Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Mali vlakovi

Virovitica dobila prelijepi grafit, kreativni pečat moćnoj ideji izložbe malih vlakova

  Goran Gazdek           02.04.2023.         3267 pogleda
Virovitica dobila prelijepi grafit, kreativni pečat moćnoj ideji izložbe malih vlakova

Virovitica je proteklog vikenda dobila prelijepi grafit nazvan „Virovitica voli vlakove“. Nalazi se na Željezničkom kolodvoru, nastao je u okviru 15. Sajma malih vlakova i poklon je Udruge Graffiti Ranch iz Legrada. Grafit je osmislio i nacrtao Dino Cvetinić, 24-godišnji student multimedije (još jedan semestar i gotovo) na diplomskom Sveučilišta Sjever Varaždin. One koji tamo žive i rade, putnike hrvtaskih željeznica i goste caffe bara Cug sada pozdravlja veseli lik koji uživa u vlakovima i svom hobiju – maketarstvu. „Osim toga on ljude poziva na druženje. Drago nam je da smo gradu i ovoj moćnoj ideji dali na poklon naš mali kreativni pečat. Nadam se da će svi uživati u njemu“, rekao je Dino.

Udruga Graffiti Ranch osnovana je 2012. godine na inicijativu Gordana Cvetnića, poznatijeg kao Samir Utegurovich iz Legrada uz potporu nadaleko poznatog i cijenjenog street art umjetnika Slavena Kosanovića poznatijeg pod umjetničkim imenom Lunar s ciljem razvoj urbane kulture i sprečavanje vandalizma na javnim fasadama i objektima. Okuplja street art umjetnike koji kreativnim rješenjima oplemenjuju prostor u manjim sredinama.

„Sve je krenulo na dosta zapuštenom imanju Pavla Cvetnića koje je vapilo za obnovom. Ocrtanoj kući staroj 160 godina, kuružnjaku od 70 godina i starim tarabama dali smo potpuno novi izgled, a onda smo oplemenili i druge brojne zapuštene i oštećene objekte. Mještani su na početku bili nepovjerljivi, malo su nas čudno gledali, a sada zajedno s nama sudjeluju u projektu. Svako na svoj način, netko će skuhati ručak, netko ispeći kolače. Projekt je na jednom mjestu spojio najrazličitije ljude i street umjetnike iz cijele Hrvatske i inozemstva. Najmlađi sudionik imao tek 10, a najstarija, baka Štefica 80 godina“, priča nam Gordan Cvetnić.

Tako je cijeli Legrad dobio potpuno drugačiju vizuru, umjetnici su mu bojama udahnuli novi život i potakli građane da brinu o svom mjestu - brojnim objektima popravljali su sitni nedostaci. Legrad je zbog toga postao turistička atrakcija pa mnogi gosti dolaze u taj dio Podravine uživati u grafitima i Ranchu. Dobra glas se pročuo pa članovi udruge oslikavaju objekte i u mnogim drugim hrvatskim gradovima.  „Podržavamo dobre ideje i ljude koji nesebično daju sebe u neprofitne, a društveno korisne projekte poput izložbe malih vlakova. Toliko entuzijazma, ljubavi i pozitive na jednom mjestu dugo nismo vidjeli, po tome smo vrlo kompatibilni i zato vjerujem da smo stekli odane prijatelje i trajnu suradnju“, naglasio je Gordan.

U utorak 11. travnja navršit će se točno pet godina od prvog grafita kojeg je Dino naslikao pa mu je virovitički vlakoljubac posebno drag.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Mali vlakovi