Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Mali vlakovi

Virovitica voli vlakove na portalu Wish

  Olga Vujović/Wish           24.11.2017.         2027 pogleda
Virovitica voli vlakove na portalu Wish

Puno je medija već pisalo o muzeju malih vlakova u Virovitici Ovoga tjedna pridružio im se i portal za kulturu življenja i životnih zadovoljstava Wish. Novinarka, povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti Olga Vujović boravila je u Virovitici na Fra Ma Fu festivalu i posjetila izložbu Virovitica voli vlakove. Ovo je njena priča.

Postoji duhovita izreka o sličnosti koja povezuje male vlakove i ženske grudi: namijenjeni su djeci, a igraju se odrasli. To možemo primijeniti (što se tiče malih vlakova sasvim sigurno) na kolekcionara i maketara Gorana Denca koji „od malih nogu“ sakuplja i izrađuje makete malih vlakova, ali i kućica (kojima oblikuje ambijente) kako bi svoje vlakove smjestio u pravi okoliš. Godine 2015. udomio je svoju zbirku (oko 3500 modela) utemeljivši Muzej malih vlakova na katu Željezničke stanice u Virovitici (prostoru Sindikata HŽ) i ponudio je javnosti. Pohrlile su sve dobne skupine, jer osim što se može uživati u razgledavanju različitih modela vlakova, autobusa, kamiona i tramvaja, promatrati putovanje željeznice kroz autentične prostore, ručno upravljati željeznicom (i sama sam stekla Diplomu za položen ispit stručnog osposobljavanja za zanimanje „Strojovođa za male vlakove“), te putem tableta (zahvaljujući maloj kameri na lokomotivi) pratiti vožnja kroz tunele i slično, ova izložba podsjeća koliko je putovanje vlakom ugodno i romantično (mada se HŽ trudi to demantirati).

Među modelima (prema pravim vlakovima omjer je 1:87) mogu se vidjeti vlakovi poput Orient expressa (1918.), Hellas Istanbul, nekadašnji Mimara i mnogi drugi, ali i vitrina posvećena strojarskom inžinjeru Otu Horvatu (1909.-1978.). Rođen u Virovitici, Horvat je zbog studija strojarstva otišao u Zagreb gdje je i ostao, uveliko doprinoseći strojarskoj tehnologiji (udžebenik, uvođenje hrvatskih termina za stručne pojmove itd.), što se može pratiti u monografiji autora Zagorke i Borisa Kulišića. Ono što ga vezuje uz „Kraljevstvo malih vlakova“ su modeli (izrađeni od konzervi, primjerice vagon za ugljen i vagon cisterna, 1949.) koji i danas voze.

Svi znaju da je kolekcionarstvo „skup sport“, no to ipak nije pokolebalo entuzijazam Gorana Denca da ustrajno njeguje i dopunjava Muzej malih vlakova (čak je i virovitička Turistička zajednica shvatila da ima nešto izuzetno u svojoj sredini!).

Zahvaljujući činjenici da se Virovitica (SINKO institut) prihvatila predstavljanja svojeg sugrađanina, kultnog reportera Franje Martina Fuisa (Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu), putnici- namjernici otkrivaju neke druge zanimljive ličnosti virovitičke prošlosti poput pisca kriminalističkih romana Milana Nikolića ili spomenutog modelara Ota Horvata, što daje novi materijal za promišljanje festivalskih tema, ali i za posjet Virovitici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Mali vlakovi