Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Kultura

Virovitica na starim razglednicama

  gg           30.08.2015.         5188 pogleda
Virovitica na starim razglednicama

Još samo nekoliko dana (do 6. rujna) imamo prilike pogledati izložbu 'Virovitica na starim razglednicama' pa ako to do sada netko još nije učinio pravo vrijeme da skokne do velike izložbene dvorane Gradskog muzeja, prošeta starom Viroviticom i osjeti dašak prohujalih vremena ! Nostalgična je to priča o Virovitici kakva je nekada bila, o zgradama kojih više nema ili su drugačije izgledale, o ulicama kojima je vrijeme promijenilo izgled pa se danas, gledajući ih, ponekad teško orijentirati.

Izložba je, očekivano, pobudila priličan interes virovitičke javnosti. Publika je sa zanimanjem razgledala svaku od 270 izloženih razglednica. Bilo je zanimljivo slušati razgovore sugrađana i komentare onoga što su vidjeli - jedni su nagađali gdje je stajao fotograf , drugi se natjecali u znanju o povijesti grada.
Izložba se planirala više godina, a realizirana je tek sada zahvaljujući potpori Ministarstvu kulture. Riječ je o razglednicama iz muzejske Zbirke čestitaka i razglednica, a neke izloške posudili su virovitički kolekcionari. Obuhvaćaju razdoblje od kraja 19. do sredine 20. stoljeća, a saznali smo i podatak da je u Virovitici tiskana razglednica vrlo brzo nakon što se taj oblik komunikacije pojavio u svijetu. Nakladnici razglednica bile su virovitičke tiskare Habijanac, Plevnik, Braća Bralić i knjižare Horvat i Veles te vlasnici trgovina i tvrtki jer je razglednica vrlo brzo prepoznata kao reklama. Osim u Virovitici tiskane su u Beču, Pragu i Zagrebu.

"One imaju neponovljivi šarm i daju veliki doprinos povijesti grada, od njih saznajemo sve o njegovom izgledu i promjenama u arhitekturi", kaže kustosica i autorica izložbe Dubravka Sabolić.

Najčešći motivi su bila dva trga - današnji Trg kralja Tomislava i Zvonimirov trg , Strossmayerova, Masarykova, Gajeva i Gupčeva ulica te karakteristične građevine koje i danas simboliziraju Viroviticu - dvorac, crkva i zgrada današnje Fine. "Čim je sagrađena zgrada gimnazije ona našla se na razglednici. Česti motivi su bili zgrade vojarne i bolnice. Ponekad je isti motiv rađen u nekoliko varijanti - jedna je bez boje, druge su kolorirane - pa tako dobijemo šarolikost i raznolikost a isto tako razglednice su pratile mijene u vlasništvu. Vidimo razglednice dvorca dok je vlasnik bio knez Schaumburg Lippe pa iz vremena Draškovića, a kada je 1930. godine Gradska općina kupila dvorac odmah je objavljena razglednica na kojoj se vidi natpis Dvorac Gradske općine...", objašnjava Dubravka Sabolić.

Osim likovnog i grafičkog značaja razglednice imaju i povijesno-dokumentarnu vrijednost. "One nemaju veliku stilsku i umjetničku vrijednost, ali imaju emotivnu pa su svakom od nas ponaosob mala umjetnička djela jer izazivaju prisjećanja", kaže ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej.

Izloženo je dvadesetak razglednica mjesta oko Virovitice - Pitomače, Špišić Bukovice i Suhopolja.

Naša fotogalerija podsjetit će kako je to bilo na otvaranju izložbe čime je otvoreno i ovogodišnje Rokovo.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura