Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Viro sa Francuzima zainteresiran za kupnju dvije srpske šećerane

  poslovni.hr           03.03.2017.         1666 pogleda
Viro sa Francuzima zainteresiran za kupnju dvije srpske šećerane

Najveće šanse za preuzimanje dvije srpske šećerane u Crvenki i Žablju ima Viro tvornica šećera iz Hrvatske zajedno sa francuskom grupom Cristal Union, tvrdi Blic.

Za ove tvornice koje su u vlasništvu grčkog Hellenica Sugar Industry, zainteresirane su i dvije srpske tvrtke – Sunoko Miodraga Kostića i kompanija Petra Matijevića – kao i francuski Tereos, koji su također poslali pismo namjere.

Međutim, kako piše Blic, svi su izgledi da će Viro postati vlasnik ovih kompanija ako Grci ne odustanu od prodaje, jer su uz pomoć svojih francuskih partnera uključili u cijeli proces veliki broj financijskih stručnjaka koji lobiraju za njih.

Ako se to dogodi hrvatske bi tvrtke mogle postati vlasnici najvećeg broja kompanija u Srbiji u prehrambenoj industriji. To praktično znači da bi im Srbija poslužila kao sirovinska baza, dok bi oni ubrali vrhnje od prodaje šećera na europskom i svjetskom tržištu, tvrdi Blic. Izvor Blica kaže kako je ovaj posao jako značajan ne samo za Viro već i za državu Hrvatsku, koja im pomaže u transakciji.

Viro je spreman ponuditi znatno bolje uvjete od konkurenata. Razlog za ovako žestoku bitku je taj što je ovo za njih veliki zalogaj za proširenje svoje proizvodnje i to zbog najavljenih ukidanja kvota za šećer u EU, zbog čega je počela bitka za raspodjelu kolača. Oni bi kupovinom ove dvije šećerane došli do proizvodnje od 200.000 tona šećera, čime bi mogli pokriti ukupan izvoz na europsko tržište, na koje Srbija može izvesti 181.000 tona – objašnjava izvor blizak Hellenicu.

Petar Matijević kaže kako je spreman na borbu za šećerane. Proizvodim na 5.000 hektara šećernu repu i hoću imati i preradu. Ne znam da li se mogu nositi sa hrvatskom i francuskim kompanijama, jer one vjerojatno mogu ponuditi više. Ono što je važno za mene to je da ne može nitko imati monopol – navodi Matijević.

Iz Sunoka, čiji je vlasnik Miodrag Kostić, ne žele komentirati druge.

Mi smo zainteresirani jer bi ovim preuzimanjem stvorili uvjete za stabilizaciju i dugoročnu održivost domaće industrije šećera. Srbija bi postala glavni dobavljač Rumunjske, Bugarske, Grčke, Hrvatske, kao i drugih zemalja bivše Jugoslavije, jer one nemaju svoju dovoljnu proizvodnju. Kupovina bi donijela boljitak cijeloj srpskoj ekonomiji – kaže Ljubiša Radenković, direktor Sunoka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo