Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Vijećnici se umalo potukli zbog uvođenja novog nameta na plaće

  D. Š./Večernji list/Foto: M. Šantoši/PIXSELL           31.03.2011.         3422 pogleda
Vijećnici se umalo potukli zbog uvođenja novog nameta na plaće

Kada su prije sedam godina danas oporbeni SDP-ovci htjeli u Slatini uvesti prirez, danas vladajući HDZ oštro se protivio tvrdeći da je to udar na standard građana.

Samo simbolično?

U trenutku kada kriza i besparica potresaju građane Slatine više nego građane drugih gradova u Virovitičko-podravskoj županiji, većina vijećnika vladajuće gradske koalicije HDZ-HSLS-HSS odlučila je 1. svibnja uvesti prirez od šest posto, koji bi tankom gradskom proračunu trebao donijeti oko 900.000 kuna neophodnih za financiranje gradskih potreba. Od ukupno 16 gradova i općina Virovitičko-podravske županije, prirez od deset posto ranijih godina donijeli su samo Virovitica i Općina Špišić Bukovica.

- Građani s nižim primanjima neće plaćati prirez, a građani s većim primanjima novi će porez osjetiti simbolično. Sve dok ne uvedemo prirez, upitno je dokad će grad moći koristiti financijsku pomoć državnih i drugih fondova - izjavio je gradonačelnik Ivan Roštaš (HDZ).

Prema  tumačenju Robertina Repića, predsjednika Gradskog vijeća, prirez neće plaćati radnici Gaja, Limexa i drugih proizvodnih tvrtki, nego zaposlenici s višim primanjima u školama, upravi i javnim poduzećima

Oporbeni SDP-ovi vijećnici oštro su se protivili uvođenju novog nameta upozoravajući gradsku vlast na propast slatinskog gospodarstva i stopu nezaposlenosti od čak 28 posto.

Psovke i uvrede

Prozvali su vladajući HDZ u vezi s gradnjom novoga stadiona i drugim investicijama koje nisu pridonijele otvaranju novih radnih mjesta, nego propasti gospodarstva i stvaranju siromaštva kakvo Slatina nije doživjela u posljednjih dvadesetak godina.

Verbalni sukob o prirezu između Robertina Repića (HDZ) i vijećnika Bože Milivojevića (SDP) stigao je do granice usijanja, pa je zbog prekida sjednice izbjegnut teži incident.

I u kratkoj pauzi, uz kavu, vijećnici su jedni druge "častili" psovkama i drugim uvredama, da bi u glasovanju većina iz koalicijske gradske vlasti na prekjučerašnjoj sjednici Gradskoga vijeća dizanjem ruku uvela Slatinčanima novi namet na dohodak.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Sonic
2.4.2011. 14:06
Pa bmvmtec, daj ti reci što je Hdz napravio u cijeloj Hrvatskoj, a da za to nije nabio basnoslovnu cijenu i pokupio provizije?
dr. evil
1.4.2011. 21:48
Seiore! Argumenti, argumenti da, ali to nekomu ne vrijedi!
senior
1.4.2011. 19:17
Vojarna je darovana 2002 ministrica Antunović, napravljeni projekti i dozvole pogledaj datum dozvole i grubi radovi bili gotovi prije izbora 2005, pa stajalo 3 godine i onda sredstvima evropske unije završeno. Jedan pravi potez novog Župana, Šima i Feketić nisu prstom mrdnuli.
Stadion:
Cijena građenja 8.000.000 kn Kobak + 1.200.000,00 trava pa tome dodaj zemljište pristupne ceste, projekte, nadzor doprinose priključke, pa ćeš vidjeti da je to bliže 30 nego 20 miliona.
SDP za četiri godine asvaltirao:
Radićevu do Sladojevaca komplet sa zamjenom donjeg stroja, Nazorovu do pruge, Lovačku preko pruge, Tomislavovu novi savalt, Ive Tijardovića novi asvalt, Gupčevu novi asvalt do Tomislavove, Ivane Brlić Mažurani, na Lipi, Kozarčevu na lipi, Matije Gupca u Sladojevcima, Braće Radić u Medincima, Svetog Marka Križevčanina u Markovu, Bana Jelačića u Markovu i Matije Gupca u Senkovcu i komlet Turbinu 1 Sanirao smetlište Radosavci prvih 8.000.000 kn utrošenih i puno puno toga, sve za 5 godina vlasti, uz samo 12.000.000 kn kredita.
Reci ti gdje je novih 23.000.000,00 kn kredita.
Što se tiče titovke prebroji sekretare partije i komandire milicije u HDZ, pa usporedi, ali još bitnije Slatina je 1988 godine bila 16 općina u republici po razvijenosti ispred nje 7 zagrebačkih i još 8 drugih, a gdje je sada?
bmvmtec
1.4.2011. 18:36
Senior
kada je to Sdp napravio krov i stolariju na obrtnićkoj školi osim onoga krajem sedamdesetih na srednoškolskom centru Edvard Kardelj danas škola Marka marulića. i kojih dvadeset pet miliona u stadion to su stvarno gluposti. ja sam pitao što je u Slatini SDP napravio a ne u Županiji. Sdp je jedino nešto radio dok je bio na vlasti pod titovkom s zvezdom na čelu 1945-1990
Pero
1.4.2011. 12:30
Koliko smo dobili novih radnih mjesta a koliko izgubili - novih 0 izgubili puno a nakon popisa stanovništva čemo vidjeti koliko je Virovitica dobila stanovnika a koliko Slatina izgubila a da ne govorim o selima i susjednim općinama koje su krahirale totalno zbog toga što ljudi nemaju gdje raditi
senior
1.4.2011. 8:04
Dodatak
Za vrijeme HDZ-a za 8 godina 25
senior
1.4.2011. 8:01
bmvmtec!
Obilaznica i beterment projekti hrvatskih cesta točno!
Za vrijeme SDP u županiji program beterment (međunarodno financiranje) 45 km za 4 godine za vrijeme HDZ 25 km u cijeloj županiji.
SDP studija zaštite okoliša za brzu cestu i idejni projekt Virovitica Slatina sa planiranim početkom gradnje 2005 završetak 2007 i još 3 dionice od Varaždina do Osijeka i naravno Virovitica Bjelovar, Sveta Helena HDZ sve obustavio i poslao novce u Dalmaciju.
HDZ-e nam dao most u Cabuni i obilaznicu, a mi odustali od D2 i ceste Sveta Helena Terezino polje. Pa usporedi, a ja ću napraviti jednu sportsku usporedbu. Protivnik ti vodi 7:0 i ti 5 minuta prije karaja daš gol i to smatraš kolosalnim uspjehom, a to ti je usporedba ulaganja Hrvatskih cesta u recimo Zadarsku županiju i našu.
Stadion, nije 6.000.000,00 kuna već cca 25.000.000,00 ,a grad u dužničkom ropstvu novi krediti 23.000.000,00 kuna lani došla rata kredita za stadion na naplatu, sportu se više ne isplaćuje, lani 9 rata od 12 ove godine 1 od 3.
Obrtnička škola SDP dobio vojarnu napravio projekte promijenio krov i stolariju, a HDZ samo dovršio.
Usporedbe radi.
bmvmtec
31.3.2011. 21:26
obilaznica 150 mil.kn, beterment 50mil novi vodotoranj 20mil stadion 6 mil. nova obrtnićka škola 15mil. škola u kozicama 2.5mil. javna rasvjeta po cjelom gradu, asfaltirane ulice, nove pješaćke staze, itd........ kada je toliko kapitalnih investicija u gradu napravljeno, a kamoli za vrijeme Cece i Bože
hdznedajboze
31.3.2011. 20:39
Kako god ja laprdao namet je namet i nemožeš ga drugačije nazvati,udar na standard jel tako ti pametni HADEZEJČINO .
Pero
31.3.2011. 20:34
Znači ovo je bio samo igrokaz jer nitko nije spomenuo 1400000 sa 10%, sad ste ispali spasitelji jer ste kao ipak smanjili prirez na 6%, uostalom nećete sakupiti ni pola od toga bolje da ste kresali troškove uključujuči i ostale ugovore jer ionako većina u gradskoj upravi svoje plaće nije ni zaradila jer grad pod njima propada a pomakli se sa mjesta nismo.

Ako su to namjenska sredstva za što su namjenjena jer jasno ste rekli da su za krpanje rupa jer proračun se slabo puni jer ga nema više tko puniti a oni koji su ostali u osipanju su.

Ako netko nije primjetio grad je u totalnom kolapsu, na stranu to što je proračun prazan toliko da ni za plaće u upravi se nema nego iz slatine su otile cijele obitelji, mladih više nema osim nekoliko što dolaze vikendima sa faxa ili posla u drugim gradovima ostali samo penzioneri, socijala, par školaraca, nešto privatnika i trgovaca što uslužuju tu socijalu i penzonere i to je to, u gradu se ništa neradi, imamo stadio koji tek moramo platiti i to sa kamatama, radi se obilaznica koju neradi gotovo nitko iz grada ostalo???? šta je sa proizvodnjom, novim radnim mjestima i svime ostalim što čini jedan grad kao cjelinu???
bmvmtec
31.3.2011. 19:50
Pero nije baš tako kako ti kažeš projekcija s 10% je 1400 000 a s 6% 930 000, tako da nemoj obmanjivat javnost netoćnim podacima. To su namjenska sredstva i nemogu se drugaćije koristiti nego što zakon o financiranju propisuje. A ovaj drugi što LAPRDA gluposti netreba ni komentirati.
hdznedajboze
31.3.2011. 18:41
Hej Slatinčani dobro jutro,sretan vam novi namet,Dabogda svi dobro zarađivali.Računica nije dobra,ali HDZ-eu sve računske operacije loše idu,kako god računali izgubit će na izborima.
Pero
31.3.2011. 15:28
900000 kuna je bilo sa 10% prireza a sad sa 6% i to pada u vodu, bolje da se nisu uopće sramotili jer taj prirez neće spasiti nikoga jer zaposlenost i dalje pada, radnici iz privrede i trgovine (čitaj jadnici - kako Božo reče) ionako imaju ``jadna`` primanja i prirez ih ne kači. Ni za kamate neće zaraditi a kamo li za plaće.


Još iz kategorije Slatina