Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Poljoprivreda

Vina PP Orahovica: Prinosi prosječni, kvalietat iznad očekivanja

  Vladimir Grgurić/Glas Slavonije           02.10.2015.         1883 pogleda
Vina PP Orahovica: Prinosi prosječni, kvalietat iznad očekivanja

PP Orahovica raspolaže sa 179 ha vinograda u kojima se uzgajaju vrhunske sorte grožđa silvanac zeleni, pinot sivi, rajnski rizling, graševina, frankovka, chardonnay i sauvignon. O ovogodišnjoj berbi grožđa  za Glas Slavonije o proizvodnji vina govore voditelj Poslovne jedinice Voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić i enologinja poduzeća Ivana Nemet.

Kvaliteta iznad svih očekivanja

- Trenutno smo u trećem tjednu berbe grožđa i obrali smo više od 70 % ukupnih površina i količina. Što se tiče prinosa, ovo je jedna prosječna godina, ali po kvaliteti svakako iznad prosjeka, i to u svim sortama vina koje smo ubrali. Već u podrumu imamo naznake nekih mladih vina jer smo do sada pobrali rane sorte sivi pinot, chardonnay i sauvignon, potom frankovku za rose, a trenutno beremo zeleni silvanac, graševinu i frankovku. Uglavnom sve što smo do sada pobrali i sve što je na fermentaciji u podrumu, mogu slobodno reći, iznad je svih naših očekivanja – kaže Tokić. Kvaliteta grožđa, koja naravno uvjetuje i kvalitetu krajnjeg proizvoda, odnosno vina, ove je godine za razliku od prošle znatno bolja.

- Prošla godina bila je atipična godina, kakva se događa jednom u 20-30 godina, gdje smo ubrali znatno manju količinu, ali je i kvaliteta bila nešto ispod prosjeka. Razlog je bila prekomjerna količina oborina, dok je srećom ova godina prava vinogradarska, s puno sunčanih sati i oborinama koje su pale u nekoliko navrata i u većim količinama, što je za vinogradarenje idealno. Ti uvjeti donijeli su ove godine da grožđe nije pretrpjelo nikakve bolesti poput pepelnice, peronospore ni s botrytisom, koji dolazi u zadnjoj fazi dozrijevanja. Upravo je to razlog zbog čega danas imamo tako kvalitetno i zdravo grožđe, a navedeni broj sunčanih sati dao nam je lijepe arome uz zadovoljavajuću količinu šećera, što će nam dati primjeren postotak alkohola kakav želimo. Zbog tih dobrih uvjeta ostavili smo više lokaliteta na kojima planiramo predikatne berbe, znači od izbornih do ledenih berbi od kojih također očekujemo puno – nastavlja Tokić.

Poseban naglasak na dizajn

Sezonskih radnika, odnosno berača, ima dovoljno, ali je zanimljivo da ih PP Orahovica doslovno mora “uvoziti” iz susjednih gradova jer Orahovčana nema dovoljno.

- U berbi sudjeluje jedan broj naših stalnih djelatnika, ali dijelom berbu odrađuju sezonski radnici. Ove godine u berbi imamo oko 140 sezonskih radnika, što je potrebno da bismo dnevno brali dovoljnu količinu koja je u skladu s kapacitetom naše vinarije. Imamo tri grupe berača, jedna je lokalno stanovništvo Orahovice i okolice, a čak dvije grupe nam dolaze autobusom iz okolice Našica. PP Orahovica kroz cijelu godinu prima sezonske radnike, a vrijeme berbe je naravno vrhunac. Uvjeti rada su odlični, svi radnici su prijavljeni, redovno primaju plaću, uz radno i mirovinsko osiguranje, a radnici zarade i odličnu dnevnicu – kaže Tokić. Enologinja Ivana Nemet ističe kako prerada ide prema planu i potpuno prati berbu.

Nema zaliha

- Pogon PP Orahovice može preraditi do 70 tona bijelog i do 100 tona crnog grožđa bez ikakvog zastoja i problema. Nama enolozima važno je da berba teče prema kriterijima, dakle rane sorte su pravovremeno skinute i vrijednosti koje smo dobili su očekivane, dakle očekivani alkohol je od 12 do 12,5 %, lijepa godina, lijepo grožđe i samo tako možemo dobiti vina kakva želimo. Što se tiče plasmana, sva vina idu na tržište, ali jako rano ćemo ići s graševinom, evo mlađa berba je bila tražena i gotovo je već rasprodana. Jako brzo će izaći i chardonnay i pinot sivi, dakle došli smo u tu fazu da jako brzo moramo finalizirati naša mlada vina. Poseban naglasak dajemo na dizajn boca naših vina. Prošle godine je na Festivalu graševine naša nova etiketa vrhunske graševine ocijenjena najboljom. Prije svega ponosimo se cijelom paletom vrhunskih i kvalitetnih vina te paletom osnovne basic linije litre i većih pakiranja. Primjetljiva je i vidljiva razlika između kvalitetnih i vrhunskih butelja, s podlogama koje dokazu o kojoj se sorti radi – rekla je Ivana Nemet.

U zaključku, Tokić je istaknuo kako se orahovačka vina plasiraju na tržištima diljem Europe, ali i Azije, gdje su iznimno tražena.

- Iz godine u godine idemo s mladim vinima jer prijelaznih zaliha u podrumu nemamo, što je odraz povećane prodaje, odnosno prepoznate kvalitete naših proizvoda. Osim domaćeg tržišta, gdje smo prisutni na velikoj većini prodajnih mjesta diljem Hrvatske, ove godine smo pojačali izvoz. Naime, uz dosadašnji izvoz koji već četvrtu godinu zaredom ide prema Kini, prošle godine smo počeli izvoz u Japan, a ove godine je taj izvoz znatno pojačan. A ono što nas posebno veseli ove godine smo otvorili dva nova tržišta, a to su tržišta Nizozemske i Meksika – kaže Tokić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda