Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Zdravlje

Vedro i nasmijano o ozbiljnoj bolesti

  Goran Gazdek           17.04.2014.         2538 pogleda
Vedro i nasmijano o ozbiljnoj bolesti

Pjesmom i plesom, pokretom i glazbom članice udruga oboljelih od karcinoma dojke "Još jedan dan" iz Suhopolja i "Narcisa" iz Đurđevca pokazale su pred prepunom dvoranom Hrvatskog doma u Suhopolju, na predstavljanju knjige Živjeti i voljeti nakon raka, kako se vedro i nasmijano može govoriti o ozbiljnim zdravstvenim temama. Optimizam je bio lajtmotiv večeri , a u tome su im pomogla djeca iz Glazbene radionice Glazbene škole Jan Vlašimski, curke iz Plesnog centra Creative Box Martine Presečan i Virovitičke mažoretkinje.

S dozom velikog optimizma je i nastala knjiga, jedinstvena zbirka intimnih ispovijedi žena koje su pobijedile opaku bolest i članova njihovih obitelji koji su im u toj borbi bili podrška. "Mi smo nasmijane žene i uvijek gledamo sutra", kazala je Danijela Štajner, predsjednica udruge Još jedan dan opisujući kako su u samo mjesec dana "pokrenule brdo" i prikupile novac za tiskanje knjige. "Ova knjiga ide od nas, malih ljudi i ona je naša: od svakog tko je dao pet kuna ili nam se samo nasmijao dok smo stajali na štandu po zimi. Cijeli ožujak smo bili na cesti i prikupljali novac za projekt. Ovo je naša zajednička knjiga, naš zajednički uspjeh. Uspjeh Suhopolja, Virovitice i Virovitičko-podravske županije", dodala je.

Psihijatar, prof.dr.sc Veljko Đorđrević na čiju inicijativu su pacijentice, njihovi partnera, djeca i prijatelja sudjelovali u pisanju rekao je da se knjigom želi promijeniti kut kojim se gleda na bolest. "Kad smo došli u Viroviticu prije dva mjeseca održati predavanje o psihoonkologiji i ulozi psihijatra u tretmanu i rehabilitaciji oboljelih nisam ni pretpostavljao da ćemo se ovako brzo vratiti. Ali vratili smo se s knjigom na kojoj smo mi liječnici bili samo stručni recenzenti, osobe koje su dopisivale stručni tekst. Primivši tekstove mi smo samo odgovorili na brojna pitana koja muče oboljele, njihovu obitelj i cijelu zajednicu. To je knjiga i o nama liječnicima, zdravstvenim profesionalcima koji često puta zaboravimo da ispred sebe nemamo dijagnozu, simptom i osobu koja je osuđena na bol, patnju i odlazak nego osobu kojoj se u jednom dijelu života dogodio rak koji je u najvećem broju slučajeva izlječiv", kazao je dr Đorđević.

Dodao je da svima predstoji još mnogo kvalitetnih godina i kvalitetnih dana zbog čega oboljeli moraju graditi budućnost zajedno sa svojim partnerima i djecom iz čega proizlazi i naslov knjige Živjeti i voljeti nakon raka. "To nije knjiga stručnjaka. Ako postoji partnerstvo u medicini, onda je ova knjiga odraz jednog novog odnosa kakvog bi trebali graditi - da ne živimo od kulture bolesti već da idemo prema kulturi zdravlja", zaključio je dr Đorđević.

Dr.sc Marijana Braš je istakla kako su program za vrijeme promocije i knjiga najbolja poruka da ovoj bolesti treba pristupiti s optimizmom. "Nije lako na komadu papira napisati najintimnije priče koje će kasnije čitati studenti i liječnici. Puno je lakše nama napisati stručni tekst. Moja poruka je da brinete jedni o drugima", poručila je.

 Katarina Fuček, predsjednica Udruga Narcisa, Đurđevac koja boriji pedesetak članca rekla je kako je to emotivna knjiga, puna životnih istina koja je zaslužila da se nađe na policama svake kuće. "Svoja iskustva, znanja i spoznaje podijelili smo sa širom javnošću. Knjiga će poslužiti kao dobar i važan priručnik studentima medicine, a oboljelima kao putokaz i podrška", rekla je Katarina Fuček.

A maturant klasične gimnazije u Virovitici Sandrino Požežanaca ispričao je zašto se lati rada na naslovnoj stranici. "Imao sam dva jaka, osobna motiva. Prvi je moja baka koja je preživjela rak dojke. Ima 83 godine i još je živa. A drugi motiv je tužniji: rak je uzeo mog dobrog prijatelja, profesora iz biologije i kemije u dobi od 36 godina. Mislio sam, ako ja išta mogu napraviti u borbi protiv raka onda su to karikature kojima ga mogu ismijavati. Bio mi je to izazov jer se bavim slikarstvom kao jednim od hobija, a nikada do sada nisam radio karikature", kazao je Sandrino.

 

Prof. dr. sc. Veljko Đorđević
TISUĆU ŽENA JE UMRLO, ALI JOŠ IH JE VIŠE PREŽIVJELO

Suočiti se s rakom nije jednostavno. U vrijeme dok sam upisivao medicinu simbol za rak bio je brzi odlazak. Kad smo učili o raku dojke, sve su se studentice prepipavale i same i međusobno, ne bi li napipale kvržicu. Ako bi nešto našle odlazile bi na preglede. U tih 38 godina koliko sam ja u medicini stvari su se bitno promijenile, ali strah, nepovjerenje i užas koje izaziva dijagnoza, na žalost, još uvijek su ostali. Nekada se govorilo: mislite pozitivno, ali nitko ne kaže kako misliti pozitivno i kako netko tko boluje od raka može misliti pozitivno? Kako će partneri i djeca misliti pozitivno?

Suočeni s činjenicom da svakoj oboljeloj ženi predstoji godine i godine lijepog života ne smijemo gledati osobu koja je nešto izgubila nego osobu koja se jednog trenutka zaustavila.

Tisuće žena je u Hrvatskoj umrlo, ali još više je preživjelo. Iz pijeteta prema onima koji nisu imale tu mogućnost da prime psihološku pomoć jer su se ustručavale i bježale napisali smo ovu knjigu i ovdje u Suhopolju slavimo život, ljubav i obitelj.

Dr.sc Marijana Braš
U VELIKOM BROJU SLUČAJEVA RAK JE KRONIČNA BOLEST

Život je oko nas! Unatoč teškoj bolesti može se živjeti i voljeti. U našim laboratorijima i ordinacijama stalno se istražuju novi lijekovi i svako malo čujemo neku dobru vijest. Ponosno možemo reći da je u velikom broju slučajeva rak kronična bolest. Međutim, oboljeli ne ostaje u ordinacijama već se vraća u obitelj i sredinu od koje očekuju da ih prihvate kao osobe koje i dalje imaju svoj duhovni i socijalni život. Koliko im pomažemo? Da li se zaustavimo kad ih vidimo? Da li ih pitamo kako ste? Da li uopće znamo da oni žive pored nas,? Da li pored njih samo prođemo?

Prim. mr. sc Dr Elvira Kojić
OVA KNJIGA JE ZAREZ U MEDICINI

Smisao bolesti nije u patnji nego da shvatimo kako je život lijep. Nas doktore su loše učili: u knjigama je pisalo da je preživljavanje dvije do pet godina nakon čega je u rečenici stavljena točka, a trebali su staviti zarez jer puno žena živi usprkos svim doktorima. Vremena su se promijenila, ova knjiga je zarez u medicini.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.