Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Virovitica diše kreativno: dođite na VIROkreativu 2018.

  Marina Mađarević/Info centar za mlade           04.08.2018.         2240 pogleda
Virovitica diše kreativno: dođite na VIROkreativu 2018.

Već sedmu godinu zaredom Kreativna udruga „Unikat“ i Grad Virovitica održavaju sajam umjetnina VIROkreativa. O svemu onome što nas očekuje ove godine i o dosadašnjem uspješnom stvaranju Marina Mađarević je za portal Info centra za mlade razgovarla s predsjednicom Udruge Jasnom Baranjec-Keserica, koja je ovom prilikom pozvala sve mlade (i one koji se tako osjećaju) na već tradicionalnu manifestaciju sa zanimljivim kreativnim sadržajima te mnoštvom izlagača iz cijele Hrvatske.

Već godinama sjajno potičete kreativni izričaj Virovitičana i promovirate lokalne ljepote našega kraja, a kao najbolji dokaz predanoga rada dolazi i veliki sajam umjetnina VIROkreativa na kojemu Kreativna udruga „Unikat“ svake godine daje svoj značajan doprinos. Dosadašnje radionice i modne izložbe bile su veoma uspješne. Što nas od kreativnih sadržaja očekuje ove godine na VIROkreativi?

Nakon sedam godina kako, uz Grad Viroviticu, organiziramo VIROkreativu, to je već postala tradicija. Svake godine nastojimo upotpuniti sadržaj i dovesti što veći broj kreativaca iz cijele Hrvatske u naš grad. Dakle, osim cjelodnevnog izlaganja unikatnih radova izlagača, koje će se ove godine, zbog radova u gradskom parku, organizirati na Trgu kralja Tomislava „pod satom“, održat će se i tri zanimljive radionice za djecu (koje su svake godine sve posjećenije) u 11, 12 i 13 sati, a zatim i natjecanje odraslih kreativaca u 15 sati. I ove godine radit će se vješalice za ključeve. S obzirom na to da su prošlogodišnje završile u sobama djevojčica Učeničkoga doma Virovitica, ovogodišnje ćemo pokloniti sobama dječaka. Najbolji rad svom će autoru donijeti naslov „najkreativca VIROkreative 2018.“, a anonimnom anketom izabrat će se i „najštand 2018.“.

Vrhunac dana svakako je modna revija na kojoj će se predstaviti kreatorica odjeće Vlasta Despotovski te šest dizajnera nakita. Svatko od njih predstavit će šest svojih radova. Ovaj prekrasan događaj omogućila nam je i ove godina naša Danijela Duvnjak sa članicama Kulturno umjetničkog centra Virovitica, s predivnim koreografijama koje nas svaki put iznova iznenade. Maštovite frizure za ovu reviju i ove godine će izraditi Studio za kosu „Virus“ Željke Čizik.

Posljednjih mjeseci bili ste veoma vrijedni i sudjelovali ste u brojnim projektima. Čime se Kreativna udruga „Unikat“ najviše ponosi ove godine?

Iskreno, ja osobno najviše volim izrađivati nakit pa mi je nekako najdraži projekt „Bakina škrinjica 2“ koji je nastavak prošlogodišnjeg projekta izrade tradicionalnoga nakita od perlica koji nam je pomogao realizirati Virkom d. o. o. Ove godine dobili smo i nekoliko novih članica koje su se prvi puta susrele s izradom nakita i odmah su „bačene u vatru“, ali su se izvrsno snašle. Osobito sam sretna što su neke bake uključile i svoje unučice jer je to znak da tradicija neće umrijeti. Među nama kruži priča da je „perličarenje“ zarazna bolest radi koje se ponekad zanemare kućni poslovi, ali ja sam najsretnija kada vidim da se ta „zaraza“ širi.

Naravno, jako smo ponosni i na sve ostale naše projekte, osobito one koje uključuju rad s djecom, poput „Radionice otvorenih vrata“ pokrovitelja Virovitičko-podravske županije. Osobito ističem projekt „Misli zeleno“ pod pokroviteljstvom Flora Vtc d.o.o. koja nas već godinama podržava u našim aktivnostima i „uskoči“ kad god nam zatreba. U ovom projektu oslikavamo platnene torbe, kako bi se što manje koristile plastične vrećice, a u cilju zaštite okoliša. Za kraj godine pripremamo izložbu radova naših članova pod nazivom „Kreativne čarolije“ što nam je omogućio Plin Vtc d.o.o., tako da će naš rad biti prezentiran javnosti. Naravno, izuzetno smo ponosni baš na ovaj projekt VIROkreativa. Zahvaljujem Gradu Virovitica koji nam je glavni pokrovitelj za ovaj projekt te ostalim pokroviteljima koji nas već godinama prate (uz navedene, tu su i Video studio Vito, Slastice Horvat te PapirCommerce).

Na VIROkreativi svoje radove izložit će brojni iskusni članovi Udruge, ali i brojni mladi članovi Udruge. Možete li izdvojiti neka nova imena na lokalnoj umjetničkoj sceni koja bi svakako trebalo čuti?

To je malo nezahvalno pitanje jer bih mogla nekoga zaboraviti, a svi naši članovi su vrlo vrijedni i zaslužuju pohvale, s obzirom na to da je kreativno izražavanje način iskazivanja unutarnjeg zadovoljstva i čini nas sretnijim.

Od mlađih članova možda Sanda Štrković koja prekrasno slika na svim medijima, izrađuje nakit, organizira radionice; Antonio Kopsch koji izrađuje vrhunske dream catchere; Nikolina Čačić, naša web dizajnerica; Marijana Odicki koja, uz veliko srce za rad s djecom, predivno i slika....

Ipak, moram spomenuti i naše članice, starije po stažu u Udruzi i po godinama, koje su svake godine sve kreativnije: Đurđicu Giba, Vlastu Honjek Golinac, Snježanu Kurjančić, Slađanu Margetić Barković, Sandu Mioković, Zdenku Milković, Ljubicu Posavac, Vlastu Despotovski, Željku Keserica Maletić, Jasnu Ercegovac....

Osim virovitičkih kreativnih snaga, svoja umjetnička djela predstavit će i umjetnici iz drugih krajeva Hrvatske. Odakle pristižu izlagači i čime će nas iznenaditi?

Da, kreativci doista dolaze iz raznih krajeva, a osobito iz Zagreba, Osijeka, Koprivnice, Bjelovara, Pleternice, Novske, Slavonskog Broda, Požege, Kutine. Izlažu svoje radove, a većinom je to nakit od gotovo svih materijala i raznih vrsta tehnika, od drvenih i staklenih perlica, poludragog kamenja, koralja do žice, metala i kože, zatim prirodna kozmetika, lavanda i proizvodi od lavande, tradicionalni ručni radovi kao što su vezovi, zlatovez, pletenje, kukičanje, razni suveniri, maštovito uređeni uporabni predmeti, oslikavanje na raznim podlogama i s raznim medijima.... Bit će za svakoga ponešto; kako za kupiti, tako i za dobiti ideju koja će potaknuti vlastitu kreativnost.

Vjerujemo da će se naći i oni koji će poželjeti postati članovi Udruge. Jesu li novi članovi dobrodošli u Udruzi i gdje vas mogu pronaći?

Veselimo se svakom novom članu naše udruge! Svatko je dobrodošao, bez obzira na to kojom vrstom kreativnosti se bavi ili želi baviti. Tu smo da učimo jedni od drugih i da se okušamo u raznim tehnikama. Ne morate znati ni crtati ni biti osobito vješti. Dovoljno je donijeti dobru volju i pozitivnu energiju, a sve ostalo će doći samo po sebi. Korak po korak, zajedno ćemo učiti, griješiti, savladavati tehnike i sinut će nove ideje. Najvažnije je da se dobro osjećamo čineći nešto svojim rukama kao dar sebi ili nekom drugom.

Najlakše nas je pronaći na društvenoj mreži (Facebook stranica Kreativna udruga Unikat) ili putem e-maila: unikat.vt@gmail.com .

Ne sumnjajući u uspjeh ovogodišnje VIROkreative i ideje hrvatskih umjetnika, još jednom vas pozivamo da 15. kolovoza od 9 do 23 sata popratite sadržajan program "ispod sata".

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura