Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Gospodarstvo

Većina poduzetnika smatra političare odgovornima za dramatičan pad broja stanovnika

  ugp           19.01.2022.         2046 pogleda
Većina poduzetnika smatra političare odgovornima za dramatičan pad broja stanovnika

Državni zavod za statistiku objavio je prve službene podatke Popisa stanovništva za 2021. godinu prema kojemu u Hrvatskoj živi 3.888.529 stanovnika, što znači da je u posljednjih deset godina Hrvatska izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Navedene brojke posljedica su kako činjenice da su se mnogi u tom periodu odselili iz Hrvatske, tako i slabe stope nataliteta.

Udruga Glas poduzetnika tim je povodom 16. siječnja provela među svojim članovima anketu s pitanjem “Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?” kako bi saznala koga poduzetnici smatraju odgovornim za ovakav veliki gubitak stanovnika. Anketa je provedena na Facebook grupi Udruga Glas poduzetnika - mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 koja broji više od 80.000 članova, a u anketi je do ovog trenutka sudjelovalo oko 3.000 ispitanika. Rezultati ankete pokazuju kako većina ispitanih, čak 58% njih, smatra da su najodgovorniji političari te destruktivna politika/klijentelizam, koju najodgovornijom smatra 24% ispitanih. Također, 10% ispitanika smatra da su građani ipak najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika, a 5% ispitanih smatra da su krivi političari i građani koji glasaju za njih ili ne glasaju uopće, dok je 3% ispitanika navelo ostale razloge za odgovornost velikog pada broja stanovnika u Hrvatskoj.

Iz rezultata ankete vidljivo je da velika većina poduzetnika smatra da su političari i njihova destruktivna politika i klijentelizam s ukupno 82% glasova najodgovorniji za trenutačnu demografsku situaciju u Hrvatskoj, dok dodatnih 15% odgovornima smatra građane koji glasaju za političare, odnosno ne izlaze na izbore. Podaci Popisa stanovništva iz 2021. godine zaista su poražavajući. Većina ispitanih smatra da su političari doslovno otjerali mnoge, a pogotovo mlade ljude koji nemaju motivacije za ostanak u Hrvatskoj, u druge države u potrazi za boljim uvjetima i životnim standardom. Osim toga, treba podsjetiti i na mjeru Biram Hrvatsku kojom Vlada namjerava motivirati iseljenike za povratak u domovinu novačnim poticajima, a iz koje se jasno vidi da Vlada nema razumijevanja za probleme s kojima se građani Hrvatske susreću.

“Iseljavanje i negativni prirodni prirast nisu od jučer problem Hrvatske, to je problem koji je tu već trideset godina. Ulaskom u EU iseljavanje je dobilo nove dimenzije, a nema nikakve naznake da će se takav trend preokrenuti”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a, te dodao: Svim poduzetnicima je jasno da odgovornost za takvu situaciju snose političari koji su obnašali vlast i defnirali i gospodarske i demografske javne politike tijekom cijelog ovog perioda, a ne samo trenutačna Vlada. Ipak, očekivali bismo da premijer ipak ima neki kontakt sa stvarnošću i da nas poštedi bajki koje pričaju on i njegovi suradnici, nego da se suoči sa stvarnom situacijom, prihvati dugogodišnju odgovornost svoje stranke za katastrofalno stanje i rezultate. Očekujemo da Vlada u suradnji sa sposobnim i proaktivnim nevladinim organizacijama kao savjetničkim tijelima definira reforme koje je nužno provesti i da se s tim reformama suoči jer je to jedini način da se izvučemo iz ove negativne spirale u sljedećih nekoliko desetljeća.”

***

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo