Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Poljoprivreda

Virovitički pčelari upozoravaju: Uvoz meda drastično raste, uvezli 609, a izvesli tek 158 tona meda

        26.01.2016.         1214 pogleda
Virovitički pčelari upozoravaju: Uvoz meda drastično raste, uvezli 609, a izvesli tek 158 tona meda

Grupacije, održana je 26. sjednica Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u pčelarstvu na području Virovitičko-podravske županije. Prema podacima Državno zavoda za statistiku od siječnja do kolovoza. 2015. godine uvezeno je 609 tona meda, što iznosi 1,45 milijuna eura, a izvezeno je 158 tona ili 765.537 eura što ukazuje na činjenicu da uvoz meda drastično raste, te da je uvezeni med višestruko jeftiniji od izvezenog.

 Potrebno učiniti maksimalne napore, u cilju smanjenja gubitaka pčelinjih zajednica, koji, na području Virovitičko-podravske županije, ovisno o lokaciji, iznose 7 do 50 posto čime je, u budućnosti, upitna proizvodnja meda u ovom obimu. Zaključeno je i da se osnaže aktivnosti, nastupima na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu, na brendiranju meda iz Virovitičko-podravske županije, te održi kontinuitet ocjenjivanja meda, kojim se argumentira izuzetna kvaliteta meda, osobito bagrema i lipe, s područja Virovitičko-podravske županije, što će doprinjeti povećnju tražnje i plasmana meda.

Potrebno je nastaviti kontinuitet održavanja stručnih predavanja za pčelare, u cilju stjecanja novih znanja i primjene tih znanja u praksi. Istovremeno, građanima treba predočiti sve informacije o korisnosti meda za ljudsku upotrebu.

Istaknuta je i potreba upoznavanja potrošača sa kvalitetom i prednostima domaćeg, hrvatskog meda u odnosu na uvozni med, upitne kvalitete, te razmjena iskustava sa pčelarima iz drugih europskih zemalja (Slovačka, Mađarska i dr.), s ciljem unaprijeđenja pčelarske proizvodnje u Hrvatskoj, osobito u subvencioniranju selećih pčelara.

 Samo u veljači 2016. godine, pčelari će se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a posredstvom HGK – Županijske komore Virovitica, predstaviti na dva sajma, na 23. izložbi hrane i pića „Histria 2016.“ u Puli od 12. do 14. veljače i na 21. Viroexpu 2016., Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici od 26. do 28. veljače.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda