Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Poezija

Velikodušni darovi Božice Jelušić zavičaju

  Sandra Pocrnić Mlakar           05.12.2021.         1881 pogleda
Velikodušni darovi Božice Jelušić zavičaju

Nekad virovitička gimnazijalka, danas ugledna književnica Božica Jelušić stigla je s pregrštom darova za Virovitičane na obilježavanje svoje jubilarne godine koje su organizirali virovitički Ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica Virovitica. U jubilarnoj godini, u kojoj obilježava 70 godina života i 50 godina rada, Božica Jelušić objavila je ukupno sedam knjiga. Jedna od njih još je u tisku, a upravo otisnutu rukopisnu knjigu „Zagreb u versima i kipecima“, s fotografijama Nikole Šolića, premijerno je predstavila u gradu pod čijim je stablima, prisjetila se, pisala svoje prve pjesme.

Kako je rekla Božica Jelušić, pjesme iz knjige „Zagreb u versima i kipecima“ većinom su nastale u stanu njezine prijateljice Đurđe Sučević Fruk, na petom katu zgrade na Cvjetnom trgu, u kojem je boravila za posjeta Zagrebu. O velikom Zagrebu pisala je iz svoje perspektive studentice iz provincije koja poznaje i respektira zagrebačku kulturu i povijest.

Rukom pisane verse Božice Jelušić u knjizi prate kipeci nagrađivanog fotografa Nikole Šolića, fotografije koje na originalan način prikazuju zagrebačke vedute, ali i mjesta poznata samo Zagrepčanima. Kako je u virovitičkoj knjižnici rekao Nikola Šolić, danas se teško mogu razlikovati fotografije snimljene profesionalnim fotoaparatom i iPhoneom, ali bitnije je oko autora koje će znati snimiti umjetničko djelo. Kako je rekao Šolić, među tridesetak njegovih fotografija u knjizi „Zagreb u versima i kipecima“ također je nekoliko snimljenih iPhoneom.

Kako je u recenziji primijetila Marina Mađarević, u „Versima i kipecima“ je „intimna poezija kojom vladaju svjetla, zatim zima, jesen, večer, zagasite boje, gotički duh, tišina, a ponajprije sjeta okupana dubokim promišljanjima“. Mađarević zapaža također kako je „Zagreb u versima“ i pjesnička posveta pjesnicima koji su ostavili svoj trag u povijesti Zagreba – Ujeviću, Matošu, Cesariću, Šimiću te Šenoi, „sinu sladopeka“.

<<< Pjesnička zbirka "Zagreb u versima i kipecima" Božice Jelušić: svijet čarobnoga stiha jednoga polisa

Knjigu „Zagreb u versima i kipecima“ objavljena je uz potporu Grada Zagreba, pa je time i Zagreb dao doprinos obilježavanju jubileja 70/50 ugledne književnice.

Od ostalih pet dosad objavljenih knjiga Božice Jelušić u jubilarnoj godini tri su objavljene u nakladi Tonimir iz Varaždinskih Toplica - „Vrata vrta“, knjiga štokavske poezije, „Gda smo išli“, knjiga kajkavske poezije te knjiga priča „Zvjezdane jagode“, od kojih su neke objavljene u časopisima. Slikovnica „Pjesko, pješčani dječak“ o Đurđevačkim pijescima objavljena je u Đurđevcu i prevedena na njemački. Knjigu eseja „Kajogledi, vnebogledi“ objavio je koprivnički Ogranak Društva književnika u Koprivnici, a njome je književnica osvojila Nagradu Zvane Črnja za najbolju hrvatsku knjigu eseja, koju svake godine dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i njegov istarski ogranak.

Sedma knjiga koja izlazi u jubilarnoj godini bit će biografska knjiga „Mojih 70/50“, koju će objaviti Podravski zbornik iz Koprivnice, čija je dugogodišnja suradnica.

Među esejima u nagrađenoj knjizi „Kajogledi, vnebogledi“ i dvije su recenzije zbirki poezije virovitičke pjesnikinje Natalije Bajer, koja svečanost upotpunila čitanjem pjesama Božice Jelušić na kajkavskom.

Svojom najvećom nagradom u jubilarnoj godini, kako je rekla književnica, smatra proglašenje prirodnog rezervata Drava i odustajanje od gradnje hidroelektrane na Dravi, za što se borila od početka sedamdesetih godina, kada je u Đurđevcu osnovala prvo ekološko društvo u sjevernoj Hrvatskoj.

Mjesto koje ujedinjuje ljubav prema prirodi i ljubav prema umjetnosti velike književnice njezin je Dvor Barnagor, imanje s kurijom na brežuljku u mjestu Čepelovac iznad Đurđevca, koje je književnica pretvorila u jedinstveno sastajalište za umjetnike, pisce i likovne kolonije i posjete đačkih ekskurzija. Književnica je ovom prilikom Virovitičane pozvala u posjet umjetničkom izletištu riječima: – Dođite, dišite!

Središnju proslavu jubileja 50/70 priredit će Grad Đurđevac na rođendan književnice 17. prosinca, kada će biti izložena sva izdanja u jubilarnoj godini i četrdeset originalnih, rukom pisanih bilježnica koje je književnica ispunila pjesmama i crtežima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poezija