Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Izbori 2003

Virovitičani dobili jednog parlamentarca – Josipa Đakića!

  sbg           24.11.2003.         4193 pogleda
Virovitičani dobili jednog parlamentarca – Josipa Đakića!
izbori 2003 VIROVITICA, 24. studenoga – Izuzme li se Željka Antunović (SDP), koja je samo rođena u Virovitici i Josip Đakić (HDZ) koji – ako niste znali – već godinama živi na virovitičkoj a ne pitomačkoj adresi, Virovitica je ovaj puta ostala bez predstavnika u Saboru! Iz Virovitičko-podravske županije, s lista koja su se natjecale u IV. izbornoj jedinici, u parlament će, uz ovo dvoje, ući još Mato Štimac (HDZ) i Željko Pecek (HSS).
Prema prvim neslužbenim rezultatima koje je u 15 sati objavilo Državno izborno povjerenstvo na jučerašnjim izborima za zastupnike u Sabor Republike Hrvatske, u IV. izbornoj jedinici na 599 birališta je izašlo 215.474 od upisanih 330.291 birača ili 65,23 posto.
Najviše glasova i ovdje je dobila lista Hrvatske demokratske zajednice (35,72 posto). Lista koalicije SDP-a, LS-a i Libre dobila je 18,37 posto glasova, lista Hrvatske stanke prava 9,05 posto, a Hrvatske seljačke stranke 8,50 posto. Lista Hrvatske narodne stranke i Slavonsko-baranjske hrvatske stranke dobila je 6,47 posto glasova, a izborni prag u IV. izbornoj jedinici prešla je i Hrvatska stranka umirovljenika, koja je osvojila 5,67 posto glasova birača.
Pogledajte rezultate!

Kako je večeras priopćenjem izvijestila nevladina udruga GONG, izbore je promatralo 3000 promatrača GONG-a na biračkim mjestima i 63 mobilne ekipe koje su obišle još 1004 biračkih mjesta na kojima nije bilo birača ili su dojavljene kritične situacije. Sve u svemu pokrili su 55 posto biračkih mjesta u Hrvatskoj.
«Opća je ocjena GONG-a da su se izbori u pravilu provodili sukladno izbornim propisima, iako je bilo problema s glasovanjem pripadnika nacionalnih manjina, popisima birača i kršenjem izborne šutnje. Profesionalnost i educiranost biračkih odbora varirala je od vrlo lošeg do odličnog, a neke uočene nepravilnosti uspješno su otklonjene u suradnji s tijelima za provedbu izbora», ocjena je GONG-a.
Zanimljivo je da je oko 400 biračkih mjesta bilo u privatnim kućama, a biračke kutije našle su se i u gostionicama i caffe barovima, garažama i trgovinama. Pojedina izborna povjerenstva odredila su biračka mjesta i u crkvama i župnim uredima, ali je to nakon prigovora Liberalne stranke i zahtjeva Državnog izbornog povjerenstva promijenjeno.
«Atmosfera je bila tolerantna i demokratska, osim u slučajevima verbalnih ispada među biračima ili prema članovima biračkih odbora, ali i u nekim slučajevima glasovanja pripadnika nacionalnih manjina», piše u priopćenju.
Uobičajeni tijek izbora narušili su mjestimični izgredi koji su se manifestirali u obliku remećenja javnog reda i mira od strane alkoholizirani birača, a na dan uoči izbora te izborni dan obilježila su brojna kršenja izborne šutnje.
Od zapaženih nepravilnosti bilo je nagovaranja na glasovanje, pripadnici nisu upoznavali o pravu na izboru između lista, a ponegdje su birački odbori šikanirali su i onemogućavali biračima nacionalnih manjina glasovanje za opće liste, bilo je i «obiteljskog glasovanja», neki su glasači već unaprijed bili zaokruženi na popisima kao da su glasovali, zabilježeni su verbalni napadi i nasilje na ekipu GONG-a i TV Arte i biračke odbore – jedan je nezadovoljni građanin prijetio pištoljem, a kod njega pronađen nož.
Među brojnim slučajevima kršenja predizborne šutnje u našoj županiji promatrač GONG-a prijavio je jumbo plakat DC/HSLS 10 metara od biračkog mjesta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2003