Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica kroz stoljeća

Virovitica kroz stoljeća u Blogosferi Nenada Barinića i Večernjeg lista

  Nenad Barinić/Večernji list           03.10.2009.         183 pogleda
Virovitica kroz stoljeća u Blogosferi Nenada Barinića i Večernjeg lista
Jeste li čuli za Mikeše? Niste? Ma nemoguće! Ustvari, moguće je da niste čuli za izraz Mikeši, ali sigurno znate ponekog Mikeša a da to niste ni znali…. Mikeš je izraz za starosjedioce Virovitice. Već sam pisao o Virovitici i strip događanjima u tome idiličnom stripskom gradu, ali moram se i opet vratiti na Viroviticu. Trenutno imam dva razloga, a kako sam jučer čuo, uskoro će biti i još jedan dodatni razlog za pisanje – ali, o tom potom - piše Nenad Barinić u rubrici Blogosfera Večenjeg lista.
 
VIROVITICA KROZ STOLJEĆA - prvi razlog je usko vezan za strip. GORAN GAZDEK fotograf i novinar Glasa Slavonije i urednik virovitičke Puse i portala http://www.virovitica.net/ , napisao je knjigu Virovitica kroz stoljeća koju je bogato ilustrirao crtač stripa i ilustrator STANKO BEŠLIĆ. Kao stručni suradnici svoj doprinos dali su i Dubravka Sabolić (viša kustosica kulturno – povijesne zbirke gradskog muzeja virovitica i novinar Damir Svoboda, dok je urednik dragi prijatelj, kolekcionar stripa i poznavaoc stripa prim.dr. Ivica Veles.
 
Knjiga je formata A4, ima 36 stranica, i u tiražu od 2000 primjeraka izdala ju je virovitička Pusa d.o.o. Posebnim stilom pisanja Goran Gazdek objašnjava puno toga o Virovitici, od doba Rimljana, o Povelji hercega Kolomana iz 1234. g. kada srednjevjekovna varoš Weruche ulazi u red kraljevskih i privilegiranih gradova, o majstorstvima i vještinama virovitičkih majstora, o Pejačevićima, o Turcima, o istaknutim Virovitičanima, o glazbi, o hrvatskim piscima krimića, o tenisu, o….!
 
Čak se i o Mikešima može puno pročitati i saznati. Osim stripskih karikatura i ilustracija koje je majstorski odradio Stanko Bešlić, ova knjiga daje i osvrt na slavnog reportera, strip scenaristu i avanturistu, Virovitičana Franju Martina Fuisa, poznatijeg pod pseudonimom Fra Ma Fu. Sinoć sam u ugodnom društvu Mikeša poveo razgovor o knjizi, i saznao podatak da je identificiraju zbog svojevrsnog izgleda u slikovnicu, a ne u knjigu.
 
Jedan od razloga navodno je i broj stranica – knjigom se smatra djelo obima 49 i više stranica, a Virovitica kroz stoljećaima 36. Iako bi se moglo reći da se knjiga mogla objaviti na formatu A5, kada bi sigurno prešla “čarobnu” brojku 39 i zadovoljila formaliste, ja bih prije rekao kako nije važan broj broj stranica kako bi pred sobom imali knjigu. Dovoljno je da te bogati sadržaj zadovolji prilikom čitanja, što ovo djelo čini sa lakoćom, tako da ga preporučujem, a može se nabaviti preko Gorana, kontakt je http://www.virovitica.net/.

Razlog što nisam napisao post prošlih dana leži u činjenici da sam čekao da prođe još jedan događaj. Dana 02. listopada održana je 8. po redu Strip tribina u gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, s početkom u 19,00 sati. Gosti su bili Danijel Rehak, predsjednik HDLSKL i ja, kao pisac i crtač strip projekta Ovčara – krik u noći, a Virovitici je predstavljena i knjiga D. Rehaka Borovsko nebo čisto jesmo li te voljeli svi isto i strip album Einstein World (Mraović-Barinić). Tribinu je otvorila uvodnom rječju ravnateljica gđa Višnja Romaj, a zatim ju je poveo već spomenuti gospodin, hodajuća enciklopedija i kolekcionar hrvatskog stripa, gospodin prim. dr. Ivica Veles. O samom projektu pisano je više puta, tako da o njemu neću pisati. Posvetili smo se punom pažnjom tribini pred 30-ak posjetitelja, odanih stripaša i prijatelja. Hvala,Virovitica!!!

Pročitajte više na: https://blog.vecernji.hr/barinic/virovitica-kroz-stoljeca-793 - blog.vecernji.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica kroz stoljeća