Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Roklicerove večeri

Virovitički pjesnici i ove godine stihovima poručuju Stop nasilju nad ženama

  vn           18.11.2022.         3200 pogleda
Virovitički pjesnici i ove godine stihovima poručuju Stop nasilju nad ženama

I ove će se godine na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog 2022. godine održati manifestacija Pjesničkom riječju - Stop nasilju nad ženama.  Blog pod nazivom Pjesničkom riječju Stop nasilju- Poetry world Stop Violence osnovan je u studenome 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta svojim načinom - riječju izrazila u tjednu borbe protiv nasilja nad ženama, potporu, pišući pjesme po društvenim mrežama i na taj način apelirala na problem pred kojim tako često zatvaramo oči.

Želeći da bude sve na jednom mjestu osnovan je blog na kojemu je do sada 820 afirmiranih i neafirmiranih pjesnika iz cijele regije i svijeta dalo svoj doprinos te svake godine šalju svoje radove kao vrisak, protiv problema s kojim se svakodnevno susrećemo. Blog nije samo protiv ove vrste nasilja nego svih nasilja koja od odraslih ljudi i djece rade dramatične psihičke žrtve te u najgorem slučaju, oduzimanje života, te samoubojstava. Međutim, pošto je nastao baš u ove dane, te je najviše pjesama posvećeno baš ženama, žrtvama 2014. godine je pokrenuta manifestaciju pod istim nazivom.

Virovitički pjesnici i pjesnikinje ovoj su se manifestaciji prvi put pridružili 2017. godine u Pubu, a svake naredne godine pjesničke večeri sa stihovima i porukama protiv nasilja nad ženama organizirani su u okviru Roklicerovih večeri u Cugu.

<<<Glumci i književnici stihovima poručili: Stop nasilju nad ženama
<<< Virovitički pisci i pjesnici poručili: Stop nasilju nad ženama

<<< Boris Milnović: Nasilje nad ženama postoji od kada postoje muškarci, a muškarce rađaju žene (pa kako im to vraćaju)
<<< Pjesničkom riječju: Stop nasilju nad ženama: Biljana Kovačević, Svjetlana Carić, Toni Vuković, Boris Milnović

„Želeći apelirati jače uspjeli smo kroz mukotrpan rad spajati gradove i države te smo prošle godine došli do sjajne brojke od pedeset i pet gradova u dvanaest država. Svake godine u istom tjednu svi gradovi kreću s programom sa istim uvodnim tekstom obrazlažu sam smisao zajedništva. Uključili smo već i pozamašan broj škola u regiji koji se bave istom tematikom te njihovi odgojni učitelji u suradnji s ravnateljima odvajaju jedan školski sat za razgovore i edukaciju na istu temu, a literarne radionice istih škola nam šalju svoje radove za blog“, kaže inicijatorica i osnivačica projekta Lidija Puđak.

Zastrašujuća je brojka od milijardu žena i djevojčica koje su svakodnevno zlostavljane tokom cijeloga života. Zastrašujuća je brojka i internetskog nasilja, vršnjačkoga, obiteljskog, a da se u velikom slučaju po tom pitanju jako malo poduzima. Nasilja ne možemo ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim postojećim društvima.

„Mi smo si na svoj način dali zadatak postati nositelji tereta mirnim putem, riječju. Ono što svakako moramo naglasiti, a u suradnji sa svim gradovima, državama, medijskim kućama, jest veliki broj mailova, poziva s anonimnih adresa i brojeva žrtava nasilja s kojima razgovaramo te ih usmjeravamo kako pristupiti problemu, te gdje potražiti pomoć“, dodaje Lidija.

<<< Biljana Kovačević: Kad...
<<< Sanja Tkalčec: Bila sam zlostavljna
<<< Zlatko Erjavec: Studentica i šarmer
Svi koji organiziraju programe imaju otvorene ruke za rad. Animiraju pjesničke skupine koji na tu tematiku pišu pjesme te ih šalju na blog. Svaki pjesnik na blogu ima svoju stranicu te jednom godišnje šalje svoju pjesmu. Oni koji prvi puta to rade šalju i svoju fotografiju, a sve to na mail lidijapuak@yahoo.com. Isto tako, organizatori mogu i sami pokušati uključiti svoje škole ili druga mjesta uz prijavu inicijatorici projekta Lidiji Puđak koja ih uvrštava u ovu veliku manifestaciju.

Plan je za desetu godišnjicu izdvojiti stotinjak radova te izdati zbirku s čijim bi otkupom pomogli sigurnim kućama, kako u Hrvatskoj tako i u ostalim državama. Isto tako velika je želja za desetu obljetnicu okupiti sve organizatore programa iz svih gradova i država na jednom mjestu, u Hrvatskoj, u Zagrebu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri