Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Vijeće za desnicu

  Boris Pavelić/Novi list           02.10.2015.         1465 pogleda
Vijeće za desnicu

Treća nesreća: najprije, u travnju, Vijeće za elektroničke medije poništava natječaj za radijsku koncesiju Pakrac, premda je Srpski demokratski forum ponudio projekt koji je, prema ocjeni samoga vijeća, ispunjavao uvjete. Učinilo je to nakon javnog pisma trinaest braniteljskih udruga koje tvrde da bi SDF radio koristio »za daljnje promicanje ekstremnih srpskih ideja«, te »izražavaju nadu« – točnije bi bilo reći, »prijetnju« – da će vijeće »postupiti ispravno, ne izazivajući nemir ili prosvjedovanje kako branitelja tako i građana«.

Potom, u srpnju, vijeće odbija registrirati fairpress.eu, agilni mladi portal o slobodi medija u regiji. Nakon mjesec dana javne polemike, vijeće će fairpressova izdavača, udrugu Partnerstvo za društveni razvoj, ipak upisati u Knjigu pružatelja elektroničkih publikacija, omogućivši time da portal smije preživjeti.

I sad, vijeće je u utorak zagrebačku radijsku koncesiju dodijelilo Udruzi Radio Marija, koja je podnijela nepotpunu ponudu, a uskratilo je Radiju 808 Kuće ljudskih prava, Srpskoga narodnog vijeća i Udruge za promicanje medijskog pluralizma, čija je ponuda – opet prema ocjeni samoga vijeća – »ispunila sve formalne uvjete«.

Natječaj je objavljen 22. srpnja. Na sjednici 10. rujna, vijeće jednoglasno konstatira da »ponuda Kuće ljudskih prava ispunjava sve formalne uvjete, dok ponuda Udruge radio Marija ne ispunjava uvjete, budući da nije dostavljena potvrda FINA-e da nije podnesen prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe te potvrda da nije otvoren postupak predstečajne nagodbe.« Tada počinje mutež: vijeće održava sjednicu 22. rujna, čiji zapisnik spominje neki dodatni materijal, pa još jednu dan kasnije, 23. rujna, zapisnik koje nije objavljen. Konačno, 28. rujna, koncesiju dodjeljuju kandidatu koji nije ispunio uvjete, a uskraćuju je onome jest.

I što sad? Nazvati to transparentnom procedurom? Slegnuti ramenima, kako blazirano čini predsjednica vijeća Mirjana Rakić, čudeći se nezadovoljstvu i gradeći naivnom? Nećemo. Nazvat ćemo to onim što i jest: pogodovanjem desnici. Baš kao što je vijeće, ustrašivši se »nemira ili prosvjedovanja kako branitelja tako i građana«, uskratilo radijsku koncesiju za Pakrac Srpskome demokratskom forumu, i baš kao što je pokušalo »zaustaviti Reuters« u vidu fairpressa, tako je – zasad – uspjelo onemogućiti Radiju 808 da građanima Zagreba ponudi građanski, aktivistički i moderan program. Zašto? Zaključite sami: Radio Marija predstavlja se kao »kršćanski glas u tvome domu«, dok Radio 808 »ne nudi neutralnost, nego politiziranost kao jasno zalaganje za jednakost, ravnopravnost, solidarnost, socijalnu pravdu i modernitet.«
Nije dakle čudno da su ticala »medijskih eksperata« u Vijeću za elektroničku desnicu dobro ugođena duhu vremena: koncesija ide onima koji ne ispunjavaju zakonske uvjete, ali nas po cijeli dan anestetiziraju bogougodnim napjevima, a ne ide onima koji zakonske uvjete ispunjavaju, ali koji bi »jednakošću, ravnopravnošću i modernitetom« remetili narodnjačku pastoralu u našemu hrvatskom katoličkom domu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Perivoje
9.10.2015. 13:12
Kako je čelnik SDF-a Veljko Džakula, sudionik pobune protiv RH, apsolutno pozdravljam svaku odluku koja takvoj organizaciji uskraćuje bilo kakvu koncesiju...

Sve dok u upravnim vijećima, odborima, raznih SDF-ova, SNV-ova i sl. sjede sudionici pobune, koji su doduše abolirani, tu nema sreće. Djelovat će kako su djelovali i 1991., samo što im je sada manevarski prostor sužen. Kako budu nalazili prostora, sve će više rovariti i provocirati, i generalno gledano, nanositi štetu i srpskom narodu.
stole123
2.10.2015. 23:07
UooH pa nije valjda da si tek sada primjetio kako i na koji na;in pi[e boris
UooH
2.10.2015. 9:47
Svaka čast Mirjani Rakić.
Ovaj Boris stvarno nema srama, pa kako on moze pisati o jednakosti i ravnopravnosti kad svaki njegov tekst je kontra te dvije riječi.


Još iz kategorije Aktualnosti