Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Virovitičani u Zagrebu

Virovitičanin Tomislav Ivezić autor istraživanja u kojima preispituje postavke Specijalne teorije relativnosti Alberta Einsteina

  np           06.06.2017.         2715 pogleda
Virovitičanin Tomislav Ivezić autor istraživanja u kojima preispituje postavke Specijalne teorije relativnosti Alberta Einsteina

Dr. sc. Tomislav Ivezić, znanstvenik, teorijski fizičar, do mirovine zaposlenik Instituta Ruđer Bošković, autor je istraživanja u kojima preispituje postavke Specijalne teorije relativnosti Alberta Einsteina i njegove relativističke elektrodinamike. Njegov dugogodišnji rad počinje se i međunarodno priznavati. Research Gate, društvena mreža za znanstvenike i istraživače koja prati čitanost i citiranost znanstvenih radova, objavila je svježe podatke o radovima dr. Ivezića. Prema zadnjim podacima, od 2. svibnja 2017., njegov je članak „The Electromagnetic Field Equations for Moving Media“ pregledalo petsto znanstvenika, a 7. svibnja su i čestitali: 'Congratulations! With 192 new reads, your article was the most read publication from your institution. Achieved week ending May 7. 2017.' Tako je taj članak uz 192 nova čitanja postao najviše čitan od svih članaka koje su objavili znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković.

Temeljna znanstvena istraživanja obično su nerazumljiva širokom krugu ljudi. Male grupice ili sami pojedinci probijaju se kroz nepoznata područja. Rezultati njihovih istraživanja postaju djelovi novih znanja i spoznaja, na temelju kojih pak rade neki drugi znanstvenici. Ta znanja se nekad prije nekad kasnije mogu primjeniti u svakodnevnom životu. Tada dobijemo mobitele, projekt humanog genoma, teleskop Hubble, očekivani životni vijek od 80,9 godina.

Istraživanje dr. Ivezića teorijska je fizika, isprepletena s mnogo matematike. To nije naša, obična, matematika. Tu je sve puno integrala, polja, vektora, tenzora, geometrijske algebre, te imena kao što su Maxwell, Lorentz, Einstein, Minkowski. Izvan uskog kruga znanstvenika sve je to potpuno nejasno i začudno.

No Research Gate pokazuje da postoje brojni znanstvenici koji razumiju matematički jezik i misao dr. Ivezića. Nepredvidivost kojom se kreću istraživanja iznijela je njegov rad o teoriji relativnosti na površinu, učinila ga vidljivim. Vjerujemo da postoje i drugi zanimljivi radovi, a i da će biti novih istraživanja koja će biti prepoznata u međunarodnoj znanstvenoj zajednici.

A tko zna što će, na kraju krajeva, u praktičnom smislu donijeti jedno takvo istraživanje. Nešto sigurno hoće, nama ili onima koji dolaze iza nas.

Mi ćemo pratiti, koliko uspijemo, znanstveni rad dr. Ivezića i veseliti se novim priznanjima.

I biti ponosni na našeg Virovitičana u Zagrebu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitičani u ZagrebuVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.