Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Virovitica

Virovitički gradski proračun daleko je od transparentnosti unatoč "čistoj petici" Instituta za javne financije

  Dalibor Kovač           05.07.2022.         1762 pogleda
Virovitički gradski proračun daleko je od transparentnosti unatoč "čistoj petici" Instituta za javne financije

Grad Virovitica se ovih dana hvali kako su dobili "čistu peticu za transparentnost proračuna". Mislim si, hajde, baš lijepo. Čitam dalje taj njihov članak, u kojemu piše da ta "petica" znači da su na svojim mrežnim stranicama objavili svih 5 proračunskih dokumenata koji se odnose na proračun za tekuću godinu, te izvršenje proračuna za prošlu godinu. Hajde, baš lijepo, pomislim opet, idem to pogledati.

Odem na web stranicu virovitica.hr, i gledam.  Ima izbornik na vrhu, piše redom: "Tijela Grada", "Virovitica", "Građanstvo"... Tražim tamo, ima svašta, ali od proračuna ni "p". 

Čekaj, pa mora biti, dobili su čistu peticu! Tražim dalje. Nakon nešto potrošenih vremena i živaca pronađem link za proračun! Gdje? Na samom dnu, u podnožju stranice (footeru), i to samo na naslovnoj stranici, a nema ga na ostalim stranicama.

Inače, običaj je da se podnožje nalazi na svakoj stranici, a ne samo na naslovnoj, tako da je ovo krajnje čudno, pogotovo zato što sadrži prilično važne i korisne linkove koje bi bilo logično imati na svakoj stranici. No, dobro, sretan sam što sam pronašao, pa dijelim sliku sa svima vama, da ne morate tražiti kao što sam ja tražio.

Konačno mogu pogledati proračun. Odabirem "Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Virovitice za 2021.", otvara se poduža Excel tablica, pomislim: "ok, izgleda prilično detaljno, to je dobro za transparentnost", te krenem čitati. Nakon minutu već vidim da to baš i nije tako transparentno kako bi trebalo biti.

Za primjer ću uzeti kapitalni projekt "Informatizacija upravnih tijela", koji je u sklopu "redovne djelatnosti ureda gradonačelnika", i za koji je u 2021. godini potrošeno oko 98.300 kn. Ok, ja sam informatičar, to mi je blisko, pa krenem čitati razradu te stavke. Za "licence" je potrošeno 13.300 kn, a za "uredsku opremu i namještaj" oko 85.000 kn. Ok, ali ... što ste kupili za to? Koje licence? Računala? Printere? Ako ste kupili 30 računala onda je to super, ali ako ste kupili 10 računala onda ste ih debelo preplatili. Ili možda niste? Kako ja to mogu znati iz ovog "transparentnog" dokumenta??!!

Među ostalim dokumentima nalazi se i "Obrazac izvršenja prihoda i primitaka, rashoda i izdataka i izvršenja programa sa ciljevima koji su ostvareni provedbom programa", ogroman Word dokument od 104 stranice. U njemu, na stranici 22, nalazim nekakvo polu-objašnjenje za tih 98.300 kn. Piše ovako: "nabavljena računala za uredski rad", 14 komada. Hm ... ok ... kakvih računala, od koga, po kojoj cijeni, s monitorima ili bez, ...? Sto pitanja ostaje neodgovoreno u ovom "transparentnom" izvještaju o proračunu.

A to je bio samo jedan primjer.

Zaključak: daleko je ovo od transparentnosti. Da bi gradski proračun bio zaista transparentan morali bi biti zadovoljeni ovi uvjeti:

1. Morali bi biti vidljivi svi računi koje grad plaća, tako da bilo tko može procijeniti da li gradska vlast našim novcem upravlja odgovorno ili rastrošno. Ja, kao informatičar, bih npr. pogledom na ulazni račun za kupovinu uredskog računala iz kojega bih mogao vidjeti kakvo je računalo kupljeno, od koga, i za koju cijenu mogao s pravom pitati zašto su kupili baš to računalo ako bi im ono upola jeftinije sasvim zadovoljavalo potrebe uredskog posla. Netko drugi, npr. građevinar, bi mogao pitati zašto su kubik betona platili toliko koliko su platili, ako se zna da to inače košta 40% manje. I tako dalje.

2. Proračun mora biti dostupan na internet stranici tako da je vidljiv svima, da bode u oči, da poziva ljude da ga idu gledati i proučavati. A ne sakriven negdje na dnu stranice.

3. Proračun mora biti prezentiran tako da se omogući pretraživanje i lako pronalaženje onoga što nas interesira. Nikakve Excel tablice i ogromni Word dokumenti! Pa nemaju svi Word i Excel, niti se znaju njima koristiti! Pregled proračuna treba biti poput surfanja po internetu ili po web trgovini (to većina ljudi zna). Postoje već gotovi informacijski sustavi koji to rade.

Uz takvu transparentnost postigli bismo jednu od ove dvije stvari: ili bi se gradska vlast dovela u red i počela postupati pažljivo s našim novcem, ili bi rezultati izbora bili drugačiji. Meni je svejedno. Ne padam na ideologiju, samo želim odgovornu vlast.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica