Plenković: Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti u prevenciji širenja koronavirusa
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Miletić ocijenio sramotnim karnevalsko spaljivanje istospolnog para
Pravobraniteljica za djecu: Neprihvatljiv čin nesnošljivosti na maškarama u Imotskom
I GLAS podnosi kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom

  Slatina

Vikendaši uklanjaju svoje stvari iz blizine rastuće rijeke Drave

  Dragutin Šantoši/Večernji list           29.06.2009.         2389 pogleda
Vikendaši uklanjaju svoje stvari iz blizine rastuće rijeke Drave

SLATINA - Otkako je prije desetak dana na rijeci Dravi počeo rasti vodostaj, vlasnici tridesetak vikendica na desnoj obali rijeke, odnosno na području od Terezinog Polja do Čađavice, nemaju miran san.

Loše iskustvo iz 2005. godine, kada je “Austrijski val” dosegao visinu veću od pet metara, prouzročivši im velike štete, poučilo ih je, pa su zato ovog ljeta “vikendaši” na vrijeme sklonili vrijedne stvari iz svojih kućica za odmor, a čamce i brodice dobro privezali za obližnja stabla, kako ih vodena bujica ne bi odnijela u nepovrat.

- U posljednjih deset dana vodostaj kod Vrbovke porastao je za oko 2,3 metra i u ponedjeljak je iznosio 483 centimetra. Očekujemo da murski vodni val na ovo područje stigne u noći ili u utorak prije podne, kada bi voda u rijeci Dravi mogla porasti za još tridesetak centimetara, a tada će, na vodostaju od iznad 500 centimetara, biti proglašeno pripremno stanje za obranu od poplava na nizvodnom nasipu Vrbovka-Sopje-Noskovci - rekao nam je telefonom Ivica Nađ iz Vodnogospodarskog odsjeka Hrvatskih voda u Osijeku.

Unatoč pravodobnom obrambenim mjerama od vodenog vala Drava je jučer ipak poplavila vikendice kod Noskovaca. Rijeka je napustila korito i prelila se do nasipa.

- To je nebranjena strana dravskog nasipa na kojemu su vlasnici, na vlastitu odgovornost, podigli kućice za odmor. Na tome dijelu, tek na nekoliko rudina, na manjim površinama, doduše postoje oranice pod pšenicom, kukuruzom i drugim kulturama, ali one, zasad, nisu poplavljene - kaže Tomo Brezovčan, vlasnik vikendice koju je rijeka već poplavila.

On procjenjuje da će najveće štete biti na poplavljenim objektima udaljenim svega nekoliko desetaka metara od riječnog korita, a koji se nisu mogli zaštiti od nailazećeg vodenog vala.

Dobro uređeni nasip udaljen je od korita rijeke od 100 do 200 metara i visok od 3 do 5 metara, kao i vodni sustavi na ovom dijelu Drave, pod svakodnevnim su nadzorom djelatnika “Hrvatskih voda”, pa stanovništvu na ovom području ne prijete poplave većih razmjera.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SlatinaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.