Banner
Ugostitelji će od 15. veljače moći prodavati sve što imaju u ponudi
Lenart: Novim zakonom o sjemenu čini se šteta najslabijima
Oporba pozdravila popuštanje mjera, ali smatra to nedovoljnim
Za čak 75 posto porastao broj smrtnih ozljeda u građevinarstvu
Večernji list: Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju
B.a.b.e. odgovorile Milanoviću - nećemo trivijalizirati temu seksualnog nasilja
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Virovitica

Virovitica i europrojekti: Misle li hrvatski građani da bi nam EU zapravo trebala uskratiti novac?

  Irena Frlan Gašparović/Telegram/Goran Gazdek           23.10.2020.         2442 pogleda
Virovitica i europrojekti: Misle li hrvatski građani da bi nam EU zapravo trebala uskratiti novac?

Europski parlament i države članice Europske unije još pregovaraju o sljedećem proračunu EU-a i hoće li i kako isplate europskog novca biti uvjetovane poštivanjem vladavine prava i demokratskih načela – hoće li, dakle, zemljama koje se na tim pitanjima ozbiljno poskliznu, biti uskraćene isplate iz europske kase - donosi portal Telegram.

U kontekstu nagrade koje su Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija dobili za uspješno izvlaćenje novaca i samohvale "liderskom pozicijom u tom prilično bitnom zamašnjaku razvitka jer su EU projekti pokretač napretka i infrastrukture", ovo je vrlo važno pitanje.

U gradu strahovlade i netransparentnosti, iz čijeg se proračuna neometano krade, a onda za to optuži mrtvog čovjeka, gdje se posao dobiva samo uz iskaznicu HDZ-a, u kojem se potkopava neovisnost pravosuđa, dovodi u pitanje sloboda medija, ugrožava funkcioniranje civilnog društva očekivati novac iz Europske unije, vidimo, na klimavim je nogama. Ako se k tome dodaju opravdane sumnje u razne muljaže, na primjer, firma koja obnavlja subjekt iz nekog od EU projekta dužnosniku sagradi kuću bez ispostavljenog računa, stvar postaje ozbiljnija.

Evo što dalje piše Telegram.

Usred tih pregovora, Europski parlament je naručio i objavio rezultate ankete koja bi, očito, trebala osnažiti pregovaračku poziciju te institucije. Parlament, podsjetimo, inzistira da se europska sredstva mogu suspendirati onim državama koje općenito krše i ugrožavaju zajedničke europske vrijednosti.

Mrkva i batina

Dio država članica, pak, traži da takvo uvjetovanje postoji samo kada su ugroženi financijski interesi Unije. Drugim riječima, kad se u korištenju EU proračuna javljaju prijevare i druge zlouporabe.

To bi, dakako, razvodnilo cijelu ideju o povezivanju isplata i vladavine prava, jer je to uvjetovanje bilo zamišljeno kao kombinacija mrkve i batine za države u kojima se potkopava neovisnost pravosuđa, dovodi u pitanje sloboda medija, ugrožava funkcioniranje civilnog društva i tako dalje.

Hrvati uvjerljivo za

Anketa rađena za Europski parlament pokazala je da velika većina Europljana načelno podržava ideju da se dodjela europskog novca uvjetuje poštivanjem demokratskih načela i zajedničkih vrijednosti, poput neovisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobode medija… Tako razmišlja i uvjerljiva većina hrvatskih građana.

Rezultati pokazuju da ukupno 77 posto ispitanika u Hrvatskoj misli da bi EU trebala davati novac zemljama članicama pod uvjetom da njihove vlade poštuju vladavinu prava i demokratska načela. Pritom se 30 posto u potpunosti slaže s tim, a 44 posto je sklono složiti se.

Poražavajuća percepcija

Ništa tu, na prvi pogled, nije neobično. Uostalom, vrlo slično razmišljaju anketirani Europljani u većini članica EU. No, niz ranijih ispitivanja pokazalo je da hrvatski građani imaju poražavajuću percepciju o stanju u zemlji, baš kad se radi o neovisnosti pravosuđa, demokratskim načelima ili korupciji – tri stvari, među ostalima, spomenute u konkretnom pitanju iz ovotjedne ankete.

Podsjetimo: u Eurobarometru, anketi koja se provodi u svim zemljama članicama, često smo pri dnu kada se radi o percepciji građana o neovisnosti pravosuđa. U lipnju ove godine objavljeni su rezultati europskog istraživanja o percepciji korupcije – 97 posto ispitanika u Hrvatskoj smatralo je da je korupcija u zemlji široko rasprostranjena. To je bio najviši postotak u cijeloj EU.

Logično pitanje

Prije godinu dana je, pak, anketa Europskog parlamenta pokazala da su hrvatski građani među najnezadovoljnijima u EU funkcioniranjem demokracije u njihovoj zemlji. Čak 66 posto je na pitanje o tome odgovorilo da nije zadovoljno; nezadovoljniji od nas bili su samo Grci.

Većina se, dakle, u novoj anketi Europskog parlamenta izjasnila u korist ideje da europski novac trebaju dobiti one države u kojima se poštuju demokratska načela i vladavina prava. Pritom se, međutim, nameće pitanje: ako u isto vrijeme većina smatra da baš u tim područjima Hrvatska kiksa, znači li to, u stvari, da misle da bi EU novac trebala uskratiti i nama?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
29.10.2020. 19:50
Da nažalost , malo se toga pokrenulo u proizvodnji europskim novce , većinom je to mrtvi kapital. No treba nama sve , ali samo proizvodnja vrača.


Još iz kategorije ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.