Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Virkas 2013. - Summa summarum by Josip Strija


  Virkas           Josip Strija           15.03.2013.         1239 pogleda
Virkas 2013. - Summa summarum by Josip Strija

Deveti VIRKAS po redu ponudio je virovitičkoj, ali već i tradicionalno, županijskoj publici, niz predstava odabranih prema nekoliko kriterija. Različiti žanrovi, stilovi, različite tema i kazališne kuće od kojih svaka ima svoj poseban „način" pričanja priče s pozornice, donijele su publici isto takve predstave čija se žanrovska i svaka druga paleta širila od jednočinskih monodrama do višečinskih predstava „s plesom i pjevanjem". Takav široki raspon mogao je uspješno zadovoljiti sve one željne kazališne umjetnosti u svim njezinim oblicima, a i one koji više preferiraju određeni oblik, formu izražavanja kroz bilo koji posebni dramski element.

Ocjena publike najbolji je pokazatelj uspješnosti festivala koji već devetu godinu donosi kazališta iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije s njihovim najboljim predstavama na virovitičku pozornicu. Ove godine je kao „najslađa", s visokom ocjenom 4,97 proglašena predstava Balon Teatra EXIT. Upravo tim podatkom pada u vodu teorija kako danas na pozornicama jedino dobro prolaze predstave kojima se možemo smijati. Predstava Balon spojila je i jedno i drugo - dva žanra u jednom i od publike dobila fantastičnu reakciju - tišinu. U tim je maksimalno nabijenim trenucima predstava uspjela osvojiti publiku. Unatoč njezinoj raslojenosti na dvije (ili čak više) priče, tema koju je predstavila uspjela joj je osigurati „prvo mjesto". Sljedeća mjesta će opet potvrditi teoriju - komedije su uvijek negdje u prvom dijelu ljestvice, dok će se „ozbiljna" drama naći pri kraju, zajedno s tragedijom ili pokušajima teoretiziranja kroz priču.

Čak su se tri predstave (doslovno ili samo deklarativno) bavile glumom i glumcima - spomenuti Balon, Ufuraj se i pukni, Kerekesh teatra i Karolina Nojber, Pozorišta Zoran Radmilović iz Zaječara. Identitet glumca, povijest kazališta ili glumački počeci, opet su publici bili interesantniji u onim veselijim varijantama od one ozbiljne. Virovitička premijera Mačke na vrućem limenom krovu zaslužila je naći se u prvoj polovini ljestvice, ali i na malo višem mjestu. Isto tako i vrlo dobra predstava Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja, ShockingShopping koja je najvjerojatnije zbog jezika i problema nerazumijevanja pojedinih izraza i riječi ostala na zadnjem mjestu. A zanimljivo je kako je i predstava Krojcerova sonata Teatra Kabare Tuzla, unatoč fantastičnoj izvedbi, ostala u drugom dijelu ljestvice. Svakako treba napomenuti kako je razlika u ocjeni između prve i posljednje predstavi malena - od 4,97 koliko je dobila ona najbolja do 4,18 za posljednju predstavu.

Kazališni festivali uvijek izazivaju interes publike. Virovitički kazališni susreti donose publici sve one predstave koje su pobrale nagrade prošle sezone ili ostvarile veći uspjeh, postale kultne ili izazvale veliki interes publike. Gledatelji tako na jednom mjestu mogu vidjeti sve ono što nisu tijekom godine ili ono što nikada ni ne bi imali priliku. Posebno treba pozdraviti otvaranje festivala domaćom premijerom te njegovu aktivnost na cijelom županijskom području - osim u Virovitici, predstave su igrane i u Slatini, Suhopolju, Pitomači, Orahovici i Voćinu. VIRKAS se tako kao tradicionalni godišnji kazališni susret kojim se obilježava dan kada je u gradu Virovitici izvedena prva kazališna predstava (3. veljače 1900. godine) danas izgrađuje kao suvremena tradicija koja definira kulturno-kazališne konvencije ovoga prostora.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Virkas



Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: