Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Virovitičke GLOBE škole obilježile Svjetski dan vlažnih staništa promocijom zaštite bregunica na Dravi

        03.02.2016.         2128 pogleda
Virovitičke GLOBE škole obilježile Svjetski dan vlažnih staništa promocijom zaštite bregunica na Dravi

Svjetski dan vlažnih staništa (World Wetlands Day) obilježili su u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Virovitica 2. veljače 2016. godine učenici i voditelji virovitičkih GLOBE škola (OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, OŠ Vladimira Nazora i Gimnazije Petra Preradovića), u suradnji s Prirodoslovnim društvom "Drava" i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Tatjana Arnold Sabo, dipl. ing. prikazala je rad Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi s posebnim osvrtom na edukacijske programe "Škole u prirodi" i upoznala učenike i voditelje s provedenim projektima zaštite rijeke Drave te ih pozvala na suradnju.

GLOBE voditeljica i član Prirodoslovnog društva "Drava" dr.sc. Jasna Razlog-Grlica naglasila je važnost rijeke Drave i njezinog živog svijeta te suradnju učenika i znanstvenika na njenoj zaštiti. Provođenjem GLOBE programa u školama učenici i voditelji aktivno pridonose prikupljanju podataka i pri tome surađuju s lokalnom zajednicom te se po potrebi uključuju u akcije zaštite.

Ivan Darko Grlica, predsjednik Prirodoslovnog društva "Drava" upoznao je učenike s rezultatima jedanaestogodišnjeg monitoringa bregunica (Riparia riparia) na rijeci Dravi čiji je voditelj. Bregunice gnijezde do dva puta godišnje u rupama dubokim oko 70 cm u obalama rijeka. Ova ptica zimuje u podsaharskoj Africi u proljeće se vraćaju gdje gnijezde na rijekama cijele Europe. Imaju najčešće 2 do 3 mlada po leglu. Hrane se insektima koje hvataju u letu. To su najčešće vodencvjetovi, komarci, biljne uši i drugi leteći insekti. Smatra se da jedna familija bregunica dnevno pojede oko 10 000 komaraca. Samim time to su vrlo korisne ptice. Prije je bila sveprisutna, a danas je već rijetka vrsta na rijeci Dravi. U odnosu na 80. godine njihov broj je pao na 10% - 30% tadašnje populacije Razlog tome su regulacija rijeka, utvrđivanje obala i zaprašivanje komaraca. Tijekom zadnjih desetak godina bilo je više akcija zaštite ptica močvarica no one nisu urodile značajnijim uspjehom. Bregunicu je važno očuvati ne samo zbog nje same nego i zbog kvalitete našeg života.

Ovim predavanjem je u našoj županiji pokrenuta kampanja "Bregunica-ptica godine, ambasador rijeke Drave" koju ove godine provode udruge uz rijeku Dravu u suradnji s WWF- om (Svjetskom zakladom za zaštitu prirode). Pozvane su škole i Javne ustanove da se aktivno uključe.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija