Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Kultura

Virovitičanka Alena Hrvoić objavila prvu zbirku pjesama - Bezimene

  M.K.           19.10.2009.         1993 pogleda
Virovitičanka Alena Hrvoić objavila prvu zbirku pjesama - Bezimene

Svjetlo dana ugledala je prva pjesnička zbirka Virovitičanke, 25-godišnje Alene Hrvoić, apsolventice hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Nakladnik je Lion Club Vereucha, urednica Marija Karácsonyi, a za grafičku izradu zaslužan je u izradi knjiga već mnogo puta dokazan virovitički Grafoprojekt. U Bezimene  je uvršteno 59 pjesama, raspoređenih u pet ciklusa - Milost ovog vremena, Početak, Tragovi, Ispod duge i Povratak proljeću. Većina ih je bez naslova, po čemu je zbirka i nazvana. Predgovor stihovima napisao je pjesnik Roko Dobra, iz čijeg ćemo teksta parafrazirati dijelove kako bismo ukratko prikazali zbirku.

Alenina poezija, piše Dobra, izvan je lokalnoga, teži svijetu intime, s ishodištem u imaginativnom, što često poprima slojevitost i smislove univerzalnoga. Stihovi su rasterećeni balasta opisivanja okoliša, a usmjereni sabiranju u bit, u trenutak impresije. Refleksije su to o različitim životnim manifestacijama. Pjesme su joj često, pogotovo one okupljene u određenom ciklusu, dijelovi jednog golemog mozaika koji pokušava obuhvatiti sve što je okružuje, muči i opterećuje, što propitkuje i promišlja.

Pjesme obilježava bogatstvo izričajnih sredstava, sjajan ritam, prikladna dinamika i iznad svega sugestivnost, a pisane su slobodnim stihom, u čemu se autorica pokazala vrsnom.

Posvećujući svoju knjigu 'Svima koji vole, traže, vjeruju...' Alena Hrvoić kao da od čitatelja, možda i nesvjesno, traži one bliske sebi, svom temperamentu, svjetonazoru, svojoj humanosti i dobroti. Možda je to i bojazan mladoga pisca da neće biti prepoznat i shvaćen, što je uvijek moguće, ovisi tko otvori knjigu i s kojom namjerom.

No da za bojazan nema razloga potvrđuje i autor predgovora pjesnik Roko Dobra koji zbirku Bezimene nalazi lijepom i izrazito vrijednom, stihove mnogo, mnogo više od obećavajućih: 'pjesnička zbirka Bezimene, ovako produhovljeno koncipirana i sjajno ostvarena, zasigurno će, uvjereni smo, svojoj autorici osigurati dostojno mjesto u recentnom hrvatskom pjesništvu.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura