Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Aktualnosti

Virovitica i Orahovica zbog razvijenosti gube pravo na državnu potporu

  Goran Gazdek           08.11.2014.         1719 pogleda
Virovitica i Orahovica zbog razvijenosti gube pravo na državnu potporu

Među 65 gradova i općina koji bi prema prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju izgubili pravo na državnu novčanu potporu dva su iz Virovitičko-podravske županije - Virovitica i Orahovica. Ta su dva grada, naime, po indeksu razvijenosti iznad praga od 75 posto hrvatskog razvojnog prosjeka. Po indeksu razvijenosti u 2013. godini Virovitica se nalazi na 41. mjestu s indeksom 86,75 posto, a Orahovica na 45. mjestu s indeksom 86,22 posto. Prema popisu novih jedinica lokalne samouprave koje ulaze u sastav potpomognutih područja su: Slatina (70,48%), Zdenci (63,36%), Pitomača (58,95%), Lukač (53,29%), Špišić Bukovica (48,25%) i Nova Bukovica (47,35%). Te će općine dobivati više državnih novaca za škole,vrtiće i razne komunalne projekte.

Prema prijedlogu uvodi se prijelazno razdoblje isključivanja i uključivanja u sustav potpora te se uvodi mogućnost sklapanja razvojnog sporazuma kao višegodišnjeg dokumenta, kojim se utvrđuju razvojni prioriteti i strateški projekti za područje najmanje tri županije unutar statističke regije. Zakon predviđa i osnivanje Vijeća za regionalni razvoj, kako bi se osnažila suradnja s predstavnicima regionalne i lokalne razine te znanstveno-stručne zajednice u pogledu formuliranja i praćenja rezultata i učinkovitosti politike regionalnoga razvoja. Za provedbu ovog zakona neće biti potrebno osigurati dodatna sredstva budući da će se sve nove mjere financirati preraspodjelom postojećih proračunskih prihoda ili kroz druge izvore kao što su prihodi od naknada za korištenje zaštićenih prirodnih područja.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović kaže je da je ovo politika solidarnosti. „Ono što smo imali ranije je u jednom trenutku isto bila politika solidarnosti, ali je institucija nadživjela samu sebe i postala kontraproduktivna. Imao sam otvorene oči i uši za argumente i prigovore mnogih, najmanje ovih najsiromašnijih koji nisu uživali nikakve potpore“, kazao je i nastavio: „Moramo se uklopiti u hrvatsku stvarnost i biti solidarni te pomoći onome tko nema, uvažavajući u isto vrijeme niz ovih kriterija i podkriterija o kojima i dalje vodimo računa, ali moramo imati jasne magistralne pravce“. Premijer Milanović rekao je da se Hrvatska vodi logikom Europske unije u odnosu prema regijama. „Onaj tko ima preko 100 posto nije siromašan u hrvatskim uvjetima i više ne može imati status kakav je imao ranije i neće ga izgubiti preko noći nego sukcesivno, kroz jednu izlaznu strategiju i kroz nekoliko godina. „Tu nije bilo nikakvih lokalno političkih i stranačkih kriterija. Ovo nije politički obilježeno i ne ide u prilog niti jednoj političkoj opciji“, naglasio je predsjednik Vlade Milanović.

Ivan Koprić, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i predstojnik Katedre za upravnu znanost, misli da je to korak naprijed u odnosu na postojeće stanje, tim više što je predviđen mehanizam od nekoliko godina prijelaznog razdoblja za one koji pravo na potpore gube. "Mislim da je to dobro i korak naprijed, kao objektivizirani kriterij koji sada, dosta godina nakon rata, uspostavlja neke normalne odnose između različitih jedinica. Pa će, ovisno o tome tko je koliko razvijen, imati i određene privilegije i potpore od strane države. Mislim da je cijeli taj Zakon o regionalnom razvoju pozitivna zakonodavna novina i u odnosu na prethodni zakon koji isto nije bio loš. Ima i sada tu stvari koje bi se mogle bolje napraviti, a u realnim uvjetima to je korak naprijed. A uvodi i niz drugih promjena, od nekih razvojnih sporazuma do drugih elemenata", rekao je Glasu Slavonije Koprić.

Predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić poručio je kako će, prihvati li Sabor Zakon o regionalnom razvoju u predloženom tekstu, bar 100 općina biti financijski bačeno na koljena. “Tražimo da se ne dogodi ta kataklizmična situacija”, rekao je Bukvić, najavivši da će udruga svim saborskim zastupnicima poslati primjedbe na prijedlog zakona te tražiti da se ne ukidaju naknade općinama nerazvijenih krajeva, iako im je postotak iznad 75 posto razvijenosti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

lino cervar
9.11.2014. 17:56
virovitica = klošar koji koji sa zadnjih 20 kuna odlučuje kupiti chivas
freeman
8.11.2014. 19:16
općina Lukač, dragi Bože...
Fabijan
8.11.2014. 18:27
Je..., razvijeni smo ko sisate žene sa ugrađrnim silikonima
siniša prpić
8.11.2014. 17:20
Naslov se doista da tumačiti svakojako.....
Dobro da nije kuga, kolera ili ebola......, samo guba.


Još iz kategorije Aktualnosti