Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Virovitica kroz stoljeća – ni slikovnica ni strip već ozbiljna knjiga protkana patinom prošlosti

  Danijel Reponj/Virovtica.com           07.09.2009.         2002 pogleda
Virovitica kroz stoljeća – ni slikovnica ni strip već ozbiljna knjiga protkana patinom prošlosti

Kada sam prvi puta vidio ovu knjigu, pomislio sam da je riječ o slikovnici. Već na prvim stranicama bilo je jasno da je ovo posebna knjiga. Podsjetila me na mladost i dane kada su se stripovi čitali na veliko, i slikovnice, ali i na školske knjige. Sve te odlike sadržane su u ovoj knjizi jer nju možemo nazvati svakako samo ne neozbiljnom. Autori Goran Gazdek i Stanko Bešlić odradili su uistinu nevjerojatan posao, našli su način kako ozbiljni sadržaj "upakirati" u simpatičan oblik, našli su idealnu ravnotežu i tekst obogatili mnoštvom simpatičnih ilustracija. Ili možda obratno? Kako god bilo, knjigu ćete pročitati u jednom dahu, a vjerojatno to i ponoviti jer koliko god ju čitali uvijek vas nešto ponovo natjera da ju još koji puta prelistate.

Tekst o virovitičkoj povijesti, prošlosti ovoga živopisnog grada, vrlo je lijepo napisan, lagan je za čitanje i razumijevanje. Na svakoj stranici naći ćete crtice iz virovitičke prošlosti odvojene u posebne okvire. Raskošne ilustracije obogatit će vam cijeli prikaz onoga o čemu se kazuje i to je napravljeno više nego odlično. Dugo nisam vidio knjigu koja je pisana ozbiljno, a da me cjelokupni sadržaj zapravo opušta. To su odlike iskusnih majstora teksta i pera, bilo da riječima kazuju ili kičicom prikazuju. I kada se dvojica takvih majstora udruže, rezultat može biti jedino ovakva prekrasna knjiga koja čitatelja (i gledatelja) jednostavno ponese. U njoj će uživati svi koji su u životu voljeli čitati stripove, jer ilustracije su upravo stripolikog izgleda, svi koji su voljeli čitati slikovnice, jer cijeli je dojam upravo kao jedna velika slikovnica, samo što je sadržaj ove stripolike slikovnice prilagođen Virovitici i Virovitičanima, a tekst je ono što otkriva da nije riječ o slikovnici niti o stripu već o jednoj ozbiljnoj knjizi, koja je utkana u simpatične stranice koje naprosto pozivaju onoga tko ju uzme u ruke, da ih prelista. Ako upadnete u tu zamku i otvorite ovu knjigu, vrijeme će istoga trena stati, a vi ćete biti uvučeni u jedan novi stari svijet,  protkan patinom prošlosti, mirisima prošlih vremena koja su ispričana kao da je riječ o putopisu, avanturama naših predaka koji su nastanjivali ove prostore prije nas.

Saznat ćete slikom i riječju otkada su Virovitičani ostavljali prve tragove o svojem postojanju, kako su Viroviticu sve nazivali tijekom odmatanja lente vremena, čime su se naši stari sve bavili, koga su ugošćivali, tko ih je napadao, a tko oslobađao, koji su se događaji od značaja ne samo za Viroviticu nego i za Hrvatsku, ali i za cijeli svijet događali upravo u Virovitici... Naravno, tu su i neizostavne važne povijesne osobe koje su se rodile, živjele ili doselile u naš grad i zasjale sjajem koji nikada neće izblijedjeti i koji istim intenzitetom sja sva ova stoljeća. Oni su direktno odgovorni za ono što nama danas izgleda sasvim normalno, no zahvaljujući njima Virovitica je dobila prvu struju, prvi mlin, željeznicu, glazbenu školu, crkvu, novine, prvi web portal... I na kraju, kome je ova knjiga namijenjena? Jednostavno rečeno, svima od 5 do 105 godina, svima koji čitati znaju, svima koje virovitička povijest zanima, onima koji vole stripove, koji vole slikovnice, a najviše onima koji sjede u školskim klupama i za koje kao da je krojena po svim mjerilima, pametnim glavicama željnih znanja o svojemu gradu, kroz koji putuju biciklima, skejtovima, rolama, romobilima ili jednostavno skakuću pješice. I kada se čitajući ju, u prisjećanjima nađu uz neku od onih starih zgrada ili stoljetnih stabala u velikome gradskome parku, iz knjige kao da dopiru glasovi koji im govore da se nalaze na mjestu koje je posebno... Treba ih samo posluhnuti, osjetiti dašak davne ali i bliske prošlosti koji nas zaplahnjuje svaki puta kada okrenemo sljedeći list i otvore nam se nove stranice koje su ova dva majstora utkala u svoju knjigu.

Jednostavno, listajte ju i osjećajte ju, uživite se u njezin sadržaj i proživite barem na trenutak život našega grada kakav je nekada bio. Možda osjetite sjetu za prošlim vremenima koja se više nikada neće vratiti, ali i to je ljudski, nekada zapisivano u kamenu, a danas na sjajnim listovima papira ili pikselima na računalnim monitorima. Svako vrijeme nosi svoje znamenitosti, jedino su riječi te koje se idealno uklapaju u sve medije gdje su zapisane. Zajedno sa slikama. Ova je knjiga samo još jedan od njih koji to potvrđuje. Bravo Gorane i bravo Stanko, napravili ste nešto što je ovome gradu nedostajalo i čime će se ponositi!

Danijel Reponj
http://www.virovtica.com/

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar