Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Virovitički odvjetnik Boris Kozjak kandidat za pučkog pravobranitelja

        31.01.2013.         6568 pogleda
Virovitički odvjetnik Boris Kozjak kandidat za pučkog pravobranitelja

Virovitički odvjetnik Boris Kozjak jedan je od  12 kandidata za pučkog pravobranitelja Republike Hrvatske koji se jučer predstavilo na zajedničkoj sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Većina kandidata zalagala se za decentralizaciju Ureda pučkog pravobranitelja, za jaču aktivnost pučkog pravobranitelja te bolju suradnju s medijima i jačanje svijesti građana o njihovim pravima.

Boris Kozjak u životopisu je naznačio da je posebno aktivan u zaštiti ljudskih prava Vijeća Europe u Strasbourgu kod kojeg je dobio četiri spora za stranke i jednu sudsku nagodbu. Bio je branitelj okrivljenika za ratne zločine kod Županijskog suda u Bjelovaru gdje je proces završio oslobađanjem njegovog branjenika. Kozjak zatsupa i osobe koje potražuju štetu zbog terorističkih akata.

U protekle dvije godine sudjelovao je u međunarodnom projektu The World Justice Project u Washingtonu čiji su počasni pokrovitelji među ostalima  Madleine Albright i Robert Badinter.

Kozjak je rođen 9. svibnja 1962. godine u Virovitici, osnovnu školu je završio 1977., Centar za usmjereno obrazovanje (suradnik u nastavi) 1981. godine, a Pravni fakultet u Zagrebu 1987. godine. Pravosudni ispit položio je 1989. godine. Od 1991. do 1993. godine radio je kao pravnik u virovitičkoj filijali Croatia osiguranja, a od 1. veljače 1993. godine radi kao odvjetnik. Upisao je postdiplomski studij iz europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

U listopadu 2012. ni jedan od osam kandidata za pučkog pravobranitelja nije dobio potrebnu većinu glasova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, jer su SDP-ovi članovi Odbora ocijenlili da nitko od kandidata nije dovoljno prepoznat u javnosti kao zaštitnik i promicatelj ljudskih prava.

Nakon trosatne sjednice predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin novinarima je rekao da su imali priliku vidjeti nekoliko novih, ali i nekoliko kandidata koji su se javili na prošli natječaj. "Čini mi se da ovaj put imamo malo bolju i širu mogućnost izbora", kazao je.

Najavio je da će sutra Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina razmotriti kandidature i dati prethodno mišljenje Odboru za Ustav, koji će nakon toga u vrlo kratkom roku sazvati sjednicu i Saboru predložiti najmanje dva kandidata za izbor pučkog pravobranitelja. Grbin je rekao i da bi se ime novog pučkog pravobranitelja, ako sve bude išlo kako treba, trebalo znati u veljači.

Životopisi svih kandidata

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti