Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Roklicerove večeri

Virovitički pisci i pjesnici poručili: Stop nasilju nad ženama

  Goran Gazdek           26.11.2019.         6527 pogleda
Virovitički pisci i pjesnici poručili: Stop nasilju nad ženama

Virovitica je jedan od 46 gradova iz deset zemalja u kojem se pjesnici i pisci pisanom riječju bore protiv nasilja nad ženama. Manifestaciji Pjesničkom riječju: Stop nasilju nad ženama koju je prije sedam godina u Zagrebu pokrenula pjesnikinja Lidija Puđak, virovitički umjetnici priključili su se 2017. na poticaj pjesnika, pisca, dramaturga, glumca i boema Roberta Roklicera.

Pjesnička večer na kojoj su on, Antonia Budano te Igor i Vlasta Golub poezijom apelirali na važnost ukazivanja problema nasilja nad ženama i u obitelji, održana je u caffe baru Pub, točno mjesec dana prije nego što će Cugu krenuti Virovitičke umjetničke večeri.

Međunarodni Dan nasilja nad ženama obilježava se svakog 25. studenoga u znak sjećanja na dan kada je na taj dan 1960.godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981.godine, a Ujedinjeni narodi su 17. prosinca 1999. godine odlučili ga priznati kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Samo u ovoj godini je u Francuskoj umrlo više od 130 žena koje su ubili njihovi partneri ili bivši partneri. Francuska je jedna od europskih zemalja s najvišim brojem ovakvih zločina. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

Pjseničkom riječju: Stop nasilju nad ženama pokrenut je u Hrvatskoj, a Lidija Puđak je kao inicijatorica od Svjetske unije pjesnika dobila priznanje kao ikona za zaštitu žene u književnom svijetu te postala jedan od 30 koordinatora istih programa. Svake godine pristižu novi pjesnici kao i nove pjesme. Do sada je preko šest stotina pjesnika dalo obol ovom projektu.

Ono što izuzetno raduje je po prvi puta suradnja sa Italijom te razgovori i nada da bi preko njih uspjeli doći i do Arapskih zemalja, i žena kojima je najviše potrebna pomoć.

Prošle godine u ovaj projekt su uključivanje škole, ali pod nazivom Pjesničkom riječju STOP NASILJU. Dakle, ne isključivo nasilju nad ženama. Organiziraju su literarne radionice, edukativni razgovori i pišu sastavci na ovu temu. Uz pomoć psihologa prikazuju svoju viziju borbe protiv nasilja, kao što i (posebno u nižim razredima) iskreno govore što im se dešava u obitelji te se na taj način oslobode bar maloga dijela tereta.

U većini gradova pjesničke večeri održane su sinoć, a u Virovitici u subotu 23. studenoga u Caffe baru Cug u okviru uobičajenih Roklicerovih večeri.

Igor Golub prvo je pročitao prijevod teksta uglazbljene francuske pjesme She Charlesa Aznavoura, a onda i svoje stihove inspirirane upravo tom glasovitom skladbom koju je kasnije na engleskom otpjevao i Elvis Costello. „Vrlo je slična tom poetskom izričaju samo je ova moja mračna“.

Biljana Kovačević je pročitala svoj tekst o silovanju žena Kad...  i dvije pjesme (Četiri promila i Život teče), Sanja Tkalčec priču Bila sam zlostavljana, a Zlatko Erjavec priču Studentica i šarmer.

Vlasta Golub u prvom je krugu pročitala četiri pjesme iz nagrađivane zbirke Lovostaj mlade pjesnikinje Monike Herceg, a u drugome isto toliko pjesama Sanje Domenuš.

 "Nasilje je tabu tema među ljudima, prijateljicama i među generacijama. O tome se ne ne govori, to ostaje između nađa četiri zida. To je drušrveni problem, nasilje se uči od malih nogu i to ne način da se to muškarca uči nego se žene uči trpiti u šutjeti", rekla je Zrinka Mikolić i pročitala svoju pjesmu "Dis(l)ociranje", a u drugom krugu "Zaokret".

DIS(L)OCIRANJE

Ne podiži glas
Ne propitkuj
Budi umjerena
Blago se smiješi
Ne ruši umišljene autoritete
Ne radi ekscese
Ne budi neprimjerena
Ne vrišti kada hoćeš
Ne plači
Jer i bez toga si slaba

Ne gledaj u krivom smjeru
Ne razmišljaj
Ne vodi glavnu riječ
Kimaj glavom
I budi poslušna
Budi smjerna
Budi podrška
Razumijevaj

Oblači se u skladu
S vremenom i godinama
Ne kasni
Ne budi ni previše točna
Dobro kuhaj
I dobro osjećaj
Čitaj misli
I između redaka
Uživaj u svemu
Ali ne previše

Vodi sređen život
I sređenu kuću
Ne izlazi prečesto
Ne ostaj prekasno
Popij tek toliko da si vesela
A ne da ti se maskara cijedi
Jer plačeš u toaletu
Koji je možda ženski

Stisni zube
Raširi noge
Zagladi kosu
Budi sve
Što su drugi smislili
Da trebaš biti
Savij se do kraja
Ali tako da ne pukneš

E pa jebite se

Neću

ZAOKRET

Posegni rukom
Izvuci nož
Ubodi
Najjače što možeš
Zaokreni do kraja
I nastavi
Nastavi okretati
I još uvijek će manje boljeti
Od istine
Boljet će manje
Od nas
Boljet će manje
Od tebe
Posegni rukom
Izvuci nož
I ubodi
Svom snagom
Da ne moram ja

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri