mile Zidar           09.06.2014.         3619 pogleda
Virovitički planinari na „krovu“ Hrvatske

Krajem prošlog tjedna 25 članova HPD Papuka iz Virovitice ostvarilo je nesvakidašnji pothvat pohodom na najviši vrh Hrvatke Dinara (Sinjal – 1831 m) na istoimenoj planini. Izlet je započeo posjetom kraljevskom gradu Kninu i njegovim znamenitostima, posebno kninskoj tvrđavi i poznatom vodopadu Krčići-Topoljski buk. Prije samog pohoda nekoliko planinara (Hmelikovi i Zidari) su se popeli i na živopisni vrh Badanj istočno od Dinare. Sam pohod ja započeo ujutro 7.06.2014. godine od planinarskog doma Brezovac, u kojem smo prenoćili, kroz prekrasnu prirodu planine Dinara u kojoj dominiraju kraški i stjenoviti predjeli, šumsko raslinje koje odolijeva klimatskim uvjetima i u ovo doba godine zeleni proplanci puni egzotičnog cvijeća. Prije samog uspona na vrh sa kninske strane Dinare pojavljuju se nazaboravni krajolici kao da smo na nekom drugom planetu, nastali erozijom, snježnim lavinama i burom. Uz panorame okolnih dolina i udaljenih planina, koje pružaju užitak za oči i smiraj za dušu, za manje od 4 sata svi smo se popeli na vrh, na kojem smo uživali u pogledima na sve četiri strane svijeta, Knina i Velebita na zapadu, Kozjaka, Promine i Petrovog polja na jugu, Peručkog jezera, Cetinske krajine (vrličko polje i naselja između Dinare i Svilaje) i ostali vrhovi Dinare (Troglav na bosanskoj strani) na istoku, te bosanske planine na sjeveru. Posebnu radost je doživio autor ovog teksta koji je sa vrha vidio i svoje rodno mjesto Vinalić kod Vrlike na desnoj obali rijeke Cetine.

Nakon predaha i okrijepe, krenulo smo na drugi kraj prilaza vrhu Dinare iz smjera Kijeva prema selu Glavaš, ispod istoimene tvrđave. Taj vrlo naporan spust od gotovo 1300 m razlike u nadmorskoj visini hrabro su izdržali svi planinari po dobro markiranoj, ali veoma zahtjevnoj stazi. Na pola puta do odredišta predah je bio kod skloništa Martinove košare, a i ovom stazom uživalo se u prirodnim ljepotama ove planine, sa jedinstvenom kamenom arhitekturom.

Za istaknuti je da su u ovom poduhvatu sudjelovali većinom stariji članovi društva, čiji je prosjek starosti bio oko 60 godina, što je pozivnica i za ostale koji se odluče na ovakvu pustolovinu. Posebna zahvala za ovaj pohod pripada inicijatoru, organizatoru i vodiču ovog izleta, zaljubljeniku u planine, dopredsjedniku društva Zlatku Pleško, koji je motivirao i pripremio planinare za sve moguće izazove na ovoj planini.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

siniša prpić
9.6.2014. 23:04
Što bi rekli, dobro - dobro daje.
Bravo za naše planinare !!!!
bać joza
9.6.2014. 22:58
Lijepi tekst koji doista odudara od naše sumorne svakidašnjice koja uistinu ne mora biti takva. Ovo svjedočanstvo o ljepoti Božje prirode sve nam govori.


Još iz kategorije Planinarstvo