Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Županija

Virovitica ima jedan od najmodernijih mamografa u Hrvatskoj

  sbg           09.10.2003.         1071 pogleda
Virovitica ima jedan od najmodernijih mamografa u Hrvatskoj

mamograf VIROVITICA, 9. listopada - U mjesecu listopadu kojemu poseban pečat daju akcije usmjerene na borbu protiv tumora dojke, iz virovitičke Opće bolnice priopćenjem su podsjetili da u virovitičkoj bolnici postoji novi mamograf za ranu detekciju tumoroznih promjena na dojci, koji je prije 15 dana pušten u probni rad.
Mamograf, u čiju kupnju je Opća bolnica uložila 700.000 kuna iz fonda za decentralizirane funkcije županije, jedan je od pet najsuvremenijih u Hrvatskoj.
Njime je dnevno moguće urediti oko 10 mamografija, a lista čekanja popunjena je do kraja prosinca ove godine. Naravno, one pacijentice kojima je ovakav pregled hitan, imaju prednost.
Novi je mamograf, u odnosnu na stari, koji je virovitičkoj bolnici bio doniran 1996. godine, potpuno automatiziran čime je minimalizirana mogućnost dijagnostičkih pogrešaka, a to znači dodatnu sigurnost za pacijentice jer je količina zračenja kojoj se pri pregledu izlažu ograničena. Novi uređaj, u odnosu na prijašnji, ima i dodatnu mogućnost trodimenzionalnog snimanja tkiva što omogućava lakše određivanje promijenjenog tkiva, a to je važno za uzimanje uzorka tkiva za citološku punkciju i kod određivanja mjesta za kiruršku intervenciju.
Prema riječima voditeljice Odjela za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku dr. Ljiljane Pavošević, specijalistice radiologije, kod mamografskih pregleda nasumce odabranih ispitanika pojavljuje se oko tri posto sumnjivih nalaza a kod 0,3 posto se kasnije potvrde tumori.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija