Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Vina PP Orahovice: Kad se sljube jesenske poslastice u čaši i tanjuru

  Vitomir Andrć/Večernji list           27.10.2015.         2563 pogleda
Vina PP Orahovice: Kad se sljube jesenske poslastice u čaši i tanjuru

Bila je to jedna od najslasnijih konferencija za novinare! Vinarija PP Orahovica upriličila je u Winebaru Dobra vina, u Green Goldu, sljubljivanje svojih vina i sada aktualne, jeseni primjerene  hrane: bunceka, krvavica i pečenih patki…Uz te slasne zalogaje pratnja je bila frankovka! Vino je to  koje još nije našlo svoje pravo mjesto u našoj enogastro ponudi, tim veći bio je orahovički izazov - piše Večernji list.

 

Inicijator druženja bio je, svaka mu čast, Damir Horvat (Dobra vina), kroz degustaciju vodili su Igor Hruškar (marketing PPO) i Ivana Nemet, njihova enologinja…Prije dvije godine došla je u tu vinariju i,  moram priznati, preporodila ta vina…Zeleni silvanac bio je  prije godinama njihov zaštitni znak, ali  nikad dosad takve razine, tako dobar i sjajan…ne zaostaje ni chardonnay, kojeg je Nemet digla u  vrhunski razred…ima ga, veli 5000 litara.  Drvo u kojem je dozrijevao nekome se može više, nekome manje sviđati…ali, tu je sortu kod njih godinama pratila nevjerica može li nešto značajnije pružiti. Ivana je preokrenula priču. "Svakome vinu treba pružiti šansu, dati mu da pruži maksimum“, njen je credo. 

 

Kušali smo prvo frankovku kvalitetnog razreda – o da, pitko vino uz tu hranu. Dominira im frankovka  u vinogradima, oko četvrtine je ukupnih površina. Iz berbe je 2013., nije bila u baricima, nego u  velikim drvenim bačvama, za razliku od vrhunske iz 2012. Prvo što sam zapisao bilo je:  oooodaaa…Nemet kaže da joj je to bio prvi zadatak kad je došla u tu vinariju, završiti ono što su kolege bili prije pripremili. I, na kraju, na našu žalost, nismo kušali berbu '13, koju Ivana još priprema, i računa da će je biti oko 10.000 litara. 

 

Da, frankovki se valja ozbiljnije posvetiti, odražava mnogo vrlina našeg podneblja.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo